Vyriausybė nepritaria siūlymui kompensuoti pensijas mirusiesiems iki 2014-ųjų gegužės

  • Teksto dydis:

Motyvuodama lėšų stygiumi ir finansine drausme, Vyriausybė nesutinka kompensuoti iki 2014 metų gegužės mirusių pensininkų sumažintas pensijas. Ministrų kabinetas trečiadienį patvirtino neigiamą išvadą tai numatančioms įstatymo pataisoms.

„Sodros“ duomenimis, kompensacijų nesulaukė 167 tūkst. pensininkų - jie mirė iki 2014 metų gegužės 22 dienos, kai įsigaliojo įstatymas.

Seimas yra pradėjęs svarstyti beveik 40 parlamentarų parašais paremtas Povilo Urbšio parengtas Valstybinių socialinio draudimo senatvės ir netekto darbingumo (invalidumo) pensijų kompensavimo įstatymo pataisas, pagal kurias neišmokėtą pensijos dalį galėtų gauti iki jo įsigaliojimo mirusių pensininkų paveldėtojai.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija sako, kad reikia laikytis finansinės drausmės - siūlymui įgyvendinti reikėtų 29 mln. eurų.

Vyriausybė taip pat pažymi, kad paprastai paveldimas turtas, kuris žmogaus mirties momentu jam priklausė nuosavybės teise, tuo metu mirusieji iki 2014-ųjų gegužės neturėjo teisės į kompensaciją. 

Gelbėdamas finansinėje duobėje esančią „Sodrą“, Seimas 2009 metų gruodį dvejiems metams - 2010-2011-iesiems - buvo „apkarpęs“ daugelį pensijų ir įvairių socialinių išmokų. 2009 metais Lietuvos ekonomika smuko beveik 15 proc.

Per krizę sumažintos pensijos pradėtos kompensuoti ketvirtąjį 2014 metų ketvirtį, kompensacijas už per krizę sumažintas pensijas planuojama išmokėti iki 2016 metų kovo pabaigos, o dirbusiems pensininkams - 2016-2018 metais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Laima

Laima portretas
Tai kaip čia yra?Reiškia iki 2014 m.pensininkai ir jų šeimos nežmones ir jos galima apvogti? Kur mes gyvename,kad seimo mulkiai šitaip elgiasi su šalies piliečiais kurie jos ir rinko.Ziauru

ww

ww portretas
Ne i kompensacija teises neturejo mire pensininkai,o i savo uzdirbta ir atimta pensijos dali,o tai jau ju pinigai ir turi buti grazinami,visai nesvarbu,kada valdzia nusprende kompensuoti pasisavinta pensijos dali,nes tai zmogaus per visa gyvenima uzdirbti pinigai,tuo labiau,kad pensijos nedideles ir Lietuvos pensininkai negali pasigirti graikiskomis pensijomis. Valdzia apvoge Lietuvos pensininkus ir dar aiskina,kad neturi teises i kompensacija. Cia tureti primoketi palukanas uz priverstinai nusavita pensijos dali,o ne kalbeti apie kazkokia kompensacija.

Kauns

Kauns portretas
Gyviems senatves pensininkams dar nekompensavo visko. O gaunantiems neigalumo pensijas is vis nieko apie kompensavima nesneka. Pirma gyviesiems grazinkit ka apkarpet, paskui apie mirusius galvokit!
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių