Vyriausybėje – atleidimų banga

  • Teksto dydis:

Vyriausybėje numatoma panaikinti apie penktadalį pareigybių.

„Numatoma, kad nauja kanceliarijos struktūra įsigalios 2017 metų liepos 18 dieną. Pareigybių skaičius bus sumažintas nuo 210 iki 170, t. y. sumažės apie 20 proc. (40 pareigybių)“, - pirmadienį pranešė Vyriausybės spaudos tarnyba.

Skaičiuojama, kad tai leis ateityje per mėnesį sutaupyti apie 65 tūkst. eurų darbo užmokesčio fondo lėšų ir 12 tūkst. eurų darbo vietoms išlaikyti (darbo vietos įranga, kompiuteriai, elektra, patalpų šildymas ir kitos susijusios išlaidos). Per metus pertvarka, teigiama, leistų sutaupyti apie 924 tūkst. eurų.

Čia nėra tiktai etatų mažinimo reforma, tai yra apskritai pertvarka to, ką kanceliarija daro. Tai mes nuo šiol orientuosimės į rezultatus, į projektinį valdymą, į strateginio intelekto turėjimą.

Tačiau atleidžiamiems darbuotojams Vyriausybė turės sumokėti išeitines kompensacijas.

„Taip, reikės išeitinių kompensacijų, kadangi bus mažinamas etatų skaičius, tikrai reikės mokėti išeitines kompensacijas. Ką mes planuojame - kadangi etatų bus mažinama, ir tikrai nepriėmėme daug žmonių į darbą pradėję dirbti, bandysime neišlipti iš to biudžeto, kuris yra paskirtas šiems metams mums darbo užmokesčiui mokėti“, - žurnalistams pirmadienį sakė Vyriausybės kanclerė Milda Dargužaitė.

Anot jos, pertvarkos metu keičiamas ne tik etatų skaičius, bet ir darbuotojų funkcijos.

„Yra ir užimtų, ir laisvų, bet, manau, pats esminis dalykas - čia nėra tiktai etatų mažinimo reforma, tai yra apskritai pertvarka to, ką kanceliarija daro. Tai mes nuo šiol orientuosimės į rezultatus, į projektinį valdymą, į strateginio intelekto turėjimą, čia bus analizėmis pagrįsti sprendimai, tai netgi pačios funkcijos gerokai keisis (...). Čia dirbs žmonės, kurie bus atsakingi už reformų įgyvendinimą (...), projektų vadovai būtent dirbs su visomis ministerijomis, su ekspertais, su nepriklausomais žmonėmis, kad įgyvendintų bet kokias reformas“, - aiškino M.Dargužaitė.

„Pažymėtina, jog atleidžiamiems darbuotojams yra parengta programa jų integracijai į darbo rinką. Darbuotojai bus informuojami apie integracijos į darbo rinką priemones, bus organizuojamos konsultacijos dėl karjeros galimybių, bus atliktas darbuotojų kompetencijų įvertinimas ir jų atitikimas darbo rinkos poreikiams. Bus aktyviai bendradarbiaujama su potencialiais darbdaviais, siekiant padėti greičiau rasti norimą darbą tai daliai darbuotojų, kuriuos palies kanceliarijos pertvarka, bus sudarytos sąlygos įgyti, tobulinti trūkstamas kompetencijas“, - aiškinama Vyriausybės kanceliarijos pranešime.

Pasak Vyriausybės spaudos tarnybos, dabar Vyriausybės kanceliarijos veikla yra neefektyvi: funkcijos dažnu atveju persidengia, dubliuojasi, orientuojamasi į procesą, bet ne į rezultatą, dėl to neužtikrinama tinkama paslaugų kokybė, nėra pokyčių valdymo sistemos, trūksta novatoriškumo.

„Planuojama, jog įgyvendinus permainas išaugs personalo, procesų ir sistemų veiksmingumas bei efektyvumas visuose padaliniuose, orientuojantis į nuolatinį pokyčių valdymą. Optimizavus struktūrą bei resursus sprendimai bus priimami mažiausiomis laiko ir žmogiškųjų išteklių sąnaudomis. Nuosekliai sumažinus valdymo išlaidas bus sudarytos sąlygos išlaikyti ir pritraukti kompetentingą personalą, nustatant jiems konkurencingesnį darbo užmokestį (...). Numatoma, kad ateityje Vyriausybės kanceliarijoje pareigybių skaičius turėtų sumažėti dar labiau“, - sakoma pranešime.

„Atlikus likusių ministerijų struktūrines pertvarkas, manome, kad Vyriausybės kanceliarija dar galės trauktis“, - pirmadienį Vyriausybėje žurnalistams sakė S.Skvernelis.

Darbą pradėjusi S.Skvernelio vadovaujama Vyriausybė vienu savo prioritetų nurodė viešojo sektoriaus pertvarką. Gruodį Vyriausybės kanclere skirdamas buvusią užsienio investicijų skatinimo agentūros „Investuok Lietuvoje“ vadovą M.Dargužaitę premjeras žadėjo, kad keisis ir Vyriausybės kanceliarija, jai numatomas reformų generatorės vaidmuo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių