VTEK vadovas G. Kildišienės pažeidimo dėl automobilio neįžvelgia

  • Teksto dydis:

Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) pirmininkas Romas Valentukevičius sako, kad komisija galėtų vertinti parlamentarės Gretos Kildišienės automobilio nuomos istoriją tik gavusi kreipimąsi, jis pats sako pažeidimo neįžvelgiantis.

Dėl su komisijos nariais nesuderintos išsakytos pozicijos kritikuojamas VTEK vadovas taip pat tvirtina, kad politikei teikė ne išvadą, o paaiškinimą, kurių politikams pateikia dešimtimis.

„Aš gavau Seimo narės prašymą paaiškini, ar ji pažeidė Viešų ir privačių interesų derinimo tarnyboje įstatymą, kad ji naudojasi artimo giminaičio mašina, kuris ją nuomoja iš „Agrokoncerno“. Vadovaujantis įstatymu ir VTEK reglamentu, į Seimo narių paklausimus nereikia jokios komisijos, teikiamas paaiškinimas. Tokių paaiškinimų, atvirai pasakysiu, po šių Seimo rinkimų teikiau ne dešimtimis, o, sakyčiau, šimtais ir gal tūkstančiais“, - BNS sakė R.Valentukevičius.

Tokių paaiškinimų, atvirai pasakysiu, po šių Seimo rinkimų teikiau ne dešimtimis, o, sakyčiau, šimtais ir gal tūkstančiais.

Jis teigia, kad komisija po rinkimų buvo susitikusi su visomis frakcijomis ir po susitikimo parlamentarams kilo daugybė klausimų dėl interesų derinimo, į kuriuos lygiai taip pat buvo atsakinėjama. Ta pati procedūra buvo daroma su Vyriausybės kabineto nariais. Anot jo, tokia pačia forma konsultuojami ir kiti VTEK dispozicijoje esantys asmenys, kurių yra apie 160 tūkstančių.

„Tai yra informacinio pobūdžio dokumentai, kuriuos, pagal mūsų reglamentą, gali pasirašyti netgi ir skyriaus vedėjas, jau nekalbu apie komisijos pirmininką. Čia ne išvada, čia yra išaiškinimas“, - nurodė jis.

R.Valentukevičius atsakyme G.Kildišienei nurodė, jog aplinkybės, kai jai artimas asmuo su „Agrokoncernu“ sudarė automobilio lizingo sandorį ir leido parlamentarei automobiliu naudotis „savaime interesų konflikto nekelia“.  Fakto, kad naudojasi „Agrokoncerno“ automobiliu, parlamentarė nėra deklaravusi.

VTEK vadovas BNS aiškino, kad politikų interesų deklaracijose įstatymas įpareigoja nurodyti tik savo sutuoktinio, sugyventinio ar partnerio per pastaruosius metus raštu ar žodžiu sudarytus sandorius, kurių vertė didesnė nei 3 tūkst. eurų. Tuo metu dovanos iš artimų asmenų, naudojimasis transporto paslaugomis, pavežėjimu, nepriklausomai nuo sandorio vertės, anot R.Valentukevičiaus, „nėra tos aplinkybės, kurias privalu deklaruoti“.

Jis sako paaiškinime taip pat nurodęs, kad jei G.Kildišienei dirbant Seime jos atstovaujamame komitete, komisijoje ar plenariniame posėdyje svarstomas klausimas net ir netiesiogiai liestų „Agrokoncerną“, ji privalėtų nusišalinti nuo klausimo svarstymo, taip pat per savaitę nuo konfliktui kilusių prielaidų papildyti savo interesų deklaraciją.

Jis sako negalintis atsakyti, ar komisija vis dėlto tirs šią situaciją.

„Jeigu bus oficialus kreipimasis, argumentuotas, kad yra kažkokie pažeidimai, tokiu atveju komisijoje susirinksime ir spręsime, ar pradėti tyrimą, ar nepradėti, negaliu pasakyti. Šiandien aš neturiu jokio paklausimo. Šiandien perskaičiau informaciją ir matau, kad šiandien tą, ką aš išaiškinau, žiniasklaidoje atsispindi ir pagrindo (tyrimui) nematau“, - BNS aiškino jis.

R.Valentukevičius sako, kad komisija tyrimą pradėtų nebent paaiškėjus informacijai, kad automobilį G.Kildišienei patikėjo ne artimas giminaitis, o „kažkoks pašalinis asmuo“.

Artimiausiu metu komisija rinksis kitą trečiadienį.

Premjeras Saulius Skvernelis, žurnalistų trečiadienį klausiamas apie VTEK, pabrėžė, kad „institucija yra labai reikalinga“, o nei komisijos, nei jos pirmininko darbui priekaištų jis teigė neturintis. Jo nuomone, pati komisija turi apsispręsti, ar tirti G.Kildišienės atvejį, tačiau kartu pabrėžė, jog R.Valentukevičius turi teisę teikti savo asmeninę nuomonę.

„Nesu detaliai susipažinęs, bet komisijos išvados, kurios buvo skelbiamos, ankstesnės, vieniems patinka, kitiems nepatinka (...), bet kiek man teko bendrauti dirbant įvairiose institucijose, reikalinga informacija, konsultacijos, išaiškinimai yra gaunami, tyrimų aš komentuoti negaliu, kvestionuoti sprendimų“, - VTEK darbą įvertino Vyriausybės vadovas.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) atstovė G.Kildišienė į VTEK kreipėsi po to, kai savaitgalį buvo paskelbta, kad ji naudojasi partijos vadovo Ramūno Karbauskio valdomo „Agrokoncerno“ automobiliu. Tiek G. Kildišienė, tiek R.Karbauskis tvirtina, kad automobilio išperkamosios nuomos sutartis sudaryta su artimu politikės giminaičiu, kuris jai leidžia naudotis transporto priemone, tačiau neatskleidžia, kas šis giminaitis. Neoficialiomis BNS šaltinių žiniomis, automobilį lizingu išsiperka G. Kildišienės motina.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kas

kas portretas
leidzia 1 zmogui spresti kas kaltas? tai privalo daryti komisija kurios sudetis nevienasaliska ta daro ir kiti biurokratai dirbantis valdiskai korupcijai kaip pvz. galima pamineti genocido c. p. Sidlauska kuris komisijos vardu siuntineja nepagristus sprendimus tai ne tik etikos bet ir istatymo pazeidimas o tokiems b. kontroles nera nes tai neaktualu valdantiesiems...

Pilietė

Pilietė portretas
O kur moralė? Abejoju Jūsų objektyvumu.

snieguole

snieguole portretas
tai kad valentukevicius yra senas korumpuotas biurokratas ilga laika dirbes seimo kontrolieriu istaigos vaduku ir dangstes aferistus
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių