Abiturientai specialybes raginami rinktis apgalvotai

Specialistai ragina moksleivius gerai pagalvoti prieš renkantis specialybę, įvertinti galimybes įsidarbinti Lietuvoje. Susipažinti su šiandieniniu darbo rinkos poreikiu abiturientai ir baigiantieji studijas gali Vilniuje ketvirtadienį atidarytoje ir tris dienas vyksiančioje parodoje „Mokymasis. Studijos. Karjera 2010“.

Dauguma LTV kalbintų parodoje Vilniuje apsilankiusių abiturientų tvirtino ketinantys stoti į aukštąsias mokyklas ir kitų galimybių nesvarstantys, nors ne visi žino, kuo ketina tapti po studijų.

Pasak parodą atidariusios Seimo Pirmininkės Irenos Degutienės, Lietuvos jaunimas nėra labai profesiškai orientuotas. „Kartais net nesusigaudo, kokias studijų programas pasirinkti“, - pastebi Seimo vadovė.

„Mąstoma taip: „na, aš nežinau, duosiu paraišką į Karo akademiją, į Muzikos ir teatro akademiją ir į Vilniaus Gedimino technikos universitetą“. Vis dėlto motyvacija, profesinis ugdymas yra tos didelės dilemos, kurios mokykloje absoliučiai nėra sprendžiamos“, - mano Arūnas Markas, Studentų atstovybių sąjungos prezidentas.

Pasak studentų atstovo, viena opiausių problemų išlieka mokslo prieinamumas - stojantieji neišgali susimokėti už mokslą ir neturi iš ko pragyventi. O aukštosios mokyklos artėja prie komercinių struktūrų, pasirengusių už pinigus priimti bet kiek ir bet ką.

Į parodos atidarymą atvykęs švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius tvirtino, jog mokslo ir studijų reforma padės atsirasti realiai jungčiai tarp darbo rinkos poreikių ir aukštųjų mokyklų veiklos.

Kol kas aukštojo mokslo diplomus tiek patys studentai, tiek   darbdaviai vertina skeptiškai. Pastarųjų nuomone, teoriniai mokslai atitrūkę nuo realaus gyvenimo, ypač nuo verslo.

„Verslas visada buvo ne viena, bet gal dviem, gal trimis žingsniais toliau, negu tie, kurie moko, ką reikia daryti atėjus į šitą verslą“, - įsitikinęs Danas Arlauskas, Verslo darbdavių konfederacijos prezidentas.

„Deja, mes susiduriame su tokia situacija Lietuvoje, kad diplomas nelabai turi kažkokios didelės pridėtinės vertės ir žinios, atsineštos iš aukštosios mokyklos, kiekvienoje darbovietėje turi būti labai smarkiai atnaujinamos“, - sako A. Markas, Studentų atstovybių sąjungos prezidentas.

Gausiai į „Litexpo“ parodų rūmus susirinkę moksleiviai iš visos Lietuvos nudžiugo sužinoję, kad šiemet renkantis specialybes iš anksto mokėti nereikės - tik jau įstojus pateikiant dokumentus. Pasirinktų specialybių eiliškumą galima bus keisti ir prieš antrąjį egzaminų turą, o Egzaminų centras bus virtualus, stojantieji visą informaciją galės pateikti internetu, neišvykdami iš savo namų.


Šiame straipsnyje: studijosabiturientai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių