A. Verygai – nemalonumai: opozicija rengia interpeliaciją

Opozicinės Seimo frakcijos pirmadienį nusprendė pradėti interpeliacijos procesą sveikatos apsaugos ministrui „valstiečiui“ Aurelijui Verygai.

Suabejojo sveikatos apsaugos sektoriaus vizija

„Šiandien buvome susitikę ir priėmėme sprendimą rengti klausimus – tai yra pirmas žingsnis interpeliacijai, klausimų pateikimas. Šiandien mėginsime suderinti šiuos klausimus tarp opozicinių frakcijų“, – BNS pirmadienį sakė Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūnas Gabrielius Landsbergis.

Pasak jo, preliminariai planuojama ministrą klausti dėl situacijos su receptiniais vaistais, taip pat dėl sprendimo nuo sausio 1 dienos nekelti atlyginimų medikams, dėl politinio pasitikėjimo asmenų įdarbinimo bei spaudimo Sveikatos apsaugos ministerijai pavaldžių įstaigų vadovams trauktis iš pareigų.

Mums kyla klausimų dėl sveikatos apsaugos sektoriaus vizijos – ar tokia apskritai egzistuoja. Šiuo metu nėra aišku, kaip ministras mato reformas, kiek jos pagrįstos, ar jos racionalios.

Pasak Socialdemokratų partijos (LSDP) frakcijos, klausimų taip pat kelia vykdoma priklausomybės ligų centrų reforma, kai koordinuojančią įstaigą ketinama kurti ne Vilniaus priklausomybės ligų centre, bet steigiant naują instituciją. Siekis įvesti kadencijas ne tik sveikatos priežiūros įstaigų vadovams, bet ir visiems vadovaujantiems asmenims administracijoje, socialdemokratų manymu, paralyžiuotų įstaigų veiklą ir pakenktų pacientų interesams. 

„Mums kyla klausimų dėl sveikatos apsaugos sektoriaus vizijos – ar tokia apskritai egzistuoja. Šiuo metu nėra aišku, kaip ministras mato reformas, kiek jos pagrįstos, ar jos racionalios“, – teigia LSDP frakcijos narys Algirdas Sysas. 

Kaip pranešė Seimo ryšių su visuomene skyrius, interpeliacijos procedūrą pradėti sutarė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų, Liberalų sąjūdžio, „Tvarkos ir teisingumo“, Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijų ir Mišrios Seimo narių grupės vadovai.

Tikimasi iki trečiadienio tarp opozicinių frakcijų suderinti interpeliacijos klausimus ir surinkus reikiamą parašų kiekį ne vėliau kaip ketvirtadienį pradėti interpeliacijos procedūrą.

Medikams atstovaujančios organizacijos reikalauja nuo sausio didinti atlyginimus visiems medikams. A. Veryga siūlo atlyginimus medikams kelti nuo kitų metų gegužės 1-osios, medikų siūlymus jis teigė vertinantis skeptiškai.

Įsigaliojus tvarkai, pagal kurią vaistinėse gali lankytis slapti pirkėjai, pacientai ėmė skųstis, jog vaistinės ėmė prašyti receptų vaistams, kuriems iki tol tokių reikalavimų netaikė, nors, atsižvelgiant  į teisės aktus, turėjo tą daryti. A. Veryga teigė, kad nebuvo žinoma apie tokį didelį pažeidimų mastą, todėl pacientai ir nebuvo iš anksto informuojami, kad turėtų pasirūpinti receptais. Atsižvelgusi į kilusį pasipiktinimą, ministerija pranešė, kad pusmetį vaistinės dėl slaptų pirkėjų užfiksuotų pažeidimų baudžiamos nebus.

Pagal Seimo statutą, ministro interpeliaciją pradėti gali ne mažiau kaip 29 Seimo nariai. Gavęs interpeliaciją Vyriausybės narys privalo ne vėliau kaip per dvi savaites pateikti atsakymus, o Seimas juos gavęs turi apsvarstyti ne vėliau kaip per penkias darbo dienas. Tuomet Seimas balsuoja, ar pritarti ministro atsakymams, o tuo atveju, jei siūloma nepritarti ir ministrui reiškiamas nepasitikėjimas, tokiam sprendimui priimti už balsuoti turi ne mažiau kaip 71 Seimo narys.

A. Veryga laukia interpeliacijos klausimų

Seimo opozicinėms frakcijoms nutarus pradėti interpeliacijos procesą, sveikatos apsaugos ministras „valstietis“ Aurelijus Veryga pats žada visus atsakymus pateikti, kaip to reikalauja procedūros.

„Seimo opozicija turi teisę inicijuoti interpeliaciją bet kuriam ministrui, tad jie šia savo teise ir naudojasi. Ministras A. Veryga mielai atsakys į visus interpeliacijos klausimus, kai jų sulauks. Tokiais atvejais klausimai turi būti pateikiami laikantis nustatytos tvarkos, tad ir atsakymai bus pateikti išlaikant reikiamas procedūras“, – sakoma ministerijos BNS pateikdame komentare.

Su pačiu A. Veryga BNS susisiekti nepavyko.

Interpeliacijos klausimus dar bus bandoma suderinti tarp opozicinių frakcijų, BNS sakė Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūnas Gabrielius Landsbergis. Pasak jo, preliminariai planuojama ministrą klausti dėl situacijos su receptiniais vaistais, taip pat dėl sprendimo nuo sausio 1 dienos nekelti atlyginimų medikams, dėl politinio pasitikėjimo asmenų įdarbinimo bei spaudimo Sveikatos apsaugos ministerijai pavaldžių įstaigų vadovams trauktis iš pareigų.

S. Skvernelis ir R. Karbauskis vertina teigiamai

Opozicijai pirmadienį paskelbus apie planus rengti interpeliaciją sveikatos apsaugos ministrui Aurelijui Verygai, jį delegavusios Valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderis Ramūnas Karbauskis bei premjeras Saulius Skvernelis sako jo darbą vertinantys teigiamai.

„Aš vertinu jo darbą labai gerai. Tai, kad ministras sulaukė tokios kritikos, yra požymis, kad jis tikrai daro tuos pokyčius, kurių labai reikia“, – BNS pirmadienį sakė R. Karbauskis.

Tos pačios nuomonės laikosi ir premjeras S. Skvernelis, jis teigė nematantis priežasčių interpeliacijai.

„Ministras iškėlė tas problemas ir Vyriausybei teikė siūlymus, kurie sprendžia įsisenėjusias problemas šalyje šioje srityje, ypatingai kalbant apie vaistų rinką, ir tvarka turi būti įvesta“, – kalbėjo Vyriausybės vadovas.

S. Skvernelis teigė manantis, kad nepasitenkinimą ministro darbu reiškiančiais pacientais yra manipuliuojama.

„Medikai turėtų prisiimti atsakomybę ir pasakyti, kiek žmonių ir kokiu mastu pakenkė savigyda, kai pagal rekomendacijas perki vaistus“, – kalbėjo jis.

R. Karbauskis taip pat pabrėžė, kad su receptų reikalavimu susidariusi situacija yra pasekmė to, jog vaistinės ilgą laiką pažeidinėjo įstatymus, išduodamos receptinius vaistus, o tai ne ministro kaltė.

„Jie pradėjo reikalauti to, ką turėjo seniai reikalauti“, – sakė jis.

Kalbėdamas apie kitus opozicijos priekaištus, pavyzdžiui, dėl medikų algų, jis teigė, kad šie klausimai neturi jokio objektyvaus pagrindo.

„Jų interesas yra vienas – kad ši valdžia kuo nesėkmingiau dirbtų. O ji dirba pakankamai sėkmingai“, – kalbėjo R. Karbauskis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

AS AS AS

AS AS AS portretas
AS dar.Juk svietimo ministre pakoregavo abiturentu egzaminus galimai ,kad dukra siemt laikys Lietuviu.Ismokai trys dalikus ir puiku.Stai kad tik rupu patis sau.O Lietuva tik pazaduose.Zmones pabudote ir kelkites neleiskite zlugdyti Lietuvybes.

jo

jo portretas
lokit sunys , lokit, tik nesikandziokit...veryga pats geriausias ministeris...ir dar del algu kelimo medikams.uz miega naktimis kartu su slaugytojomis moketi dvigubus atlyginimus? manau kad neadekvatu. kai nemiegosite nakti ,ir be kysiu bus darbe kokybe , tik tada galima galvoti apie atlyginimu kelima

nieka nematau

nieka nematau portretas
Nu visko gyvenime maciau,bet sito nestikejau :)
VISI KOMENTARAI 60

Galerijos

Daugiau straipsnių