Vyriausybė ketina kreiptis į Konstitucinį Teismą dėl 42 urėdijų

Seimui svarstant miškų urėdijų pertvarkos planą, dėl kurio kyla nesutarimų valdančiojoje koalicijoje, Vyriausybė ketina prašyti Konstitucinio Teismo įvertinti, ar Konstitucijai neprieštarauja dabar galiojančio įstatymo nuostata, įteisinanti 42 miškų urėdijas.

Anot kreipimosi projektą parengusios Teisingumo ministerijos, Miškų įstatyme numatytas konkretus urėdijų skaičius apriboja įstatymų Vyriausybei suteiktus įgaliojimus tvarkyti krašto reikalus, vykdyti jos programą, spręsti valstybės įmonių klausimus.

„Seimo įtvirtintas konkretus miškų urėdijų skaičius taip pat riboja galimybes Vyriausybei siekti, kad miškų urėdijos atneštų valstybės biudžetui didžiausias pajamas. Vyriausybė be Miškų įstatymo pakeitimo negali optimizuoti urėdijų veiklos ir įgyvendinti tiesiogiai ar per įgaliotą instituciją valstybės įmonių savininko teisių ir pareigų“, - rašoma Vyriausybės nutarimo projekte.

Be kitų argumentų, ministerija teigia, kad pagal konstitucinę doktriną įstatymuose negali būti nustatyta Seimo įgaliojimų, paneigiančių kitų valstybės institucijų konstitucinius įgaliojimus, todėl Seimo įsiterpimas į Konstitucijos ir kitų įstatymų reglamentuotą Vyriausybės kompetenciją tvarkyti krašto reikalus yra valdžių padalijimo principo pažeidimas.

Pasak aplinkos viceministro Martyno Norbuto, Seime užteks politinės valios priimti su urėdijų pertvarka susijusius įstatymus, tačiau kreipimąsis į Konstitucinį Teismą dėl dabartinio reguliavimo brendo jau seniai.

„Mes nė į vieną įstatymą neįrašome, kiek Lietuvoje turėtų būti mokyklų, kiek turėtų būti kultūros centrų ar ligoninių. Toks įrašymas greičiausiai neatitinka Konstitucijos. (...) Tai buvo sakoma dar tuo metu, kai buvo priimtas sprendimas į įstatymą įrašyti 42 urėdijas“, - BNS sakė politikas.

Aplinkos ministerijai siūlant keisti teismui ketinamą ginčyti įstatymo straipsnį, viceministras teigė, kad „tas tam nemaišo“.

„Mes nežinome, kada Seimas galutinai apsispręs ir kaip greitai Konstitucinis Teismas galės išnagrinėti šitą klausimą. Jeigu tos nuostatos nebeliks įstatyme, tai, matyt, neliks ir būtinybės išaiškinimui“, - tvirtino M.Norbutas.

Seimo komitetuose šiuo metu yra svarstomas Vyriausybės pateiktas miškų urėdijų reformos projektas. Būsima pertvarka kelia nesutarimų valdančiojoje Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos bei socialdemokratų koalicijoje. Reforma numato, kad vietoje šiuo metu esančių Generalinės urėdijos ir 42 regioninių urėdijų bus įsteigta 25 skyrius turinti viena valstybės įmonė „Lietuvos valstybiniai miškai“. Prie šios įmonės ketinama prijungti ir Miškotvarkos institutą.

Miškų urėdijose šiuo metu dirba apie 4 tūkst. miškininkų.

Reformos šalininkai sako, kad įgyvendinus pertvarką valstybinių miškų turtas bus naudojamas efektyviau. Kritikai teigia, kad panaikinus rajonines urėdijas išnyks darbo vietos ir taip jomis pasigirti negalinčiuose regionuose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
"Galima tai kas nedraudžiama", o konkurencija gerai. Blogiau su papildomais 'rinkimais' į Seimą, juos Konstitucijos vientisumas DRAUDŽIA, bet - net patys KT teisėjai tokius pažeidimus toleruoja (ir net įteisina).

tiesa

tiesa portretas
uredijos korupcijos irstva,niekas neistengia jos sutvarkyti.pinigu svaistymas disziulis,tvarkos jokios nera...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių