A. Veryga: saugi riba, kai per metus suvartojama iki 7 litrų alkoholio

Lietuva yra probleminis kraštas pagal bet kokią alkoholio suvartojimo statistiką, sako sveikatos apsaugos ministras. Pasak Aurelijaus Verygos, saugi riba, kai vienas gyventojas per metus suvartoja iki 7 litrų alkoholio.

Anot ministro, Statistikos departamentas pateikia kur kas mažesnę alkoholio suvartojimo statistiką nei Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) - atitinkamai 13,2 ir 18,2 litro, nes Lietuvos statistikoje atsispindi tik legalus alkoholis.

„Šių duomenų net nereikia lyginti, nes PSO įskaičiuoja neapskaitytą alkoholį, o Statistikos departamentas suskaičiuoja legalaus alkoholio suvartojimą“, – antradienį žurnalistams sakė sveikatos apsaugos ministras.

Jis pabrėžė, kad ir 5 litrais mažesnis skaičius nieko nekeičia - alkoholio prieinamumą reikia riboti.

„Saugi riba yra ne daugiau kaip 7 litrai, bet kokiu atveju, kurią statistiką bežiūrėtume,  pagal visas statistikas mes vartojame per daug. Ir nevertinama tik pagal suvartojimą, tenkantį vienam gyventojui, yra vertinama pagal pasekmes – mirtis, savižudybes, kiek mes turime su alkoholiu susijusių įvairiausių problemų, ir ten mes esame tarp lyderių, palyginti su ES valstybėmis, Europos regionu. Mes esame probleminis kraštas be diskusijų, to vieno skaičiaus nereikėtų sureikšminti“, – pabrėžė A.Veryga.

Statistikos departamentas antradienį paskelbė, kad vienas 15 metų ir vyresnis Lietuvos gyventojas pernai suvartojo vidutiniškai 13,2 litro absoliutaus legalaus alkoholio – 0,8 litro mažiau nei 2015 metais (14 litrų).

Legalaus alkoholio vartojimo rodikliai parengti atėmus atvykusių turistų suvartotą ir pasienio prekyboje įsigytą alkoholį bei įskaitant Lietuvos turistų užsienyje suvartotą alkoholį, išankstinius duomenis pranešė Statistikos departamentas.

Tuo metu naujausiais Pasaulio sveikatos organizacijai (PSO) duomenimis, pernai Lietuvoje vienam žmogui nuo 15 metų teko vidutiniškai 18,2 litro absoliutaus alkoholio – 2 litrais daugiau nei 2015 metais. Antroje vietoje esančią Baltarusiją Lietuva lenkia 1,8 lito, o tradiciškai dideliu alkoholio vartojimu pasižyminčią Rusiją – net 4,3 litro.



NAUJAUSI KOMENTARAI

vidas.

vidas. portretas
veryga yra psihiskai nesveikas!

A

A portretas
Sėkmės Verygai jo nedėkingame darbe.

absurdas

absurdas portretas
mūsų šeimoje ir be tų kvailų draudimų alkoholis nepriimtinas. tad kodėl man primygtinai peršami 7( SEPTYNI) litrai alkoholio? Kodėl alkoholo kiekis skaičiuojamas ir nepilnamečiams? Alkoholis leistinas nuo 18 metų. o į statistiką itraukti ir 15 metų (PENKIOLIKMEČIAI) paaugliai.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių