VRM nepritaria siūlymui didinti vicemerų skaičių

  • Teksto dydis:

Vidaus reikalų ministerija (VRM) nepritaria parlamentaro Remigijaus Ačo siūlymui, kad dalyje savivaldybių būtų leidžiama steigti daugiau vicemerų pareigybių.

Seimas po pateikimo yra pritaręs R.Ačo siūlymui, kad dvi vicemerų pareigybės galėtų būti steigiamos savivaldybėje, kurios taryba susideda iš 25–31 tarybos nario. Šiuo metu ne daugiau dviejų vicemerų gali būti tose savivaldybėse, kuriose taryba susideda iš 27–31 tarybos nario.

VRM parengoje Vyriausybės išvadoje teigiama, kad didžiausias galimas savivaldybės mero pavaduotojų skaičius nustatomas atsižvelgiant į savivaldybės tarybos narių skaičių, kuris priklauso nuo savivaldybės gyventojų skaičiaus, o pastaraisiais metais gyventojų šalyje mažėja.

Išvadoje nurodoma, kad įsigaliojus siūlomai pataisai "be jau esamų 11 savivaldybių, kuriose gali būti steigiamos ne daugiau kaip dvi savivaldybės mero pavaduotojo pareigybės, dvi savivaldybės mero pavaduotojo pareigybės galėtų būti steigiamos dar 36 savivaldybėse, taigi (...) būtų sudarytos prielaidos mažėjant gyventojų skaičiui didinti vietos valdžios aparatą".

Ministerija atkreipė dėmesį, kad savivaldybės taryba gali nuspręsti, jog mero pavaduotojas pareigas atlieka visuomeniniais pagrindais, tačiau savivaldybės taryba gali šia nuostata nesivadovauti.

"Tokiu atveju naujai įsteigtoms savivaldybės mero pavaduotojo pareigybėms išlaikyti reikėtų papildomų savivaldybių biudžetų lėšų, padidėtų savivaldybių biudžetų išlaidos. Toks savivaldybių biudžetų išlaidų didinimas (...) turėtų būti kompensuojamas iš valstybės biudžeto lėšų", - tvirtino VRM ir pabrėžė, kad valstybės finansinės galimybės yra ribotos, ir nauji finansiniai įsipareigojimai neturėtų būti prisiimami.

Vyriausybė išvadą numato svarstyti posėdyje trečiadienį.

R.Ačo teigimu, didesnis vicemerų skaičius kai kuriose savivaldybėse merams leistų efektyviau ir kokybiškiau įgyvendinti įstatymų jiems pavestas funkcijas.

Šiuo metu pagal Vietos savivaldos įstatymą savivaldybėje, kurios taryba susideda iš 41 ir daugiau tarybos narių, gali būti steigiamos ne daugiau kaip trys vicemerų pareigybės, savivaldybėje, kurios taryba susideda iš 27–31 tarybos nario, gali būti steigiamos ne daugiau kaip dvi vicemerų pareigybės, kitose savivaldybėse gali būti steigiama ne daugiau kaip viena savivaldybės mero pavaduotojo pareigybė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių