2014-ieji gali tapti Etnografinių regionų metais

2014-uosius siūloma skelbti Etnografinių regionų metais.

Antradienį Seime po pateikimo pritarta tai numatančiam nutarimo projektui. Už jį balsavo 42 parlamentarai, nė vienas nebuvo prieš, du balsuodami susilaikė.

Toliau projektas bus svarstomas Seimo komitetuose.

„Lietuvos etnografiniams regionams dėmesio beveik nebėra, buvo susikoncentruota į apskritis“, - pristatydamas projektą sakė vienas iš jo autorių, liberalas Algis Kašėta.

Anot jo, kitus metus skelbiant Etnografinių regionų metais, būtų siekiama išsaugoti etnografinių regionų savitumą - folklorą, tautosaką, tarmes, nacionalinius drabužius, kulinarinį paveldą.

Seime įregistruotu nutarimo projektu taip pat siūloma Vyriausybei sudaryti Etnografinių regionų metų komisiją, kuri iki rugsėjo parengtų ir patvirtintų Etnografinių regionų metų programą, o kitų metų biudžete numatyti lėšų programai įgyvendinti.

„Darbietis“ Valentinas Bukauskas siūlė priimti įstatymą, kuriame būtų nubrėžtos Lietuvos etnografinių regionų ribos ir pažymėti jų centrai. Anot jo, tai padarius, regionai galėtų pretenduoti į Europos Sąjungos finansinę paramą.

Nutarimo projektą įregistravo liberalas A. Kašėta, „darbietis“ Kęstutis Daukšys, socialdemokratas Julius Sabatauskas, „tvarkietis“ Petras Gražulis, „Drąsos kelio“ partijos frakcijos atstovas Valdas Vasiliauskas, konservatorė Irena Degutienė.

2014-uosius Seimas jau yra paskelbęs rašytojo Kristijono Donelaičio metais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių