A. Veryga nežino, ar keistų pagalbinio apvaisinimo tvarką

  • Teksto dydis:

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) kandidatas į sveikatos apsaugos ministrus Aurelijus Veryga teigia dar nežinąs, ar siūlys keisti Pagalbinio apvaisinimo įstatymą.

„Kol kad to tikrai negaliu atsakyti, pats nesu specialistas pagalbinio apvaisinimo. Turėčiau gilintis, domėtis. Manau, kad tos diskusijos mūsų laukia, bet šiandien negalėčiau pasakyti“, – pirmadienį po susitikimo su prezidente Dalia Grybauskaite žurnalistams sakė A.Veryga.

Kol kad to tikrai negaliu atsakyti, pats nesu specialistas pagalbinio apvaisinimo. Turėčiau gilintis, domėtis. Manau, kad tos diskusijos mūsų laukia, bet šiandien negalėčiau pasakyti.

Seimas birželį buvo priėmęs Pagalbinio apvaisinimo įstatymą, kuriame numatė, kad atliekant pagalbinio apvaisinimo procedūrą embrionų galėtų būti sukuriama tiek, kiek vienu metu jų bus perkelta į moters organizmą, o sukurtų embrionų skaičius negalėtų viršyti trijų. Tokio reglamentavimo šalininkai teigė norintys užkirsti kelią situacijai, kai nepanaudotų embrionai būtų naikinami.

Prezidentė šį įstatymą vetavo, teigdama, kad reikalavimas visus embrionus perkelti į moters organizmą didina daugiavaisio nėštumo riziką ir mažina pagalbinio apvaisinimo sėkmės tikimybę. Anot prezidentės, tai kelia riziką tiek moters, tiek vaiko sveikatai.

Rugsėjį parlamentarai pritarė D.Grybauskaitės veto šiam įstatymui. Dabar Pagalbinio apvaisinimo įstatyme nustatyta, kad sukuriamų embrionų skaičius neribojamas, leidžiama lytinių ląstelių donorystė ir embriono išankstinė diagnostika.

LVŽS Seimo narė Rima Baškienė palaikė konservatyvųjį Pagalbinio apvaisinimo įstatymą. Jį taip pat aktyviai palaikė su „valstiečiais“ į Seimą kandidatavęs ir dabar šios partijos frakcijoje Seime dirbantis Povilas Urbšys. Svarstant prezidentės veto Seime jis parlamentarus ragino „netapti žmogžudystės bendrininkais“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių