A. Zuokas ir liberalcentristai planuoja jungtis į bendrą partiją

  • Teksto dydis:

Liberalų ir centro sąjunga (LiCS) bei politinė partija „Sąjunga Taip“ jungiasi į bendrą partiją. Prisijungti kviečiamas ir Liberalų sąjūdis, tačiau jo atstovai tokios galimybės nesvarsto.

Galutinis partijų susijungimas ir vadovo rinkimai planuojami po vasarą vyksiančių partijų suvažiavimų.

Šiuos planus „Sąjungos Taip“ vadovas Artūras Zuokas, jo prezidento rinkimų štabo vadovas Miroslavas Monkevičius bei LiCS pirmininkas Artūras Melianas pristatė ketvirtadienį spaudos konferencijoje.

Kaip teigė M.Monkevičius, partija turės 53 skyrius visoje Lietuvoje, kurie šiuo metu vienija daugiau nei 5500 narių. Bendra partijai priklausytų 96 savivaldybių tarybų nariai, 4 merai, 3 vicemerai, 4 administracijos direktoriai.

A.Zuokas tikino, esą didžiausią impulsą partijų susijungimui davė prezidentas Valdas Adamkus, kuris prieš Seimo rinkimus 2012 metais buvo sukvietęs prie bendro stalo A.Zuoko partiją, Liberalų sąjūdį ir liberalcentristus.

„Jo įsitikinimu, laisvo žmogaus, atviros Lietuvos vizija turi tęsti vieningos, laisvai mąstančios politinės jėgos. Tai yra geras ženklas, paskatinimas susėsti ir pamąstyti dėl bendros ateities“, - sakė jis.

A.Melianas tvirtino, kad šis susijungimas yra „geras pavyzdys ir kitoms politinėms jėgoms“. Jis neslėpė, kad jungtinė partija turi ambicijų susijungti ir su parlamentine partija - Liberalų sąjūdžiu, ir teigė apie tai kalbėjęs su Liberalų sąjūdžio vadovu Eligijumi Masiuliu.

„Aš tikiuosi, kad ir kiti liberaliai mąstantys ir modernūs politikai prisijungs prie mūsų, nes jie turi tokių pageidavimų iš mūsų“, - sakė jis.

Kas vadovaus partijai, anot A.Zuoko, spręs partijų jungtinis suvažiavimas, kuris vyks liepą.

„Pavadinimą turėsime koreguoti, tikslinti, keisti, patys dar atsakymo neturime. Turime diskutuoti ir su partijų nariais. Tačiau pavadinimas keisis, o simbolis, Vytis, išliks“, - sakė A.Zuokas, paklaustas kaip vadinsis partija.

Tuo metu A.Melianas tvirtino, kad pasiūlymų yra daug, vienas iš variantų - Reformų partija.

„Daug mokomės iš Estijos liberalų, iš Reformų partijos, jie yra daug metų yra valdžioje. Bet tai - vienas iš variantų“. - sakė A.Melianas.

A.Zuoko „Sąjungos Taip“ atstovai BNS informavo, kad A.Meliano pasiūlyto partijos pavadinimo svarstyti neplanuojama.

Pasak A.Zuoko, artimiausias politinis tikslas - sklandžiai pravesti partijų susijungimą, stiprinti skyrius.

„Be abejonės, artimiausi politiniai tikslai - pasirengimas vietos savivaldos rinkimams 2015-aisiais, dar po metų vyksiantiems parlamento rinkimams ir, be jokios abejonės, - po penkerių metų vyksiantiems prezidento rinkimams“, - sakė jis.

A.Melianas kalbėjo ir apie artimesnį tikslą - Europos Parlamento (EP) rinkimus, kuriuose abi partijos dar kovo mėnesį paskelbė keliančios bendrą sąrašą.

A.Melianas tikisi, kad rinkėjai garantuos vietą EP bent vienam jungtinio sąrašo atstovui.

Iš „Taip“ atstovų EP rinkimų sąraše įrašyti Žilvinas Šilgalis, Danutė Budreikaitė, Jonas Juodka, paskutiniuoju, 22-uoju numeriu įtrauktas ir Artūras Zuokas. Sąrašo vedlys - A.Melianas.

Dar iki paskelbimo apie susijungimą LiCS atstovai pareiškė remiantys A.Zuoko kandidatūrą prezidento rinkimuose.

Seimo narys Eligijus Masiulis BNS tvirtino, kad jo vadovaujamas Liberalų sąjūdis „nesvarstė ir nesvarsto jungimosi į jokius politinius darinius“.

„Kitas dalykas, tas apsijungimas liberalių politikų vyksta labai sparčiai - per paskutinius metus iš Liberalų ir centro sąjungos į Liberalų sąjūdį pajudėjo daugiau kaip 1000 narių. Linkėdamas sėkmės kolegoms noriu pasakyti, kad butaforiškai atrodo visa ta situacija - išsiskiria dėl neaiškių priežasčių vienas kitą apkaltindami, vėl susijungia (...). Man atrodo, čia daugiau ne liberalų politinių jėgų jungimasis vyksta, o pavienių politikų noras išlikti politikoje ir taip bandoma spręsti egzistencinius klausimus“, - sakė jis.

E.Masiulis taip pat tikino nematantis naujo junginio kaip rimtesnių konkurentų artėjančiuose Europos parlamento ar kitų metų savivaldos rinkimuose.

A.Zuokas iš LiCS pasitraukė 2010 metais ir tais pačiais metais įsteigė „Sąjungą Taip“.

Liberalcentristai atstovų Seime neturi.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių