VSD vadovas G. Grina: užsienio žvalgybas labiausiai domina Lietuvos energetika

  • Teksto dydis:

Valstybės saugumo departamento (VSD) generalinis direktoriaus Gediminas Grina sako, kad užsienio žvalgybos tarnybas Lietuvoje labiausiai domina energetika.

Žurnalo "IQ" rugsėjo mėnesio numeryje paskelbtame interviu VSD vadovas teigė, kad užsienio specialiosios tarnybos taip pat stengiasi aktyviai veikti Lietuvos informacinėje erdvėje, naudodamos vadinamąją "minkštąją galią".

"Galima įvardyti du pagrindinius klausimus. Pirmiausia, mūsų energetikos infrastruktūra, su tuo susiję verslo projektai. Jų eiga ir vykdymas domina kitus verslo subjektus, susijusius su užsienio valstybėmis", - sakė G.Grina, paklaustas, kas labiausiai domina užsienio žvalgybos tarnybas.

"Kitas klausimas - informacinė erdvė. Kiekviena didesnė valstybė pageidautų, kad bent jau šalys kaimynės gerbtų jos interesus. Todėl dirbama su visuomene - per žiniasklaidos priemones, ir nebūtinai tiesiogiai. Čia naudojamos "minkštosios galios" priemonės. Tai daro ir mūsų kaimynai, ir kitos didžiosios valstybės. Tik klausimas, kiek esame atsparūs tokiam poveikiui", - teigė jis.

Pasak VSD vadovo, elektroninio šnipinėjimo galimybės Lietuvoje - "bemaž idealios".

"Turint omenyje dabartines technologijas ir dar tai, kad Lietuvos geografinė padėtis specifinė, techninės galimybės tai daryti bemaž idealios. Negaliu komentuoti, kokiu mastu mes tai užčiuopiame, tačiau kiekvienas turėtų žinoti, kad beveik viskas, kas paleidžiama į virtualią erdvę, gali būti nuskaityta, suskaičiuota ir suarchyvuota", - sakė jis.

Kalbėdamas konkrečiai apie telefoninių pokalbių fiksavimą, G.Grina pažymėjo, jog technologiškai tam užkirsti kelio beveik neįmanoma.

"Neutralizuoti (pasiklausymo - BNS) technologiškai beveik neįmanoma. Kita vertus, mes nuolat vykdome profilaktinį darbą įslaptintos informacijos apsaugos srityje. Tose institucijose, kuriose dirbama su įslaptinta informacija, vykdomi periodiniai instruktažai, tiek bendri, tiek kai kuriais atvejais ir asmeninio pobūdžio", - dėstė VSD vadovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kada

kada portretas
pagaliau jie sugaus koki nors snipa, nes uzsiima tik savo pilieciu kompromituojancios medziagos rinkimu ir VSD ausys kyso eileje itartinu bylu.

V.Ladas

V.Ladas portretas
Jo vietoje kiekvienas kitas taip kalbėtų, net, jei ausis krapštydamas sėdėtų, nes tokie dalykai ir yra svarbūs kiekvienai kaimyninei valstybei...

PETRAS

PETRAS portretas
Nieko konkretaus!
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių