Trims archeologinio paveldo objektams suteikta teisinė apsauga

  • Teksto dydis:

Teisinė apsauga suteikta trims archeologinio paveldo objektams: 5 tūkst. metų senumo Kvietinių senovės gyvenvietei, esančiai Klaipėdos rajone, pilkapynui netoli Kragžlių kaimo Elektrėnų savivaldybėje ir Nauradų, Bučių kapinynui Panevėžio rajone, ketvirtadienį pranešė Kultūros paveldo departamentas.

Vėlyvojo neolito Kvietinių senovės gyvenvietėje šią vasarą archeologai aptiko retų radinių. Ši teritorija anksčiau buvo užliejama Minijos potvynių, vėliau – apardyta ilgalaikių arimų, sužalota magistralinių dujotiekių tiesimo metu.

Per dvejus pastaruosius metus joje ištirtas 2007 kvadratinių metrų plotas. Archeologinių tyrimų Kvietiniuose vadovas Rokas Vengalis teigia, kad senovės gyvenvietė yra vertinga dėl radinių komplekso didumo (rasta daugiau nei 3000 radinių) ir jo vienalaikiškumo, t.y., kad visi radiniai yra tarpusavyje susiję. Ši gyvenvietė priskiriama virvelinės keramikos kultūrai, kuri siejama su pirmaisiais žemdirbiais.

„2014-2015 metų tyrimų metu aptikti gausūs šio laikotarpio gyvenvietėms būdingi radiniai - puodų šukės, titnago ir akmens dirbiniai bei jų gamybos atliekos, gintaro dirbinių fragmentai, gyvulių kaulai ir pan. Gyvenvietėje aptiktas gerai išlikęs kultūrinis sluoksnis, židiniai, įvairios kol kas nenustatytos paskirties duobės. Vėlyvojo neolito gyvenvietės su gerai išlikusiu kultūriniu sluoksniu yra aptinkamos gana retai“, - sako R.Vengalis.

Pernai rudenį aptiktas ir dabar į Kultūros vertybių registrą įrašytas Kragžlių pilkapynas II patenka į Neries regioninio parko Bražuolės draustinio teritoriją. Jam priklauso du tūkstantmečių sandūros pilkapiai.

Tuo metu rugpjūtį rastame II-IV a. datuojamame Nauradų, Bučių kapinyne aptikti griautiniai žmonių kapai su įkapėmis apardyti įvairių žemės judinimo darbų metu.

„Šio kapinyno vietoje šiuo metu yra karjeras, kur pilamos ir buitinės atliekos, tad objektą skubiai reikia apsaugoti“, - nurodo departamentas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių