VRK primena: įsigalios ribojimai skelbti kompromituojančią informaciją

Antradienis, spalio 6 d., yra paskutinė diena, kai dar galima paskelbti kandidatą ar politinę partiją kompromituojančią medžiagą visuomenės informavimo priemonėse, primena Vyriausioji rinkimų komisija (VRK).

Vadovaujantis Seimo rinkimų įstatymu, visuomenės informavimo priemonėje, kuri leidžiama daugiau kaip tris kartus per savaitę, likus 5 dienoms iki rinkimų, kitose visuomenės informavimo priemonėse – 10 dienų iki rinkimų, bet visais atvejais kompromituojanti medžiaga apie kandidatą arba apie partiją, iškėlusią kandidatų sąrašą, gali būti paskelbta ne vėliau kaip priešpaskutiniame iki rinkimų visuomenės informavimo priemonės leidinio numeryje.

VRK pažymi, kad visuomenės informavimo priemonė privalo suteikti galimybę kandidatui pareikšti atsakomąją nuomonę, kurią sudaro paskelbtos kompromituojančios medžiagos trumpas išdėstymas ir kandidato atsakymas. Atsakomoji nuomonė paprastai negali būti daugiau kaip tris kartus ilgesnė už kompromituojančią medžiagą.

Visuomenės informavimo priemonė kandidato arba politinės partijos atsakomąją nuomonę turi paskelbti ne vėliau kaip per 7 dienas po to, kai ji buvo pareikšta, bet ne vėliau kaip likus 2 dienoms iki draudimo vykdyti rinkimų agitaciją pradžios.

Jeigu visuomenės informavimo priemonė negali per šio įstatymo nustatytą laikotarpį pati paskelbti kandidato ar politinės partijos atsakomosios nuomonės, ji turi pasirūpinti savo lėšomis paskelbti kandidato atsakomąją nuomonę kitoje visuomenės informavimo priemonėje.

Kaip skelbia VRK, kompromituojančia kandidatą medžiaga pripažįstama tokia medžiaga, kuria siekiama paveikti rinkėjus, kad šie nebalsuotų už konkretų kandidatą ar konkrečios partijos iškeltus kandidatus, ir kurioje pranešama kandidatą ar partiją (jos skyrių ar padalinį) negatyviai apibūdinanti žinia.

Visuomenės informavimo priemonės paskelbta nuomonė (skirtingai nuo žinios, nuomonei nėra taikomi tiesos kriterijai) apie kandidatą arba politinę partiją, taip pat ir negatyvi, nėra pripažįstama kompromituojančia medžiaga ir nesuteikia kandidatui ar politinei partijai teisės reikalauti paskelbti atsakomąją nuomonę.

Jeigu kandidatas ar partija laiku pateikė visuomenės informavimo priemonei atsakomąją nuomonę, bet ji nebuvo paskelbta, kandidato atsakomoji nuomonė VRK sprendimu skelbiama per Lietuvos nacionalinį radiją ar televiziją ir už tai apmokama pagal reklamos skelbimų įkainius. Šiuo atveju visuomenės informavimo priemonė privalo VRK sumokėti dvigubą šio paskelbimo kainą.

Jeigu kompromituojanti medžiaga apie kandidatą ar partiją buvo paskelbta laikotarpiu, kuriuo ji pagal šį įstatymą negali būti skelbiama, kandidato atsakomoji nuomonė VRK sprendimu skelbiama per Lietuvos nacionalinį radiją ar televiziją ir apmokama pagal reklamos skelbimų įkainius. Šiuo atveju visuomenės informavimo priemonė privalo VRK sumokėti trigubą šio paskelbimo kainą.

Visais atvejais atsakomoji nuomonė neskelbiama rinkimų agitacijos draudimo laikotarpiu. VRK primena, kad atsakomosios nuomonės paskelbimas neatleidžia visuomenės informavimo priemonės nuo atsakomybės pagal Lietuvos Respublikos įstatymus.

Kai kandidato arba partijos atsakomoji nuomonė skelbiama VRK sprendimu, šio įstatymo nustatyta paskelbimo kaina ne ginčo tvarka išieškoma iš tos visuomenės informavimo priemonės, kuri kandidatą kompromituojančią medžiagą paskelbė neleistinu laikotarpiu arba pati laiku nepaskelbė kandidato atsakomosios nuomonės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Žilvinas Ručys

Žilvinas Ručys portretas
mirkiš jo , tiesadraudžiama kad aferistus išrinktu
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių