Vyriausybinių ryšių centrą ketinama perduoti Krašto apsaugos ministerijai

  • Teksto dydis:

Prie Valstybės saugumo departamento veikiantį Vyriausybinių ryšių centrą, kuris užtikrina įslaptintos informacijos perdavimo apsaugą, ketinama perduoti Krašto apsaugos ministerijos žinion.

Praeitą savaitę paskelbtą Vyriausybės nutarimo projektą, kuriuo keičiamas įstaigos pavaldumas, ketinama apsvarstyti iki Seimo rudens sesijos. Krašto apsaugos ministerija siūlo, kad nutarimas įsigaliotų nuo kitų metų.

Vyriausybinių ryšių centras turi užtikrinti komunikacijų, naudojamų įslaptintai informacijai perduoti, apsaugą. Jis taip pat valdo ne karinei sričiai skirtą įslaptintos informacijos kriptografinę įrangą, kuri skirtia informacijos šifravimui.

Krašto apsaugos ministras Juozas Olekas BNS sakė, kad iniciatyvą dėl pavaldumo keitimo parodė VSD, o po darbo grupės svarstymų nuspręsta centui suteikti įstaigos prie Krašto apsaugos ministerijos statusą. Tarp kitų alternatyvų buvo svarstoma centrą paversti įstaiga prie Vyriausybės.

"Valstybinių ryšių centras neatlieka kokių tai Valstybės saugumo departamento funkcijų, žvalgybinių funkcijų, todėl buvo toks pasiūlymas. Iniciatyva ėjo ne iš Krašto apsaugos ministerijos, o iš VSD, išsigryninant savo funkcijas", - sakė J.Olekas.

"Svarstėme įvairius variantus, ir apsistota pavesti Krašto apsaugos ministerijai kuruoti šią sritį, nes turime daug svarbių ryšių, kurie turėtų būti prižiūrimi. Atsižvelgėme į Europos valstybių patirtį", - teigė ministras.

J.Oleko teigimu, kad dar per anksti pasakyti, ar gauti papildomi asignavimai būtų įskaičiuojami kaip dalis gynybos biudžeto, kuris yra svarbus dėl NATO įsipareigojimų.

"Turime vidinę NATO kontrolę, tuos klausimus diskutuojame su NATO ekspertais. Pasitarsime su NATO ekspertais, ar tai priimtinos lėšos, kurios gali būti įskaičiuotos, ar ne", - kalbėjo ministras.

Pasak jo, kai kurie darbuotojai taptų valstybės tarnautojais, kai kurie - statutiniais pareigūnais, priklausomai nuo vykdomų funkcijų.

J.Oleko teigimu, pagal dabartinį siūlymą, Krašto apsaugos ministerijoje veikianti Ryšių ir informacinių sistemų tarnyba liktų atskira institucija.

Keičiant pavaldumą, reikėtų keisti ir kai kuriuos įstatymus.

"Norėtume, kad iki rugsėjo 10 dienos, kada prasidės sesija, visi įstatymai jau būtų atsidūrę Seime", - sakė J.Olekas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių