Ž. Pavilionis: V. Putinui teks susitaikyti, kad ne jis vienas – nenuspėjamas

Dabar visi laukia kito Donaldo Trumpo, o ne Vladimiro Putino žingsnio, kaip buvo Baracko Obamos vadovavimo laikais, tad V. Putinui teks susitaikyti, kad ne jis vienas yra nenuspėjamas. Taip LRT RADIJUI sako Seimo narys buvęs ambasadorius JAV Žygimantas Pavilionis.

„JAV lyderystė yra tai, ko mums seniai reikėjo. Jeigu ta lyderystė grįžo ir dar šiuo vizitu buvo iš esmės įtvirtinta Lietuvos lyderystė saugumo ir gynybos kontekste Baltijos regione, tai man yra vilties ženklas“, – komentuodamas JAV gynybos sekretoriaus Jameso Mattiso vizitą Lietuvoje sako Ž. Pavilionis.

– JAV sako, kad yra pasirengusios dislokuoti gynybines sistemas Baltijos šalyse Rusijai atgrasyti, bet galimybių atvežti ilgojo nuotolio raketas „Patriot“ kol kas viešai nekomentuoja. Yra tik anoniminiai pareiškimai. Kodėl?

– Manau, viskas turi vykti palaipsniui. Vien tai, kad vizitas Lietuvoje įvyko praėjus vos šimtui šios administracijos dienų, [jau yra geras ženklas]. Kaip atsimename, anksčiau daugiausiai vizitai vykdavo Taline arba Varšuvoje (kur taip pat šiuo metu bus didžiausias skaičius amerikiečių). Manau, tai rodo mūsų pastangų, didinant gynybos biudžetą, įvertinimą, mūsų lyderių, taip pat ir prezidentės, kuri nedviprasmiškai pasisako už didesnį amerikiečių buvimą regione įvertinimą.

Tai, kad toks draugas atvažiavo šiuo metu, dar kartą įrodo, kad Lietuvoje per daug nuvertiname D. Trumpo administraciją. Tikrai manau, kad laukia geri laikai. Pats buvau Vašingtone porą kartų ir tuo įsitikinau. Turime naudotis naujos administracijos atvirumu. Žinoma, reikia susitvarkyti, užkamšyti visas savo skyles, ką ir darome pastaruoju metu.

Tai, kad toks draugas atvažiavo šiuo metu, dar kartą įrodo, kad Lietuvoje per daug nuvertiname D. Trumpo administraciją. Tikrai manau, kad laukia geri laikai.

– Pats JAV sekretorius J. Mattisas dažnai vadinamas „pasiutusiu šunimi“. Jis garsėja savo pasisakymais, kurie dažnai cituojami žiniasklaidoje. Vienas iš jų: „Būkite mandagūs, būkite profesionalūs, bet turėkite planą nužudyti visus sutiktus žmones“. Kokia tai asmenybė?

– Tiek, kiek girdžiu iš savo draugų ir šaltinių Vašingtone, tai labai gera asmenybė. Jie iš tikrųjų žino, kuo gėris skiriasi nuo blogio.

Beje, J. Mattisas – katalikas. Tai turbūt vienas iš pirmųjų kartų, kai Pentagonui vadovauja katalikas. Aš su įsitikinęs, kad su juo mums bus gerai.

Tai turbūt Rusija pučia įvairius pasisakymus apie jį. Turbūt ponui V. Putinui teks susitaikyti, kad ne jis vienas yra nenuspėjamas. Tai, kad D. Trumpo administracija per šimtą dienų sugebėjo susigrąžinti lyderystę užsienyje ir saugumo politikoje pasaulyje, tai, kad visas pasaulis šiuo metu laukia kito D. Trumpo žingsnio, o ne V. Putino žingsnio (į ką B. Obamos vadovavimo laikais anksčiau visi reaguodavo), jau yra labai daug.

JAV lyderystė yra tai, ko mums seniai reikėjo. Jeigu ta lyderystė grįžo ir dar šiuo vizitu buvo iš esmės įtvirtinta Lietuvos lyderystė saugumo ir gynybos kontekste Baltijos regione, tai man yra vilties ženklas, kad mes gyvensime šiek tiek ramiau, kad ir ką V. Putinas aplink mūsų sienas bedarytų rugpjūčio ar rugsėjo mėnesiais.

– D. Trumpas atleido iš pareigų Federalinio tyrimų biuro (FTB) direktorių Jamesą Comey. Per šimtą FTB istorijos metų, tai tik antras direktoriaus atleidimas. Vardinama labai daug tokio D. Trumpo sprendimo priežasčių. Jūsų manymu, kokios yra svarbiausios?

– Aš nesukelčiau daug negatyvių vertinimų. Visų pirma, ne D. Trumpas, o generalinis prokuroras ir jo pavaduotojas rekomendavo atleisti J. Comey. Neįžvelgčiau kažkokio politinio šališkumo. Nors įvairiais aspektais buvo tiriama ir D. Trumpo veikla, tačiau neužmirškime, kad tai yra žmogus, kuris lygiai taip pat tyrė ir Hillary Clinton susirašinėjimus.

Žinoma, JAV sistema apskritai gana politizuota. Po rinkimų keičiami įvairūs pareigūnai iki pat skyrių vedėjų lygmens. Tai rodo, kad JAV yra labai daug profesionalų ir kairėje, ir dešinėje. Mums reikėtų tik pasidžiaugti, kad nėra nepakeičiamų žmonių ir profesionalų JAV yra. Aš įsitikinęs, kad FTB (kuris net ir mūsų ambasadai Vašingtone užtikrino įvairias apsaugas) išlaikys savo profesionalumą ir ateityje bus, taip sakant, su mumis.

[...] Visi pastarieji D. Trumpo paskyrimai yra labai profesionalūs. Tai yra žmonės, puikiai žinantys mūsų regioną, puikiai pažįstantys Kremlių. Aš manau, jie tikrai neleis Kremliui padaryti nereikalingų judesių mūsų regione. Tai Kremlius, manau, jau seniai suprato.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
kas čia per vaikapisys pavilionis,tais nenuspėjamas pedalas

Fidonijus

Fidonijus portretas
Povilionis tai kaip koks Navalnas: neraukia realybėje, o atšnekėti algą reikia. Suraskit kokį įdomesnį žmogų, nes šitas pirdyla visai neatspindi situacijos pasaulyje.

psichas

psichas portretas
Visada manymą . nuomonę reikia pakelti į aukštesnį lygį - žinojimą . Jeigu žmonės sugeba tai padaryti , gaunasi tiesa , kuri dažnai priešinga ir manymams , ir nuomonėms ....
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių