Vicepirmininko V. Gapšio dienos – suskaičiuotos

Už sukčiavimą nuteistas Seimo pirmininko pavaduotojas Vytautas Gapšys anksčiau ar vėliau iš posto turės pasitraukti arba bus pašalintas, kaip tvirtina politologai. Kol kas klausimas bus atidėliojamas, bet rudenį teks dėti tašką.

Rinkimų kvapas

Vienam nuteistųjų, buvusiam Darbo partijos lyderiui, Seimo valdyba davė leidimą išvykti į Rusiją, nors jau po laiko – sprendimas priimtas tik vakar, nors politikas išskrido liepos 13-osios paryčiais.

Tuo metu žvilgsniai nukrypo į kitą asmenį – Darbo partijos (leiboristų) dabartinį vadovą Vytautą Gapšį. Tad kiek poste išsilaikys nuteistasis Seimo vicepirmininkas? Greičiausiai – iki rugsėjo, kai Seimas susirinks į rudens sesiją. V.Gapšį trauktis iš posto ragina ir Prezidentė, ir premjeras bei kiti koalicijos partneriai, tačiau šis kol kas į tai numoja ranka. Tačiau taip ilgai netruks, kaip tvirtina politikos apžvalgininkai.

Politologas Kęstutis Girnius mano, kad Darbo partijos atstovų laikyseną nesitraukti iš posto savo noru lemia artėjantys prezidento rinkimai, galiausiai partija neturi ko prarasti.

"V.Gapšys turi atsistatydinti ir iš tiesų patiria didelį spaudimą. Tačiau Darbo partija tokia pozicija siekia pateisinti savo argumentus, esą ta byla politinė. Tas užsispyrimas rodo tik viena: aš nenusileisiu, bet ir jums uždavinio mane iškrapštyti nepalengvinsiu", – samprotauja K.Girnius.

Politologas Vytautas Dumblauskas pritarė, kad iš tiesų Darbo partijos atstovas, įsikibęs posto, kitų veikimo variantų tiesiog neturi. "Jie aiškiai supranta, kad Apeliacinis teismas tikrai jų neišteisins. Taigi viską lems galutinis teismo sprendimas. Ilgiausiai V.Gapšys gali išsilaikyti iki to sprendimo", – komentavo V.Dumbliauskas.

Socialdemokratai – pakrikę

Tvirtą poziciją dėl Darbo partijos atstovų buvimo koalicijoje Prezidentė turėjo visada. O kodėl nuomonę dėl V.Gapšio nuolat kaitalioja socialdemokratai? Politologų teigimu, premjerui Algirdui Butkevičiui ir taip nuolat tenka tramdyti šios partijos atstovus, tad jis su koalicijos partneriais nenori pyktis, todėl aštriau dėl V.Gapšio atsistatydinimo ir nepasisako.

"Matyt, dėl to jie neturi bendros nuomonės. A.Butkevičiaus nuomonės kaitaliojimas, spėju, tai parodo", – teigė V.Dumbliauskas ir pridūrė, kad Darbo partijos pasitraukimas iš koalicijos reikštų jos griūtį.

Politologas K.Girnius sako, kad jei V.Gapšys neatsistatydins, jį iš posto gali išversti interpeliacija. "Socialdemokratai nepasidavė Darbo partijos spaudimui ir balsavo už neliečiamybės panaikinimą. Dėl V.Gapšio jie gali elgtis lygiai taip pat", – spėjo politologas.

Jo nuomone, teismo nuosprendis pakenks Darbo partijos populiarumui, o V.Gapšio laikysena rodo tai, kad partija nori pademonstruoti vienybę. "Tai – ir kova dėl partijos įvaizdžio. Esą viskas veikia normaliai", – tvirtino K.Girnius.

Ruošiasi mūšiui?

Aistras dėl V.Gapšio vakar pakaitino emocingas Prezidentės Dalios Grybauskaitės pareiškimas. Šalies vadovė pareiškė: "Į Seimo vadovybę išrinkę sunkiu nusikaltimu kaltinamą asmenį socialdemokratai prisiėmė atsakomybę už partijos ir valstybės garbę. Po teismo sprendimo Seimo vadovybėje toleruodama teistą asmenį visa valdančioji koalicija kompromituoja save ir daro gėdą valstybei."

Tačiau vakar Prezidentė sulaukė atsakomojo socialdemokratų smūgio. Frakcijos išplatintame pranešime rašoma: "Socialdemokratų nuomone, šalies vadovės aštrius pasisakymus būtų galima pateisinti prasidėjusia prezidentine rinkimų kampanija, tačiau socialdemokratai jausdami atsakomybę už šalies politinį stabilumą norėtų tokio pobūdžio politinius debatus atidėti bent jau pusmečiui."

Atsistatydino ne vienas

Iš aukščiausių pozicijų Seime iki šiol krito ne vienas politikas. Dažniausiai – Seimo pirmininkai. 2006 m. šio posto neteko ilgametis Naujosios sąjungos vadovas Artūras Paulauskas. Jis taip pat neatsistatydino savo noru, tačiau lemiamas balsavimas jam buvo pražūtingas. Po šio įvykio A.Paulausko politinė karjera pradėjo garmėti žemyn.

2008 m. iš aukštų pareigų atsistatydinti dėl korupcijos skandalo buvo priverstas Viktoras Muntianas. Poste jį pakeitė Česlovas Juršėnas.

2009 m. rugsėjo 15 d. Seimo balsų dauguma buvo atstatydintas Seimo pirmininkas Arūnas Valinskas, vadinęs save "vienu iš trijų". Koją politikui vėlgi pakišo skandalas dėl jo galimų ryšių su mafijos pasaulio atstovu Henyte.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rega

Rega portretas
Įdomu,apie kokį socdemų atsakomąjį smūgį Prezidentei kalbama.Joks čia msmūgis.Eilinis socdemų aiškinimasis.O Butkevičius tik aiškintis ir tegali, nes dirbant su tokia koalicija nieko kita ir nelieka daryti.O Gapšyss paprasčiausias sukčius.

Demus

Demus portretas
Taigi tas bachuriuks nežino net kas yra padorumas.O jau nori vadovauti. Tokiam, snargliui, tik varles paupyje gaudyti.

kibaldžiukas

kibaldžiukas portretas
ir kiek bepuolė buržuinai berniuką kibaldžiuką, jis atlaikė. Nes už jo - visų didžiausia buržuinas, kurį kibaldžiukas visa savo esybe dievina ir panašiu tapti siekia...
VISI KOMENTARAI 21

Galerijos

Daugiau straipsnių