Vicepremjeras: Baltarusija tikisi išspręsti nesutarimus su Lietuva dėl Astravo AE

  • Teksto dydis:

Minskas tikisi išspręsti nesutarimus su Lietuva dėl statomos Astravo atominės elektrinės, sako šalies vicepremjeras Vladimiras Semaško, prasidedant Baltarusijoje vykstančiam Espo konvencijos aukšto lygio šalių susitikime.

Jame Lietuva sieks įrodyti, jog statomą elektrinę turi tikrinti tarptautinė ekspertų komisija.

„Deja, esama tam tikrų klausimų. Aš manau, kad šie klausimai nėra susiję su nerimu dėl saugumo, nes tai yra dirbtinai sukeltas politinis klausimas“, - sakė V.Semaško.

„Manau, kad šis susitikimas gali išspręsti šį nepagrįstą ginčą, kad mes toliau galėtumėme tinkamai ir patogiai dirbti“, - pridūrė jis.

Vicepremjeras teigė, jog Minskas yra pasirengęs dirbti su savo kaimynais, kad įrodytų, jog Astravo AE bus saugi ir moderni.

Penktadienį Minske turėtų būti pasirašytas Espo šalių sprendimas, kuriame bus siūloma sukurti tarptautinę ekspertų grupę, kuri vertintų Astravo AE statybas. Be to, sprendime turi būti pažymėta, kad Baltarusija neatsakė į svarbius klausimus, tokius kaip statybos aikštelės pasirinkimo kriterijai.

Astravo branduolinę jėgainę Rusijos korporacija „Rosatom“ stato 50 kilometrų nuo Vilniaus. Lietuvos Vyriausybė teigia, kad darbai vyksta nesilaikant saugumo ir aplinkosaugos standartų. Minskas šiuos priekaištus atmeta.

Lietuva reikalauja, kad Baltarusija padarytų visus būtinus seismologinius, geologinius, hidrologinius AE aikštelės tyrimus, atliktų aikštelės parinkimo procedūras pagal numatytus standartus, taip pat prašo visos apimties SEED misijos ir streso testų pagal Europos Sąjungos metodologiją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
tu tikras brudų brudas ir tave reikia perstumt

Nu nu

Nu nu portretas
Perstums brudą arčmiau rusios?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių