VRK įsižiebė ginčas dėl dotacijų partijoms

  • Teksto dydis:

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkas Zenonas Vaigauskas ir dar trys komisijos nariai paskelbė atskirąją nuomonę dėl antrojo pusmečio biudžeto dotacijos partijoms dalybų.

VRK nariai skelbia nesutinkantys su sprendimu 2,7 mln. eurų paskirstyti įskaičiuojant ne naujausius, o 2012 metų Seimo rinkimų rezultatus.

„Valstybės biudžeto asignavimus skaičiuoti pagal senus 2012 metų Seimo rinkimų rezultatus yra 2016 metų Seimo rinkimų rinkėjų valios paneigimas“, – teigiama dokumente.

Atskirąją nuomonę pasirašė Z.Vaigauskas, Ligita Klapavčiuk bei dviejų partijų – Liberalų sąjūdžio ir Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) – į VRK deleguoti atstovai Rokas Stabingis bei Algis Urbonas. Šios dvi partijos, jei dotacijos būtų skaičiuojamos pagal 2016 metų rezultatus, būtų gavusios daugiau lėšų – konservatoriai 100 tūkst. eurų, o liberalai daugiau kaip 70 tūkst. eurų.

Šią savaitę dotacijas paskirsčiusi VRK devyniais balsais prieš tris nusprendė, kad pinigai turėtų būti paskirstomi dar pagal 2012 metų Seimo rinkimų rezultatus, nes naujasis parlamentas kol kas neįgijo įgaliojimų.

Pagal šį skaičiavimą, daugiausiai lėšų – per 570 tūkst. eurų – gauna Socialdemokratų partija, TS-LKD teko per 550 tūkst. eurų, Darbo partijai – per 480 tūkst. eurų, Liberalų sąjūdžiui – per 320 tūkst. eurų. Partija „Tvarka ir teisingumas“ gauna daugiau kaip 250 tūkst. eurų, Lietuvos lenkų rinkimų akcija–Krikščioniškų šeimų sąjunga – apie 187 tūkst. eurų.

Šią savaitę sprendžiant dėl dotacijos VRK kilo diskusijos, ar pinigus skaičiuoti pagal šių metų Seimo rinkimų rezultatus, ar imti 2012-ųjų balsus, siūlytas ir trečias variantas, dalį sumos paskirstyti pagal 2012-ųjų ir už paskutinius šių metų mėnesius – pagal 2016-ųjų metų rinkimų rezultatus.

VRK Politinių kampanijų finansavimo ir finansavimo kontrolės skyrius buvo parengęs projektą, kuriuo siūlyta dotacijas paskirstyti pagal naujausius Seimo rinkimų rezultatus. Šiuo atveju smarkiai – iki pusės milijono eurų nuo mažiau kaip 150 tūkst. eurų – išaugtų Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) gaunama suma, o iš dotacijų dalyvių iš viso iškristų „Drąsos kelias“ bei Lietuvos laisvės sąjunga (liberalai). Paskirsčius pinigus pagal 2012 metų rinkimų rezultatus, jos atitinkamai gauna apie 92 ir apie 128 tūkst. eurų.

Lietuvos laisvės sąjunga (liberalai) kategoriškai nesutiko su lėšų skirstyti pagal naujausius Seimo rinkimų rezultatus, argumentuodama, kad taip bus pažeisti jos teisėti lūkesčiai, nes partijos metinis biudžetas suplanuotas pagal anksčiau gautus asignavimus, priešingu atveju sakė sprendimą skųsianti teismui.

Valstybės dotacijos skiriamos partijoms, kurios atitinka įstatymu keliamus reikalavimus bei yra gavusios ne mažiau kaip 3 proc. balsų per pastaruosius Seimo, savivaldybių tarybų bei Europos Parlamento rinkimus.

Iš viso partijoms šių metų biudžete skirta apie 5,5 mln. eurų, pusmečiui paskirstoma apie 2,7 mln. eurų. Politinėms partijoms dotacijos pervedamos du kartus per metus, iki kiekvienų metų balandžio 15 ir lapkričio 15 dienos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių