Viceministras: terminalai – pirmas žingsnis diegiant elektroninį balsavimą

  • Teksto dydis:

Siūlymas per išankstinį balsavimą rinkėjams balsuoti elektroninuose terminaluose - pirmas žingsnis norint ateityje įteisinti balsavimą internetu, sako teisingumo viceministras Julius Pagojus.

„Tai rinkėjų pratinimas prie balsavimo elektroniniu būdu. Teisingumo ministerija ir Vyriausybė siekia įvesti internetinį balsavimą Lietuvoje, savaime suprantama, internetinis balavimas iš nekontroliuojamos aplinkos, t.y. iš kiekvieno asmeninio kompiuterio ar telefono yra ilgesnio pasiruošimo reikalaujantis projektas, turintis užtikrinti visišką saugumą ir rezultatų skaidrumą, todėl tai būtų tarsi įvadas žmonėms padėti įprasti balsuoti elektroniniu būdu“, - spaudos konferencijoje Seime sakė J.Pagojus.

Seimas yra pradėjęs svarstyti Teisingumo ministerijos inicijuotas pataisas per parlamento rinkimus balsuojant iš anksto įteisinti elektroninį balsavimą terminaluose, kurie stovėtų savivaldybėse. Pasak teisingumo viceministro, tokie terminalai išspręstų ir problemą dėl pažeidimų, kurių daugiausiai fiksuojama per išankstinį balsavimą.

„Balsavimą popieriniuose biuleteniuose keistų balsavimas elektroniniuose terminaluose, kuriuose pabalsavus savivaldybėje rinkėjų balsas būtų saugimas nebe popieriuje, ir nebereikėtų dėti savo pasitikėjimo į tuos žmones, kurie saugos tuos vokus iki sekmadienio vakaro, o tie balsai būtų saugomi elektroninėje sistemoje ir ten suskaičiuoti. (...) Dažnai pažeidimai būna susiję kaip tik su išankstiniu balsavimu, ir rasti atvejai, kai tie vokai buvo neteisėtai atplėšti, balsavimas elektroniniais terminalais tokią grėsmę panaikintų“, - kalbėjo J.Pagojus.

Pasak teisingumo viceministro, jei išankstinis balsavimas elektroniniuose terminaluose pasiteisintų, būtų galima terminalus įdiegti ir apylinkėse, gal rinkimų dieną žmonės čia irgi balsuotų elektroniniu būdu.

„Išankstinį balsavimą matome kaip pilotinį projektą, bet jei viskas sektųsi sėkmingai ir pasiteisintų, ir žmonėms patiktų elektroninis balsavimas išankstinio balsavimo metu, neatmestume galimybės pereiti prie tokio balsavimo ir rinkimų apylinkėse“, - sakė J.Pagojus.

Tuo tarpu spaudos konferencijoje dalyvavęs Vyriausiosios rinkimų komisijos vadovas Zenonas Vaigauskas kėlė klausimą, ar elektroninis balsavimas terminaluose būtų pakankamai progresyvus, sudarydamas galimybę balsuoti tik savivaldybėse ar apylinkėse, tame kontekste, kai yra siekiama visiško elektroninio balsavimo įteisinimo.

Seimas jau kelis kartus yra atmetęs siūlymus įteisinti elektroninį balsavimą. Po pastarojo karto Teisingumo ministerija Vyriausybės nurodymu parengė pataisas, kurios sudarytų sąlygas balsuoti internetu, o ne iš karto įteisintų patį balsavimą. Dauguma prieš internetinį balsavimą  pasisakančių parlamentarų kelia abejones, ar bus užtikrintas balsavimo  sistemos saugumas, garantuojami skaidrūs rinkimų rezultatai.

Šiuo metu Seime jau svarstomas variantas įteisinti elektroninio balsavimo terminalus per išankstinį balsavimą. Elektroninio balsavimo terminalai  stovėtų savivaldybėse, kur vyksta išankstinis balsavimas. Įrenginio ekrane rinkėjui būtų pateikiamas rinkimų ar referendumo biuletenis, kurį jis turėtų užpildyti ir ekrane patvirtinti savo pasirinkimą. Nubalsavus elektroninis balsavimo  įrenginys atspausdintų rinkėjo užpildytą biuletenį ir rinkėjui patvirtinus, biuletenis bus automatiškai įmetamas į elektroninę balsadėžę.

Teisingumo ministro Juozo Bernatonio teigimu, terminalams  įrengti reikėtų apie 350 tūkst. eurų. Mažesnėse savivaldybėse būtų įrengta po 2 terminalus, o didmiesčiuose - daugiau.

Artimiausi Seimo rinkimai vyks kitų metų rudenį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Hmm

Hmm portretas
Jeigu bus balsavimas internetu, aš noriu būti tas kompiuteristas kuris kaip Dievas paskelbs elektroninio balsavimo rezultatus. Manęs patikrinti tai niekas negalės. O jei koks vienas šalia stovintis ir galės, tuomet mes su juo geruoju susitarsime. Tiesa yra rizika, kad kyšį už rezultatų klastojimą gali pasiūlyti, o po rinkimų užmušti.

Hmm

Hmm portretas
Ta prasme mes pirksime elektroninę dėžutę vietoje to kad lapelį įmesti? Kažkaip nesuprantu kam to reikia? Ar tos dėžutės nemokamos.

ar_saugu atsakymas nuo rinkėjo

ar_saugu atsakymas nuo rinkėjo portretas
Koks gražus ilgas šūdo malimas pilstymas iš tuščio į kiaurą tamstos laiške aha, operuojama į saugumą, o kaip tada ant Lietuvos žemės yra elektroniniai valdžios vartai, kur kiekviena įmonė kiekvienas žmogus jungiasi pateikia duomenis elektroniniu būdu ir Sodrai ir VMI?Ir jau tai vyksta eilę metų be jokių trigdžių ir nemalonumų!Ir valstybė kuo puikiausiai šitame visame virale tvarkosi.Aš galiu pasakyti kas čia yra iš tikrųjų, ogi nenoras MŪSŲ PARTIJŲ HIDRŲ paleisti iš savo konkrečios įtakos rinkimų rezultatus.1000 procentų kai bus laisva prieiga balsuoti internetu, Lietuvos žmonės nušluos nuo žemės paviršiaus oligarchines tapusias partijas, balsuodami už nepartinius ir žmones kuriems rūpi Lietuvos žmonių likimas ,o ne lovio dalijimosi likimas
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių