Akibrokštas: ant 5 rublių monetų – Vilniaus „išvaduotojai“

  • Teksto dydis:

Išleidusi monetas, vaizduojančias šiemet Vilniuje nukeltas Žaliojo tilto skulptūras su sovietų kariais, Rusija parodė esanti nepasirengusi istorinei tiesai apie sovietinę Lietuvos okupaciją, trečiadienį pareiškė aukšto rango Lietuvos diplomatas.

Taip Užsienio reikalų ministerijos politikos direktorius Rolandas Kačinskas įvertino Rusijos centrinio banko į apyvartą išleistą penkių rublių nominalo monetą, kurioje tarp dviejų penkiakampių žvaigždučių yra užrašas „Vilnius“ ir 1944 metų liepos 13 dienos data, kai Raudonoji armija užėmė Vilnių.

Tiek sovietinė propaganda, tiek dabartinė Maskva šį įvykį vadina Vilniaus išvadavimu „nuo vokiškųjų nacistinių užgrobikų“. Lietuviai pabrėžia, kad šalyje nacistinę okupaciją pakeitė sovietinė okupacija, ją lydėjo sovietinis teroras ir lietuvių tremtys į Sibirą.

„Lietuvos URM žino ir atkreipė dėmesį į Rusijos centrinio banko išleistas monetas. Mums nekyla jokių abejonių dėl Raudonosios armijos vaidmens ir vietos Lietuvos istorijoje“, – BNS sakė R.Kačinskas.

„Rusijos poziciją žinome, ir monetų išleidimas tik patvirtina, kad Rusija nėra pasirengusi istorinei tiesai apie sovietų okupaciją“, – pridūrė diplomatas.

Vilnius pavaizduotas šią savaitę išleistoje serijoje „Miestai-sostinės valstybių, tarybinių karių išvaduotų nuo vokiškųjų nacistinių užgrobikų“. Jame taip pat pavaizduoti Kijevas, Minskas, Kišiniovas, Bukareštas, Talinas, Ryga, Belgradas, Varšuva, Budapeštas, Bratislava, Viena, Berlynas, Praha.

Ant monetos pavaizduotos skulptūros nuo Vilniaus Žaliojo tilto nukeltos praėjusiais metais.

Rusijos centrinio banko nuotr.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jurgis.

Jurgis. portretas
Tikri vyrai rusai, nors jie pamiršo kas atstatinejo ir stase Vilniu.

algelis

algelis portretas
Kai prasoma sumoketi uz okupacijos zala,tada rusai rekia,kad uz SSSR darbelius jie neatsakingi-tai,atseit,buvo kita valstybe.Kaip cia dabar yra,a?Kazkaip galai nesueina.

DM

DM portretas
Kam taip reaguoti audringai?Ju moneta,ju veikejai ant monetos.O visu musu audringa reakcija-rusu pergale...
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių