Agentų reidas - Gamtinių dujų terminale ir Ūkio ministerijoje

Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) agentai antradienį atliko dokumentų poėmius Gamtinių dujų terminale bei Ūkio ministerijoje. Iš pastarosios agentai išsinešė dokumentus, susijusius su suskystintų dujų terminalo steigimu.

"Pareigūnai atvyko vakar priešpiet. Čia jie buvo pora trejetų valandų. Jie paėmė dokumentus, susijusius su suskystintų dujų terminalo steigimu", - trečiadienį portalui sakė ūkio ministro patarėjas ryšiams su visuomene Ričardas Slapšys.

Jis nurodė, kad agentai nukopijavo kelių ministerijos pareigūnų kompiuterių duomenis, tačiau atsisakė įvardinti šių pareigūnų pavardes. Lietuvos radijas pranešė, kad neoficialiomis žiniomis, duomenys nukopijuoti iš Ūkio ministerijos sekretoriaus Aniceto Ignoto ir vieno departamento direktorės esančių kompiuterių.

"Nekomentuojame. Nei patvirtiname, nei paneigiame. Jokios informacijos šiuo metu neteikiame", - paklausta apie STT agentų reidą Gamtinių dujų terminale ir Ūkio ministerijoje kalbėjo STT atstovė spaudai Julija Antainaitienė.

Vilniaus apygardos prokuratūra patvirtino, kad STT Vilniaus valdyba pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl galimo valstybės tarnautojų piktnaudžiavimo tarnyba, pranešė nacionalinis transliuotojas.

Ikiteisminio tyrimo metu bus tiriamas Ūkio ministerijos valstybės tarnautojų veiksmų teisėtumas, Ūkio ministerijai ir bendrovei „Achema“ steigiant „Gamtinių dujų terminalą“ ir formuojant bendrovės įstatinį kapitalą.

„Lietuvos dujų“ valstybės valdomą 17,7 proc. akcijų paketą Gedimino Kirkilo vadovaujama Vyriausybė planuoja perduoti kaip valstybės įnašą į Vyriausybės ir „Achemos“ įkurtą suskystintų dujų importo terminalo valdymo įmonę „Gamtinių dujų terminalas“.

Vilniaus apygardos prokuratūros prokurorai tikrina, ar šiais veiksmais nebuvo pažeistas viešasis interesas. Nustačius pažeidimus, bus kreiptasi į teismą įstatymo nustatyta tvarka.

Šiemet įsteigtos bendrovės „Gamtinių dujų terminalas“ įstatinis kapitalas šiuo metu yra 100 tūkst. litų. 80 proc. įmonės akcijų valdo valstybė, 20 proc. – Bronislovo Lubio kontroliuojamas koncernas „Achemos grupė“.

17,7 proc. akcijų paketo rinkos kaina šiuo metu yra 127,87 mln. litų.

Skelbiama, kad bendra investicijų į terminalą suma turėtų siekti apie 300-400 mln. eurų. Jis galėtų būti statomas šiuo metu laisvoje Klaipėdos uosto teritorijoje, prieplauką įrengiant dirbtinėje saloje, arba visą terminalą įrengiant tokioje saloje.

Kaip portalas jau rašė, Tėvynės Sąjungos–Lietuvos krikščionių demokratų pirmininkas ir būsimasis premjeras Andrius Kubilius anksčiau ragino Vyriausybę nedaryti skubotų ir neskaidrių sprendimų dėl „Lietuvos dujų“ akcijų perdavimo „Gamtinių dujų terminalui“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių