V. P. Andriukaitis: Astravo AE negali būti taikomi dvigubi standartai

  • Teksto dydis:

Baltarusijoje, netoli sienos su Lietuva, statomai Astravo atominei elektrinei (AE) negali būti taikomi dvigubi saugumo reikalavimai, sako Lietuvoje viešintis už sveikatą ir maisto saugą atsakingas Europos Komisijos (EK) narys Vytenis Povilas Andriukaitis.

„Europos Komisija turi gerą pavyzdį - Suomijos statomą atominę elektrinę, kur taikomi europiniai standartai. Lygiai tokia pati reikalavimų skalė bus ir Astravo AE, dvigubų standartų negali būti. Europos Komisija bendradarbiauja su Baltarusijos valdžia ir atsakingomis institucijomis, ir atliekant streso testą reikalavimai turi būti lygiai tokie patys, kaip Suomijoje, nes tai yra saugumo klausimas ir juose kompromisų nebus“, - penktadienį po susitikimo su premjeru Algirdu Butkevičiumi spaudos konferencijoje kalbėjo eurokomisaras.

A. Butkevičius pakartojo, kad Astravo AE turi būti statoma, laikantis aplinkosaugos standartų ir branduolinės saugos reikalavimų.

Lietuvos premjeras birželio pradžioje vyksta į Briuselį, kur su EK pirmininku Jeanu-Claude'u Junckeriu (Žanu Klodu Junkeriu) be kita ko aptars ir Astravo AE saugumo problemą.

EK tikisi, kad Baltarusija šiemet arba 2017 metais baigs Astravo AE patikimumo testus. Tai balandžio pabaigoje laiške Europos Parlamento žaliesiems pareiškė EK pirmininko pavaduotojas Marošas Šefčovičius, atsakingas už energetikos sąjungą, ir už energetiką atsakingas Komisijos narys Miguelis Ariasas Canete (Migelis Arijas Kanjetė).

Komisijos atstovai nurodė, kad Baltarusijos bus reikalaujama, kad ši prieš įjungdama Astravo AE, peržiūrėtų projektą. EK taip pat tikina, kad patikimumo testai bus peržiūrėti ir Briuselyje.

Lietuva yra aštriausia Baltarusijos, netoli Lietuvos statančios Astravo AE, kritikė. Lietuvos teigimu, Baltarusija neužtikrina projekto, statomo vos 20 kilometrų nuo šalies sienos, saugumo. Minskas atmeta Lietuvos priekaištus, sakydamas, kad atominėje elektrinėje užtikrins aukščiausius saugumo standartus.

Astravo AE stato Rusijos branduolinės energetikos korporacija „Rosatom“. Statytojai teigia, jog pirmasis 1,2 gigavato (GW) galios blokas turėtų pradėti veikti 2018 metų pabaigoje, o toks pat antrasis reaktorius – 2020-ųjų viduryje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių