A. Zuokui – palankus atsakymas iš VRK

  • Teksto dydis:

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) ketvirtadienį šiurkščiu pažeidimu nepripažino Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) lyderiui Artūrui Zuokui naudingos paslėptos reklamos, dėl to jis atgaus savivaldos rinkimų užstatą.

Kad pažeidimas būtų pripažintas šiurkščiu, balsavo keturi VRK nariai. Iš viso VRK yra 16 narių.

Anksčiau VRK paslėpta rinkimų reklama, apmokėta per trečiuosius asmenis, pripažino laikraščiuose „Lietuvos rytas“ ir „Vakaro žinios“ prieš antrąjį mero rinkimų turą publikuotus rašinius „Dėl naujai išrinktų politikų požiūrio į lietuvių kalbą Vilniuje“ ir „Kodėl papiktino liberalų kalbos“. Juose Liberalų sąjūdžio kandidatas Remigijus Šimašius ir kai kurie jo kolegos kritikuoti dėl požiūrio į dvikalbystę, Vilniaus lituanistais prisistatę asmenys ragino nebalsuoti už R.Šimašių.

VRK nustatė, kad ši reklama buvo paskelbta Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) kandidato į Vilniaus miesto savivaldybės tarybos narius – merus Artūro Zuoko interesais.

Paaiškėjo, kad lituanistų kreipimąsi „Lietuvos ryte“ ir „Vakaro žiniose“ užsakė ir apmokėjo su Lietuvos laisvės sąjunga (liberalais) sietina asociacija „Tėvynės atgimimas ir perspektyva“ (TAIP). Šios asociacijos vadovas yra A.Zuokas.

Įstatymas numato, kad „politinių kampanijų dalyvius finansuoti per trečiuosius asmenis draudžiama“.

Ketvirtadienį VRK posėdyje dalyvavęs Lietuvos laisvės sąjungos atstovas Žilvinas Šilgalis tvirtino, kad partija nebuvo informuota apie TAIP ketinimus skelbti kreipimąsi spaudoje. Pats A.Zuokas esą tuo metu buvo nusišalinęs nuo visuomeninės organizacijos vadovo pareigų.

„Turiu labai didelių abejonių, ar tai buvo išvis galima pripažinti politine reklama (...) Tai buvo žmonių, kurie yra specialistai, atsiliepimas į nuomonę tuo laikotarpiu, kuris sutapo vien dėl to, kad tuo metu tas temas paskleidė tie politikai, kurie dalyvavo rinkimų kampanijoje. Ten pasirašiusiųjų yra bene 13 žmonių ir tik vieną Aldoną Šventickienę galima vienaip ar kitaip sieti su organizacija TAIP“, - dėstė Ž.Šilgalis.

Paklaustas, kodėl tuomet asociacija užsakė ir sumokėjo su ja nesusijusių asmenų kreipimąsi, partijos atstovai tvirtino, kad visuomeninė organizacija ne kartą yra suteikusi paramą įvairioms iniciatyvoms.

Per kovą vykusių mero rinkimų antrąjį turą Liberalų sąjūdžio kandidatas R.Šimašius nugalėjo tuometinį sostinės merą Laisvės sąjungos lyderį A.Zuoką.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių