A.Anušauskas: liudytojai pateikia prieštaringos informacijos

Parlamentinį tyrimą dėl galimo slapto CŽV kalėjimo Lietuvoje atliekančio Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Arvydas Anušauskas teigia, kad pakartotinai greičiausiai dar teks apklausti kai kuriuos Valstybės saugumo departamento (VSD) pareigūnus.

Gaunama prieštaringa informacija

Penktadienį po komiteto posėdžio A.Anušauskas žurnalistams teigė, kad komiteto gaunama informacija yra prieštaringa.

"Kai kas nesutampa. Norėsime, matyt, vis dėlto pasitikslinti", - sakė jis.

Kurie pareigūnai bus kviečiami dar kartą, anot NSGK vadovo, bus apsispręsta baigus apklausą ir sugretinus liudijimus.

Jis tik pareiškė, kad tikslinti reikės VSD pareigūnų parodymus.

Apklaus V.Adamkų, A.Brazauską bei R.Paksą

Pirmadienį keletas komiteto narių planuoja vykti į Turniškes, kur apklaus kadenciją baigusius prezidentus Valdą Adamkų ir Algirdą Brazauską.

Nors NSGK yra gavęs prezidentų paaiškinimus raštu, A.Anušausko teigimu, tai netenkina tyrėjų.

"Yra tokios informacijos, kurią norėtume su jais asmeniškai patikslinti, kadangi atsakymai raštu nėra tokie išsamūs", - sakė jis.

Dar turėtų būti apklaustas ir pašalintasis prezidentas Rolandas Paksas.

Penktadienį bene ilgiausiai užtruko buvusio VSD generalinio direktoriaus pavaduotojo, dabar einančio diplomato pareigas Ukrainoje, Dainiaus Dabašinsko apklausa. Po jos buvęs saugumietis stengėsi išvengti žurnalistų klausimų.

Slaptu jo išgabenimu iš parlamento rūmų rūpinosi Seimo Bendrųjų reikalų departamento vadovai.

Tačiau žurnalistų vis dėlto "susektas" buvęs saugumietis teigė atsakęs į visus komiteto narių klausimus ir daugiau ką nors komentuoti atsisakė.

Parodymus davė R.Pakso patarėjai

Penktadienį parodymus apie galėjusį Lietuvoje veikti slaptą kalėjimą NSGK taip pat liudijo buvęs prezidento Rolando Pakso patarėjas nacionalinio saugumo klausimais, dabartinis Seimo narys Remigijus Ačas ir buvęs patarėjas užsienio politikos klausimais Alvydas Medalinskas, buvęs prezidento Valdo Adamkaus patarėjas užsienio politikos klausimais Valteris Baliukonis, buvęs VSD generalinis direktorius, dabartinis Lietuvos ambasadorius Gruzijoje Mečys Laurinkus.

Anksčiau komitetui liudijo buvę ir esami VSD pareigūnai, buvę prezidentų patarėjai, buvę kariuomenės vadai, pasienio tarnybos vadovai, Vilniaus oro uosto vadovas ir kt.

NSGK planuoja apklausti visus 2002-2005 metais įvairias pareigas ėjusius asmenis, kurie galėjo būti informuoti apie slapto CŽV kalėjimo įrengimą Lietuvoje, jeigu šis buvo.

Politikai taip pat apsilankė VSD mokymo bazėje Antaviliuose, kuri Lietuvos ir JAV žiniasklaidoje minima kaip galima vieta, kur esą galėjo veikti slaptas CŽV kalėjimas.

JAV žiniasklaidos versija

JAV televizijos "ABC News" interneto svetainėje buvo skelbta, kad kalėjimas jojimo patalpose pradėjo veikti 2004 metų rugsėjo mėnesį ir veikė iki 2005 metų lapkričio. Jame, kaip teigiama, buvo kalinami ir galimai kankinti aštuoni terorizmu įtariami asmenys.

Remiantis neįvardytais šaltiniais, kurie matė patalpas, teigiama, kad CŽV jodinėjimo patalpose pastatė storą betono sieną.

"Už sienos buvo pastatytas, vieno šaltinio Lietuvoje žodžiais, "pastatas pastate", - rašo "ABC News".

Anot pranešimo, viduje buvo atskiros sekcijos kaliniams, jose buvo po dušą, lovą ir tualetą, atskiros patalpos buvo įrengtos tardymams. Teigiama, kad šalia buvo įsikūrę ir žvalgybos pareigūnai.

Seimas yra pavedęs NSGK iki gruodžio 22 dienos nustatyti, ar Lietuvoje veikė slaptas kalėjimas, kur galėjo būti kankinami įtariamieji terorizmu. Taip pat komitetas turi išsiaiškinti, ar CŽV sulaikyti asmenys buvo pervežami ir kalinami Lietuvos teritorijoje, ar Lietuvos valstybės institucijos (politikai, pareigūnai, valstybės tarnautojai) svarstė klausimus, susijusius su slaptųjų sulaikymo centrų veikla šalies teritorijoje, sulaikytų asmenų pervežimu ir kalinimu Lietuvos teritorijoje.

Apie Lietuvoje neva veikusį slaptą Amerikos žvalgybos tarnybos kalėjimą dar rugpjūtį pranešė Jungtinių valstijų žiniasklaida, remdamasi buvusiais CŽV darbuotojais.

Esą Lietuvos pareigūnai leido CŽV naudotis pastatu Vilniaus apylinkėse, kuriame kalinti 8 įtariamieji terorizmu.

Lietuvos užsienio reikalų ministerija bei buvę šalies vadovai paneigė informaciją, kad Lietuvoje veikė slaptas CŽV kalėjimas, bet dabartinė prezidentė Dalia Grybauskaitė pareiškė turinti "netiesioginių įtarimų".


Šiame straipsnyje: CŽV kalėjimasAnušauskas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių