VSD pažyma kiršina liberalus: susikirto E. Gentvilas ir P. Auštrevičius

Valstybės saugumo departamento (VSD) pažyma apie koncerno „MG Baltic“ įtaką politiniams procesams sukėlė audringas diskusijas ne tik viešojoje erdvėje, bet ir įžiebė neeilinį susikirtimą tarp liberalų lyderių.

Liberalų sąjūdžio pirmininkui Eugenijui Gentvilui iškėlus klausimą, ar jo bendražygis Petras Auštrevičius galėjo turėti sąsajų su koncernu „MG Baltic“, pastarasis pareiškė, jog partijos vadovas neturėtų imtis prokuroro vaidmens. 

LRT.lt primena, kad paviešintoje žvalgybos pažymoje galimai Liberalų sąjūdis yra įvardijamas kaip pilnai „MG Baltic“ kontroliuojama partija, kuri padėjo koncernui tapti įtakingiausia Lietuvos verslo grupe.

Dokumente taip pat teigiama, kad partijos steigimo procese ypač aktyviai dalyvavo tuometinis koncerno „MG Baltic“ viceprezidentas Raimondas Kurlianskis, kuris intensyviai bendravo su pažymoje užtušuotu nariu, teikdavusiu vidinę informaciją apie partijoje vykusius procesus. Susitikimų metu tas asmuo gaudavo nurodymus iš R. Kurlianskio, kaip turėtų veikti kažkam, kas yra gautoje pažymoje užtušuota, oponuojantys politikai. Anot VSD, kad taip pat intensyviai buvo bendradarbiaujama ir su kitais partijos nariais, kurie pažymoje užtušuoti.

„Pastarasis buvo „parinktas“ tapti naujai steigiamos partijos vadovu, nes kitas pretendentas buvo įvardintas kaip netinkamas“, – teigiama žvalgybos dokumente.

2006 m. įkūrus Liberalų sąjūdį, partijos pirmininku tapo P. Auštrevičius.

Iš E. Gentvilo skambučio nesulaukė

Dabartinis Liberalų sąjūdžio pirmininkas E. Gentvilas, dalyvavęs laidoje „LRT forumas“, neslėpė nuostabos, kad, kaip nurodo VSD, „MG Baltic“ gniaužtuose buvo ir partijos įkūrėjas P. Auštrevičius, mat politinės korupcijos byloje jis nefigūruoja.  

„Jeigu P. Auštrevičius buvo tokioje stiprioje „MG Baltic“ koncerno įtakoje, kad suskaldė vieną partiją ir kūrė kitą partiją, ir po to dingo iš koncerno akiračio, kad nė vieno pokalbio nėra, tai keista“, – „LRT forume“ kalbėjo E. Gentvilas.

Mes nekonkuruojame dėl kokios damos, dėl kokių nors postų ir aš sakyčiau, kad čia yra daugiau nesusipratimas negu kažkokia apspręsta pozicija nebendrauti.

P. Auštrevičius, reaguodamas į šiuos E. Gentvilo žodžius, savo „Facebook“ profilyje palinkėjo santūrumo.

LRT.lt kalbintas politikas tikino, kad vėliau E. Gentvilas keitė savo nuomonę, tačiau kartu neslėpė, kad šie kolegos pareiškimai jį papiktino.

„Jis turi tą dovaną ar ne dovaną, kad greitai pasako ir paskui keičia nuomonę. [...] Aš labai apgailestauju, bet E. Gentvilas man taip ir nepaskambino. Po jo iškeltų frazių, aš manau, jis jaučiasi nekaip ir neturi, ką man pasakyti“, – apie E. Gentvilą kalbėjo P. Auštrevičius.

Jis patikino, kad nesiekia konkuruoti ar konfliktuoti su E. Gentvilu. Vis dėlto, kaip pažymėjo P. Auštrevičius, partijos vadovas neturėtų įsijausti į prokuroro rolę.

„Mes nekonkuruojame dėl kokios damos, dėl kokių nors postų ir aš sakyčiau, kad čia yra daugiau nesusipratimas negu kažkokia apspręsta pozicija nebendrauti. Čia nesusipratimas. Bet, matote, ne aš keliu visokias fantazijas ir interpretacijas, tai tie žmonės, kurie tą dalyką daro, turėtų bent pranešti, kad tai bus daroma. Būti prokuroru partijos viduje, nemanau, kad yra pagrindinė pirmininko funkcija“, – Liberalų sąjūdžio pirmininko veiksmus vertino P. Auštrevičius.

Pašnekovas pažymėjo, kad 2005–2006 m., kai buvo kuriamas Liberalų sąjūdis, su jokiais „MG Baltic“ atstovais nėra bendravęs. Jis neslėpė netikintis VSD vertinimu, kad galimai Liberalų sąjūdis yra minėto koncerno pilnai valdoma politinė jėga.

„Pati versija man atrodo kaip tų 2000 steigėjų įžeidimas, kad jie buvo apgauti ir kad jų valia buvo manipuliuojama. Kaip galima tai padaryti? Aš norėčiau, kad kas nors, rašantis tokias pažymas, pasiūlytų. Mano atrodo, kad VSD tikrai skirta ne politiniams procesams valdyti, bet užsiimti kitu darbu“, – komentavo P. Auštrevičius.

P. Auštrevičius, paklaustas, ar jo susikirtimai su E. Gentvilu nepakenks pačiam sėkmingai pasirodyti 2019 m. prezidento rinkimuose, vylėsi, kad liberalai nepradėti tarpusavio kovų.

„Nežinau. Man atrodo, mes turime pakankamai problemų. Aš nenorėčiau, kad jų būtų ateityje. Mes turėtume išsispręsti esamas problemas. Ateitis parodys. Sakau, kad tik nereikia kovoti prieš save, kuo mes kartais užsiimame, ir rodyti savo poziciją galima ir kitais būdais“, – aiškino pašnekovas.

Prognozavo, kad P. Auštrevičiui rinkimuose bus sunku

Liberalų sąjūdžio pirmininkas E. Gentvilas LRT.lt pažymėjo, kad kalbėdamas apie VSD pažymoje esančias nuorodas į P. Auštrevičius, norėjo pasakyti abejojantis, jog partijos įkūrėjas galėjo būti įsipainiojęs „MG Baltic“ voratinklį.

„Aš nenoriu pasakyti ko nors blogo apie P. Auštrevičių, o tik noriu iškeltų daug, daug klaustukų dėl VSD pažymos teiginių nuoseklumo ir jau ne kartą esu kėlęs klausimą, kaip jaustis mūsų kandidatui į prezidentus P. Auštrevičiui, kai apie jį VSD pasako tokius dalykus.

Pagal VSD pažymą išeitų, kad totaliai kontroliuojamas žmogus yra P. Auštrevičius. Tai yra teigiama VSD pažymoje, aš to neteigiu ir daugeliu atveju keliu klausimą, ar nėra kompromituojamas mūsų kandidatas į prezidentus“, – aiškino E. Gentvilas.

Liberalų lyderis, paklaustas, ar bendrauja su P. Auštrevičiumi, tikino taip pat nesulaukęs iš kolegos jokio skambučio. Vis dėlto, E. Gentvilo teigimu, tylos siena nuo bendražygio nėra atsitvėręs.

„Lygiai taip pat ir aš nesulaukiau skambučio, nors ant P. Auštrevičiaus VSD pažymoje užpilta purvo, tai gerai būtų P. Auštrevičiaus nuomonę išgirsti. Kas čia, kuriam turėjome paskambinti, atsiprašau, nežinau. Mes su P. Auštrevičiumi esame daug kalbėję, bet telefonu aš jam esu skambinęs, kai jis su dar dviem vicepirmininkais partijos atsistatydino ir pareikalavo R. Šimašiaus atsistatydinimo.

Tikrai negaliu sakyti, kad mes nekalbame, nesikalbame. Aš net negalėjau žinoti, kad P. Auštrevičius šitaip interpretuoja mano pasisakymą. Aš manau, kad P. Auštrevičius stebi visą viešąjį lauką ir mato, kad mano situacija nėra dviprasmiška, aš noriu pasakyti, kad man atrodo, kad ant P. Auštrevičiaus yra užmesta dėmė dėl to, kad jis yra mūsų kandidatas į prezidentus“, – tvirtino pašnekovas.

E. Gentvilas, iš LRT.lt išgirdęs P. Auštrevičiaus frazę, kad partijos pirmininkas neturėtų būti prokuroru, teigė atsakyti atgal nenorintis.

„Jeigu čia tokius epitetus man priskiria P. Auštrevičius, aš irgi galėčiau visokių epitetų rasti ar paaiškinimų savo pozicijos, bet tiek to, nenoriu nieko aštrinti“, – kalbėjo liberalų vadovas. 

E. Gentvilas pripažino, kad jo ir P. Auštrevičiaus nuomonės nesutapo ir dėl partijos pirmininko rinkimų, ir dėl Liberalų sąjūdžio ateities, tačiau teigė, jog tai nėra konfliktai, kurie pakenktų kolegai prezidento rinkimuose. Tiesa, pasak E. Gentvilo, P. Auštrevičiui siekti šalies vadovo posto bus sunku dėl anksčiau minėtos VSD pažymos.

„Aš nekėliau jokių problemų, kad P. Auštrevičius išrinktas mūsų partijos kandidatu į prezidentus ir tikiuosi, kad gali kovoti, bet jam tikrai bus sunku, tiesą sakant, kaip ir visam Liberalų sąjūdžiui, po tokios paplavų atakos ant mūsų“, – dėstė liberalų lyderis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

komedija

komedija portretas
man tai keista kaip gerai apie save galvoja austrevicius ir kaip jis verziasi i prezidentus net juokinga ar kas uzji balsuos grda butu tureti toki prezidenta bendrai tai jau pasibaige liberalu era eikit poilsio

Galit nesikirsinti

Galit nesikirsinti portretas
Liberalu partijai manau jau viskas.Mano nuomone jeigu po rinkimu i seima liberalai persiris per penkis procentus balsu,tai su Lietuva kazkas labai blogai.

Alis Petkus...

Alis Petkus... portretas
didysis politikas Auštrevičius...
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių