Per 25 metus „Jaunimo linija“ atsiliepė daugiau kaip į milijoną skambučių

  • Teksto dydis:

25-metį žyminti „Jaunimo linija“ nuo veiklos pradžios atsiliepė daugiau kaip į milijoną skambučių. Į pirmąjį skambutį dr. Kristinos Onos Polukordienės suburti savanoriai atsiliepė lygiai prieš 25 metus - 1991 m. vasario 16 d.

Pradėjusi nuo šešių savanorių, budinčių kelis kartus per savaitę, „Jaunimo linija" išaugo iki visą parą telefonu ir el. laiškais emocinę paramą teikiančios tarnybos, kurioje šiuo metu savanoriauja daugiau kaip 300 savanorių. 2010 m. „Jaunimo linijai" pradėjus veikti visą parą, nenutrūkstantis budėjimas tęsiasi jau beveik 50 tūkst. valandų.

Vienas didžiausių iššūkių, su kuriais susiduria „Jaunimo linija“ -  labai didelis tokios pagalbos poreikis. Tačiau pastaraisiais metais organizacijai pavyko pasiekti, kad emocinė parama taptų žymiai labiau pasiekiama. „Dabar į „Jaunimo liniją" galima prisiskambinti kelis kartus lengviau, nei prieš trejus metus. Anksčiau mums prisiskambindavo vos 30 proc. žmonių, dabar - jau 85 proc. ", - sakė „Jaunimo linijos“ vadovas Paulius Skruibis.

„Jaunimo linija“ yra pirmoji telefoninės pagalbos tarnyba Lietuvoje, kurioje į skambučius atsiliepia savanoriai. Per 25 metus nepasitikėjimą savanorių galimybėmis teikti emocinę paramą palaipsniui pakeitė vis didesnis visuomenės pripažinimas. 2015 m. pabaigoje Spinter tyrimų atliktos reprezentatyvios 16-30 m. amžiaus žmonių apklausos duomenimis beveik kas dešimtas jaunas žmogus yra kada nors skambinęs į „Jaunimo liniją". Praeitais metais atliktas Lietuvos sveikatos mokslų universiteto tyrimas nustatė, kad „Jaunimo linijos" savanoriai teikia kokybišką emocinę paramą ir yra ypač gerai pasiruošę reaguoti į skambučius su savižudybės rizika.

„Esu savanoriškai dirbusi ir kitose organizacijose bei renginiuose, tačiau niekur kitur nemačiau tiek organizuotumo ir kokybės, negavau tiek prasmės, kiek jos patiriu čia. Kiekvienas pokalbis su žmogumi man davė kažkokių atradimų ir mokė, kad galėjau būti šalia žmogaus sunkiausiu jam metu ", - sako jau 15 metų „Jaunimo linijoje" savanoriaujanti Justina Butkutė

„Jaunimo linija" ne tik teikia emocinę paramą jauniems žmonėms, bet ir organizuoja visuomenės švietimo kampanijas, kurių tikslas - padėti žmonėms atpažinti savižudybės riziką ir tinkamai į ją sureaguoti. Viena iš tokių iniciatyvų - „Jaunimo linijos" ir Andriaus Mamontovo organizuojami „Nebijok kalbėti" susitikimai Lietuvos miestuose ir miesteliuose. Iki šiol yra įvykę 38 tokie renginiai įvairiose Lietuvos vietose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių