Vyriausybė pritarė planui, kaip blokuoti Astravo AE elektros importą

Vyriausybė trečiadienį pritarė planui, kaip blokuoti Astravo atominės elektrinės (AE) gaminamos elektros importą ir taip apsunkinti jos statybos projektą.

Lietuva ketina riboti elektros pralaidumus su Baltarusija bei ją apmokestinti. Taip pat siūloma uždrausti Kruonio hidroakumuliacinei elektrinei teikti paslaugas Baltarusijai.

Energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas posėdyje teigė, kad planas - jau ketvirtas žingsnis, siekiant kovoti su, Lietuvos manymu, nesaugiai statomos Astravo AE projektu.

„Tai yra iš esmės ketvirtas žingsnis. Pirmasis buvo įstatymas dėl Lietuvos būtinųjų priemonių, skirtų apsisaugoti nuo trečiųjų šalių nesaugių branduolinių elektrinių grėsmių. Tada Vyriausybė pateikė vertinimą Seimui ir pagal septynis kriterijus Seimui buvo siūloma pripažinti Astravo AE kaip nesaugią ir keliančią grėsmę Lietuvos nacionaliniams interesams, tuomet birželį priimtas įstatymas dėl Astravo AE pripažinimo nesaugia“, - sakė Ž. Vaičiūnas.

Tarp priemonių yra siūlymas iki kitų metų antrojo ketvirčio sutarti su Latvija ir Estija taikyti elektrai iš trečiųjų šalių elektros perdavimo mokesčius, jei tam pritars Europos Komisija. Be to, iki 2019 metų pirmojo ketvirčio ketinama susitarti su aplinkinėmis valstybėmis riboti elektros importą iš Astravo AE.

Lietuva šiuo metu yra nustačiusi mokestį elektros eksportuotojams, tačiau elektros importui iš Baltarusijos ir Rusijos tokio mokesčio netaiko.

Ministerija teigia, kad dalis priemonių susijusios su Baltijos šalių ir Vakarų Europos elektros tinklų sinchronizavimu. Tarp tokių yra Ignalinos AE transformatorių pastotės rekonstrukcija, kai bus atjungta viena elektros linija su Baltarusija, naujos linijos tarp Lietuvos elektrinės Elektrėnuose ir Vilniaus statybos. Abiejų šių projektų rangovo konkursai šiuo metu vyksta.

Lietuvos Seimas birželį įstatymu įtvirtino, kad Astravo AE yra nesaugi ir kelia grėsmę Lietuvos nacionaliniam saugumui bei aplinkai ir visuomenės sveikatai. Šiuo teisės aktu siekiama pagrįsti elektros importo ribojimus. Įstatyme numatyta, kad Vyriausybė turi parengti planą, kaip bus apsisaugoma nuo Astravo AE.

Lietuva jos iniciatyvą neįsileisti Astravo AE gaminamos elektros ragina paremti kitas regiono šalis.

Astravo AE Rusijos korporacija „Rosatom“ stato 50 kilometrų nuo Vilniaus. Lietuvos Vyriausybė nerimauja, kad jėgainė kyla nesilaikant saugumo standartų ir gali sukliudyti planams Baltijos šalių elektros sistemas sinchronizuoti su Vakarų Europa.

Baltarusija tikina, kad statydama jėgainę, laikosi visų saugumo reikalavimų



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių