A.Ažubalis: Iraną reikia spausti diplomatinėmis priemonėmis

Tarptautinėje arenoje stiprėjant nerimui, jog rengiamas karinis smūgis Irano branduolinės programos objektams, Lietuvos užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis teigia, jog šis klausimas turėtų būti sprendžiamas diplomatiniu keliu.

„Diplomatinis sprendimas ir stiprus tarptautinės bendruomenės spaudimas naudojant sankcijas yra kelias, kuriuo reikia eiti“, - interviu dienraščiui „The Jerusalem Post“ sakė šiuo metu Izraelyje viešintis Lietuvos ministras.

Tačiau, pasak jo, Lietuva supranta pavojų regiono saugumui jei Iranas nenutrauktų urano sodrinimo ir ketintų pasigaminti branduolinį ginklą.

„Iš Irano lyderių girdėti grasinimai nušluoti Izraelį nuo žemėlapio yra nepriimtini. Lietuva palaikė naują Europos Sąjungos sankcijų Iranui paketą, kurį sausį patvirtino ES Užsienio reikalų taryba. Tai buvo svarbus žingsnis, kuris aiškiai parodė, kad ES yra vieninga ir imasi veikti“, - teigė A.Ažubalis.

Irano galimybę pasigaminti branduolinį ginklą Izraelis laiko grėsme savo egzistavimui ir mano, kad Teheranas jau greitai gali pasiekti technologinį persilaužimą, po kurio galėtų sparčiai pasigaminti ginklams tinkamo urano.

Tačiau Jungtinės Valstijos deklaruoja, kad dabar netinkamas laikas kariniams veiksmams siekiant sunaikinti arba padaryti kuo daugiau žalos Irano branduolinės programos objektams.

Ekspertai sako, kad kol kas nėra tvirtų argumentų, jog objektų Irane bombardavimas galėtų sužlugdyti Teherano siekį plėtoti savo branduolinę programą. Kai kurie analitikai mano, kad puolimas sutelktų islamistų valdomą šalį pasigaminti atominį ginklą kaip atgrasymo priemonę.


Šiame straipsnyje: IranasAudronius Ažubalis

NAUJAUSI KOMENTARAI

lietuvis

lietuvis portretas
palikit ta Irana ramybej!! Tegu jie pasidaro ta atomine bomba ir apramina Izraeli..! Kodel nenorite diplomatinem priemonem spausti Izraelio?!

lietuvis

lietuvis portretas
..ir dar.. Prisiminkim istorija ir prisiminkim sali, kuri vienintele kare panaudojo atomine bomba!

pritariu lietuvui

pritariu lietuvui portretas
tik sub...... laizyt amerikonam ir temoka
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių