Z. Balčytis pagaliau palieka EP, G. Kirkilas vis dar negali patikėti

Europos Parlamento (EP) narys Zigmantas Balčytis atleido kone visus savo biuro darbuotojus ir netrukus žada išvykti dirbti į tarptautinę organizaciją Niujorke. Jo vietą EP turėtų užimti Socialdemokratų partiją paliekantis Gediminas Kirkilas, o į Seimą tuomet sugrįžtų Bronius Bradauskas. Pats G. Kirkilas teigia tuo dar negalintis patikėti.

LRT.lt šaltinių duomenimis, pastaruoju metu Z. Balčyčio biure buvo atleisti darbuotojai. Tai naujienų portalui patvirtino ir pats europarlamentaras Z. Balčytis, nors tiksliai negalėjo pasakyti, kiek darbuotojų atleista.

„Tiesa, tiesa [kad atleidžiu]... Penki ar septyni atleisti, nežinau. Faktiškai beveik visas personalas. Dvi moteriškės gal pasilikusios. Darbuotojai keitėsi: iš pradžių buvo daugiau, kai buvo pati pradžia, o paskui žmonės įgavo tam tikros patirties, kai kurie išėjo į kitus darbus, buvo paaukštinti, susirado geriau apmokamus darbus. Ta komanda buvo nedidelė, gal septyni žmonės. Skirtingais laikotarpiais skaičius keitėsi – buvo 12, vėliau mažiau“, – LRT.lt kalbėjo europarlamentaras.

Jis teigė tiksliai neatsimenantis, kada buvo atleisti biuro darbuotojai – visus dokumentus esą tvarkė finansų tarpininkas. „Kai kurių darbas baigėsi spalio 4 d. Žmonės irgi turi turėti aiškumą dėl ateities, negali jais žaisti. Reikia padaryti, kad žmonės būtų patenkinti, gautų išeitines. Dabar lyg viskas gerai“, – kalbėjo europarlamentaras.

Nuo pavasario intrigą dėl tarptautinės karjeros išlaikantis europarlamentaras žada išvykti „artimiausiu metu“: „Nenorėčiau konkrečiai įvardyti, kada išvykstu, bet, manau, kad artimiausiu metu. Ne nuo manęs priklauso – tai pasaulinio lygio institucija, ne dešimties žmonių. Buvo derybų laikotarpis ir ne viskas taip sklandžiai ėjosi, kaip buvo numatę, bet dabar viskas gerai. Ji yra kūrimosi stadijoje ir, kada pasakys, tada išvyksiu. Pakvietimai yra“, – tikino Z. Balčytis.

Politikas dar kovo mėnesį, prieš Socialdemokratų partijos pirmininko rinkimus, pareiškė atsisakantis EP nario mandato, nes nusprendė daryti tarptautinę karjerą. „Gyvenimas pateikė dar vieną netikėtą iššūkį: sulaukiau pasiūlymo dalyvauti tarptautinės organizacijos veikloje, dalį savo darbo laiko praleidžiant ir Europoje, ir JAV. Veiklos sritis – pasaulio valstybių ekonomika, finansai, prognozės ir modeliavimas“, – tuomet naujienų agentūrai BNS kalbėjo socialdemokratas.

Politiko pasiteiravus, ar jam pačiam nebuvo neramu dėl būsimos naujos karjeros, nes viskas užtruko ne vieną mėnesį, atsakė: „O kas čia neramaus? Jei būtų kažkas pasikeitę, likčiau EP. Nei pats kažko ieškojau, nei ką. Tiesiog man buvo pasiūlyta, ir viskas.“

Aišku, kad bus gaila. Kada negaila palikti darbą? Visada gaila. Buvau įsigilinęs į energetikos, kitas sritis.

Z. Balčytis sakė, kad jam bus gaila palikti EP. Nuo 2009-ųjų EP besidarbuojantis Z. Balčytis buvo vienas aktyviausių šalies politikų šiame parlamente.

„Aišku, kad bus gaila. Kada negaila palikti darbą? Visada gaila. Buvau įsigilinęs į energetikos, kitas sritis“, – pridūrė politikas.

LRT.lt pasiteiravus, ar jis jau pranešė apie savo išėjimą G. Kirkilui, atsakė: „Jis puikiai žino, kad yra toks variantas, ir viskas. [...] Ar džiaugiasi, ar nesidžiaugia – nežinau.“ Z. Balčytis nenorėjo vertinti dabartinės situacijos Socialdemokratų partijoje – viską esą parodys artėjantys rinkimai. „Tada viskas pasimatys. Turėjom aukštus reitingus, o „sumetė“ rinkėjai labai nedaug balsų“, – sakė Z. Balčytis.

G. Paluckas: čia labai įdomu

Socialdemokratų partijos pirmininkas Gintautas Paluckas, kalbėdamas su LRT.lt, teigė, kad dabar susiklostė „labai įdomi situacija“. G. Kirkilas neseniai pasitraukė iš socialdemokratų gretų.

„G. Kirkilas vis dar gali rinktis, nors nebėra partijos narys, važiuoti ar likti. Jei išvažiuoja, B. Bradauskas ateina į Seimą, o jei lieka dirbti Seime, kažkas kitas iš sąrašo pagal eilę važiuoja į EP. Eisime eile tol, kol rasime tą, kuris nori. Žmonės balsavo, ne partija iš stalčiaus traukia Seimo ar EP mandatus ir juos dalija. Žmonės išrenka. Taip, ne be partijos pagalbos išrinktas, bet galų gale už jį balsavo žmonės ir tu negali atimti iš jo teisės važiuoti į EP. Nei pavydžiu aš G. Kirkilui, nei kokią nuoskaudą laikau. Jei Z. Balčytis išvažiuoja, jį pakeisti turi teisę G. Kirkilas. Lai važiuoja“, – paaiškino G. Paluckas.

Pats G. Kirkilas iš pat pradžių net nenorėjo su LRT.lt kalbėti šia tema, tačiau galiausiai sutiko pakomentuoti. „Man pabodo. Seniai apie tai girdžiu... Kai bus sprendimas, bus aišku. Aišku, kad aš važiuočiau dirbti į EP“, – tvirtino G. Kirkilas. Parlamentaras teigė, kad EP norėtų dirbti su Rytų partnerystės, užsienio politikos temomis. „Įvairios sritys man yra įdomios. Apie Europos reformą diskutuojame... Bet tai – ateities klausimai, kuriais aš nelabai tikiu“, – kalbėjo G. Kirkilas.

Jei G. Kirkilas išvyks į EP, tuomet šį politiką Seime pakeis B. Bradauskas. „B. Bradausku pasitikėjo tiek žmonių, kad šiandien jis gali tapti Seimo nariu. Jei kažkam B. Bradauskas nepatinka, savo nuomonę galės pareikšti 2020-aisiais, jei jis vėl pageidaus dalyvauti rinkimuose. Kiek mes su juo anksčiau kalbėjome, jis iš pradžių atsargiai vertino galimybę grįžti į Seimą, bet vėliau yra pasakęs, kad labai rimtai svarstytų tokią galimybę“, – LRT.lt komentavo G. Paluckas.

2014–2019 metų kadencijoje Europos Parlamente dirba 11 politikų, išrinktų Lietuvoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

puiki naujiena

puiki naujiena portretas
Jis net tikslai nežino, kiek pas jį biure buvo darbuotojų, ir kiek šiai dienai atleista, ar visi, ar dar du kokie liko..,.Ir toks proto bokštas vyks į Niujorką, dirbti organizacijoje, bet nei ką jie ten dirbs, už ką bus atsakingas, kas jį kontroliuos-lieka neaišku. Neeilinio proto ir sugebėjimų asmenybė

Anonimas

Anonimas portretas
Nieko nenuveikes Lietuvai taikys į prezidentus

Anonimas

Anonimas portretas
kada mažins seimo narių skaičių,šio pažado nepamiršime niekada, o ką rinkti kituose rinkimuose visos didžiosios partijos jau dalyvavo šalies valdyme ir iš visų tas pats tik turtuoliai labiau lobsta o vidurinioji klasė baigia išnykti, ši valdžia kai ką bando daryti ne viskam pritariu kai kur perlenkia, kai kur ne nuo to galo pradeda o be to didžiulis trukdymas iš opozicijos. ką išrinksi vistiek partijos sprendžia ir sutaria kaip nariai balsuos jiems visiškai nerūpi rinkėjų valia kol kas tegul dirba išrinktieji o vįliau ir pasimatys rezultatas
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių