VRK Trakuose balsus perskaičiuos, Telšiuose rezultatų nenaikins

  • Teksto dydis:

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) ketvirtadienį nusprendė perskaičiuoti Trakų-Vievio apygardos balsus dėl nedidelio balsų skirtumo tarp antrąją ir trečiąją vietas užėmusių kandidatų, o apsvarsčiusi priešpaskutiniu likusio kandidato skundą su reikalavimu naikinti rinkimų rezultatus Telšiuose jį atmetė.

Prašymą perskaičiuoti balsus gavo Trakų-Vievo apygardos komisija iš trečioje vietoje likusio Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos kandidato Jaroslavo Narkevičiaus. Jis nuo antroje vietoje esančios Darbo partijos kandidatės Dangutės Mikutienės atsiliko 30 balsų.

Bet apygardos komisija nusprendė šio prašymo netenkinti. Pasak apygardos komisijos pirmininkės Giedrės Žuromskienės, toks sprendimas priimtas, nes nėra duomenų, kad skaičiuojant balsus būtų padarytas pažeidimas, o įstatymas esą neįpareigoja perskaičiuoti.

„Komisijos manymu, papildomų duomenų nebuvo pateikta, ir nė viena teisės norma nenumato pareigos perskaičiuoti balsus tarp antrą-trečią vietą užėmusių kandidatų, o tarp pirmos ir antros vietos didesnis nei 50 skirtumas, ir jokių nebuvo pateikta dokumentų, leidžiančių manyti, kad skaičiuojant balsus buvo padarytas pažeidimas, prašymas buvo atmestas“, – BNS ketvirtadienį sakė komisijos vadovė.

VRK, išnagrinėjusi šį atvejį, prašymą perskaičiuoti balsus pripažino pagrįstu ir nusprendė Trakų-Vievio apygardos balsus perskaičiuoti Vilniuje.

Seimo rinkimų įstatymas numato, kad apygardos rinkimų komisija privalo priimti sprendimą perskaičiuoti visų vienmandatės apygardos apylinkių biuletenius, kai iki balsų skaičiavimo protokolo pasirašymo to pareikalauja bent vienas komisijos narys, partijos ar kandidato atstovas ir pagal išankstinius rinkimų rezultatus šioje vienmandatėje rinkimų apygardoje balsų skirtumas tarp už pirmą ir antrą vietą užėmusių kandidatų yra mažesnis nei 50.

Taip pat VRK ketvirtadienį nagrinėjo Telšiuose kandidatavusio Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) kandidato Laimono Jako skundą. Jis prašė dėl įvairių pažeidimų naikinti balsavimo rezultatus.

Posėdyje dalyvavęs L.Jakas piktinosi, kad iš Žemaitės apylinkės balsai pirmadienio rytą buvo išvežti skaičiuoti į apygardą. Pasak kandidato, taip sudarytos galimybės pakeisti biuletenius ir suklastoti rezultatus. VRK vadovas Zenonas Vaigauskas atkreipė dėmesį, kad galimybę balsus atvežti skaičiuoti į apygardą numato įstatymas, komisija skundo netenkino.

Seimo rinkimų pirmame ture vienmandatėse apygardose išrinkti tik trys Seimo nariai, kitose 68 vienmandatėse apygardose spalio 23 dieną vyks antras turas, jame varžysis po du pirmame ture daugiausiai balsų surinkusius kandidatus.

Komisija taip pat gavo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidato Vitaliaus Besakirsko prašymą perskaičiuoti balsus Visagino-Zarasų apygardoje. Jis taip pat prašė VRK įvertinti galimą balsų pirkimo Zarasuose atvejį.

VRK konstatavo, kad šis prašymas perskaičiuoti balsus yra netenkintinas, nes pateiktas pavėluotai. „Valstiečių“ kandidatas V.Besakirskas apygardoje liko trečias, nuo antrąją vietą užėmusios ir į antrą turą išėjusios O.Podolskienės atsilikęs 46 balsais. V.Besakirskas iš pradžių siekė rezultatų apygardoje panaikinimo, o po to pateikė prašymą dėl balsų perskaičiavimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių