A.Butkevičius siūlymus dėl pensijų reformos žada kitą savaitę

Premjeras Algirdas Butkevičius naujus siūlymus dėl pensijų reformos žada pateikti kitą savaitę.

„Kitą savaitę bus aišku“, - trečiadienį Vyriausybėje žurnalistams sakė A. Butkevičius. Anot jo, svarstymai atidėti, nes šią savaitę nebuvo finansų ministro.

Premjero teigimu, bus atlikti „paskaičiavimai ir pasirinktas modelis“, taip pat ketinama įvertinti, kiek reforma pareikalautų lėšų.

„Mes turime griežtai laikytis Finansinės drausmės įstatymo, o paprastai pasakius - planuojant 2014 metų biudžeto išlaidas mes turėsime atsižvelgti į valstybės biudžeto pajamų vidurkį. Tai reiškia, kad bus pateikti paskaičiavimai, nes pasakė, kad reikės lyg papildomų 200 mln. litų, šiandien socialinės apsaugos ir darbo ministrė pasakė, kad reikės lyg 90 mln. litų“, - kalbėjo premjeras.

Išsamiau galimo modelio premjeras nekomentavo, tačiau tikino, kad pensijų reforma nebus stabdoma.

„Mes kalbamės apie įvairiausius variantus ir niekas nesako, kad stabdys“, - sakė A. Butkevičius.

Vyriausybė pasitarime trečiadienį svarstė pernai lapkritį Seimo patvirtintą pensijų reformos pataisas, numatančias gyventojams daugiau galimybių kaupti pensiją.

Pernai lapkričio viduryje Seimo patvirtintose Pensijų sistemos reformos įstatymo pataisose numatyta, kad „Sodros“ pervedimai į antros pakopos pensijų fondus nuo 2013 metais padidinami iki 2,5 proc., nuo 2014-ųjų pradžios sumažinti iki 2 proc., bet nuo 2020 metų - padidinti iki 3,5 procentų.

Taip pat numatyta, kad nuo 2014 metų sausio 1 dienos į pensijų fondus asmuo galės mokėti papildomą 1 proc. dydžio kaupiamąją įmoką, o iš valstybės biudžeto galės gauti papildomą skatinamąją įmoką, kuri sudarytų 1 proc. vidutinio darbo užmokesčio šalyje. Nuo 2016-ųjų abi šios įmokos būtų padidintos iki 2 procentų.

Dabar numatyta, kad gyventojams savo lėšomis nuo 2014-ųjų nesutikus mokėti papildomos įmokos, nebus sustabdytas jų įmokų į privačius pensijų fondus pervedimas iš „Sodros“, jie pensiją ir toliau galės kauptis ir „Sodroje“, ir antros pakopos fonduose. Tačiau jeigu gyventojai norės papildomai primokėti ir susikaupti didesnę pensiją, reikės parašyti prašymą.

Iki 2013-ųjų rugsėjo gyventojams, dalyvaujantiems pensijų kaupime, suteikiama galimybė apsispręsti, kokioje sistemoje - privačioje ar valstybės jie toliau kauptų būsimai pensijai. Jeigu dėl pensijų kaupimo finansavimo sistemos keitimo gyventojai toliau nebenorėtų dalyvauti antros pakopos pensijų fondų veikloje, nuo 2014-ųjų pradžios jie pensiją galėtų kauptis tik „Sodroje“, antros pakopos pensijų fonduose sukaupta dalis ten ir liktų, o gyventojas į juos galėtų grįžti bet kada.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nepykinkite žmonių

Nepykinkite žmonių portretas
Reikia baikti tą konservų sukurtą prievartos sistemą,priverstinai mokėti į pensijų kaupimo fondą.Kvaileliai.fondai gali būti,ir kas nori,tas jais naudojasi.Bet prie ko čia ta prievarta.Kaip ateis laikas gauti tą jūsų "didesne"pensiją,pamatysite,kad ne tik pinigų,bet ir fondų nėra.Juk matome,kokioje sntvarkoje gyvename.Kiek žlugo bankų,ir toliau jie žlugdomi.Tie konservatoriai ne tik šiandieną viską griauna,bet dar nori pakenkti žmonėms ir po 20-30 metų.

Pilietis

Pilietis portretas
Savaitę galima ir palaukti.

JO

JO portretas
Ne konservų čia problemos, dabar tai Butkevičiaus problemos.Bet matomai kitų sprendimų nėra.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių