VRK: kasmet partijos vis mažiau surenka nario mokesčio

Gaudamos valstybės dotacijas ir rinkdamos 1 proc. gyventojų pajamų mokesčio partijos kasmet vis mažiau surenka nario mokesčio, rodo Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) duomenys.

„Kasmet vis mažiau politinės partijos surenka nario mokesčio. Šiemet nario mokestį gavo 16 politinių partijų, jos priėmė 420 tūkst. eurų nario mokesčio, ir tai yra 6 proc. mažiau negu pernai“, – per VRK posėdį teigė Politinių partijų ir politinių kampanijų finansavimo kontrolės skyriaus vedėja Lina Petronienė.

„Kelia nerimą tendencija, kad tik keturios partijos iš 16 gauna nario mokestį beveik iš trečdalio narių“, – pridūrė ji.

Pagal partijų VRK pateiktas praėjusių metų finansines ataskaitas, geriausiai nario mokestį renka 17 tūkst. narių turinti Lietuvos socialdemokratų partija. Ji pernai iš savo narių gavo beveik 246 tūkst. eurų, tai yra daugiau nei visos kitos partijos kartu sudėjus.

„Mes turime stiprią, gyvą veikiančią struktūrą. Mūsų narių motyvacija yra tikrai didžiulė, mes iš tų pinigų finansuojame skyrių veiklas, įvairius projektus“, – BNS sakė Socialdemokratų partijos atsakingasis sekretorius Linas Jonauskas.

Anot jo, nario mokestį moka visi socialdemokratai.

Kelia nerimą tendencija, kad tik keturios partijos iš 16 gauna nario mokestį beveik iš trečdalio narių.

„Jeigu nario mokestis nemokamas, yra statutinės nuostatos, kad toks narys tiesiog išbraukiamas iš organizacijos“, – tvirtino L. Jonauskas.

Jo teigimu, kita vertus, mokesčio mokėjimo sistema yra lanksti. Pajamų neturintiems partijos nariams nustatyta simbolinė – 0,30 euro – įmoka per mėnesį, pensininkai moka po vieną eurą, visi kiti – po 1 proc. nuo savo atlyginimo.

Tuo metu kita taip pat skaitlinga partija – Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai – pernai nario mokesčio gavo 66 tūkst. eurų.

Šios partijos vykdomosios sekretorės Aistės Gedvilienės duomenimis, kasmet auga suma, surenkama kaip nario mokestis – 2016 metais gauta 48 tūkst., 2017 metais – 63 tūkst. eurų.

Anot jos, konservatoriams nustatytas gana simbolinis nario mokestis: studentai ir senjorai moka po 3 eurus per metus, visi kiti – po 10 eurų.

„Mes labiau orientuojamės į 1 proc. gyventojų pajamų mokesčio rinkimą. Tai būtent yra žmonės, kurie dirba, kurie deklaruoja pajamas ir gali partijai pervesti 1 proc. savo pajamų mokesčių. Čia mes daugiausia už visus ir surenkame“, – aiškino A. Gedvilienė.

Pagal įstatymą, gyventojai kartą per metus gali 1 proc. savo pajamų mokesčio skirti pasirinktai politinei partijai.

Būtent į šias lėšas, o ne nario mokesčio rinkimą, anot partijos pirmininko Remigijaus Žemaitaičio, orientuojasi ir per 12 tūkst. narių deklaravusi „Tvarka ir teisingumas“. VRK duomenimis, kaip nario mokestį praėjusiais metais ji tegavo 3782 eurus.

„Nario mokestį mes užskaitome iš surinkto 1 proc. gyventojų pajamų mokesčio“, – BNS sakė „tvarkiečių“ lyderis Remigijus Žemaitaitis.

Pasak jo, „Tvarka ir teisingumas“ yra nustatęs 3 eurų nario įmoką, tačiau pervesdami 1 proc. nuo savo pajamų „tvarkiečiai“ sumoka daugiau.

Be to, pirmininko teigimu, apie 4 tūkst. partijos narių yra deklaravę išvykimą į užsienį.

Taip pat 12 tūkst. narių deklaravusi Darbo partija nurodė pernai surinkusi per 10 tūkst. eurų nario mokesčio, daugiau kaip 4 tūkst. narių turinti Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga – 4345 eurus.

Tuo metu tarp geriausiai nario mokestį renkančiųjų – Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga. Vos 2 tūkst. narių turintys lenkai nario mokesčio gavo 30,4 tūkst. eurų.

VRK duomenimis, pernai partijos iš viso turėjo 6,56 mln. eurų pajamų, iš jų beveik 5 mln. eurų sudarė valstybės biudžeto lėšos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Che, 'partiečiai' nustojo į 'obščiaką' mokėt?..

zelemuncikai

zelemuncikai portretas
eik paxmiela daryt - matosi kad po vakar ne kas

zelemuncikas

zelemuncikas portretas
Sakome Leninas-galvojame partija,sakome Krbauskis-galvojame valstiečiai.Ši problema geriausiai išspręsta LVŽS.už esančius,Lietuvoje ar emigracijoje sumoka Karbauskiego šeimyna,sumoka net ir mirę,o kaimyno šuo,tai dar negimęs,jau buvo parteicas,nes mamai-kalei atsiygindavo kaulais.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių