A. Veryga nebeprileis verslininkų prie mokyklų valgiaraščių

  • Teksto dydis:

Ministras Aurelijus Veryga žada išbraukti galimybę verslininkams dalyvauti sudarant mokyklų valgiaraščius.

A. Veryga apie tai pranešė savo feisbuko paskyroje, reaguodamas į LRT skelbiamą informaciją, kad kuriant naują vaikų maitinimo ugdymo įstaigose aprašą dalyvavo ir maisto technologė Raminta Bogušienė, kurios leidinius remia vienas didžiausių maisto tiekėjų šalies mokyklose.

„Išsakyti pastebėjimai dėl R. Bogušienės ir maisto tiekimo įmonių interesų vertintini labai rimtai. Tad nedelsiant, skubos tvarka, inicijavau vieno iš punktų maitinimo apraše išbraukimą, kuriame numatoma viena iš valgiaraščių sudarymo galimybių. Ministro įsakymo pakeitimas jau ruošiamas ir greitai bus pasirašytas!“, – rašo A. Veryga.

Anot jo, įsigaliojus pakeitimams, verslo atstovai „nebeturės jokios galimybės savo knygų ar kitų leidinių su siūlomais valgiaraščiais, neva suderintais SAM, pardavinėti ugdymo įstaigoms ir iš to pelnytis“.

Jis stebėjosi, kad R. Bogušienė „kažkokiu mistiniu būdu buvo įtraukta į ekspertų darbo grupę“, rengusią mitybos taisykles vaikams.

Verslo atstovai nebeturės jokios galimybės savo knygų ar kitų leidinių su siūlomais valgiaraščiais, neva suderintais SAM, pardavinėti ugdymo įstaigoms ir iš to pelnytis.

„Dar labiau gėdinga yra tai, kad nesuderinusi su SAM ir negavusi leidimo, savo įmonės produkcijos (svetainėje, knygose ir kituose leidiniuose) ji savavališkai naudojo SAM logotipą neva kaip partnerių. Tai jau įžūlumo viršūnė“, – pareiškė ministras.

Jis teigia, kad artimiausiu metu bus kreiptasi į virtuvės šefus, su kuriais ministerija yra pasirašiusi susitarimą dėl nemokamų pavyzdinių valgiaraščių sudarymo ugdymo ir gydymo įstaigoms, „kad jie būtų parengti kaip galima greičiau“.

„O kol lauksime šefų rekomenduojamų valgiaraščių, kaip ir iki šiol, įstaigos galės savo iniciatyva suderinti meniu su Valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba“, – pareiškė jis.

Kaip skelbia LRT,  R. Bogušienė 2017-aisiais buvo įtraukta į SAM tarpžinybinę darbo grupę, rengusią naująjį vaikų maitinimo aprašą – ji grupėje buvo vienintelė verslo atstovė. Ministerijos atstovai LRT patvirtino, kad ji grupėje siekė, jog SAM rengiamas aprašas nesiskirtų nuo jos knygos „Sveikatai palankus technologinių kortelių ir valgiaraščių rinkinys“ turinio. Moteris patvirtino, kad technologinių kortelių ir valgiaraščių rinkinio leidimą finansavo Irmantas Norkus, valdantis maitinimo paslaugas teikiančias įmones „Pontem“ bei „Kretingos maistas“, anksčiau veikusią „Bruneros“ pavadinimu.

Oficialiais duomenimis, I. Norkaus valdomos įmonės atsiriekia daugiau kaip trečdalį maitinimo paslaugų rinkos: tiekia produktus, gamina maistą ir išveža maisto atliekas.

Anot LRT, su žurnalistais bendravę SAM atstovai tvirtino, kad R. Bogušienę į darbo grupę atvedė buvusi viceministrė Aušra Bilotienė-Motiejūnienė. Pati viceministrė tai neigia ir tvirtina, kad A. Bogušienei tarpininkauti galėjo buvęs A. Verygos patarėjas Danas Bakša. Abu jie iš ministerijos pasitraukė kilus skandalui dėl galimo spaudimo vykdant konkursą Valstybinės ligonių kasos (VLK) direktoriui atrinkti.

Apie 100 eurų kainuojančią R. Bogušienės knygą įsigijo ir joje siūlomais receptais, organizuodamos vaikų maitinimą, vadovaujasi maždaug 300 ugdymo įstaigų.

Nuo rugsėjo įsigaliojus naujoms SAM patvirtintoms vaikų maitinimo taisyklėms darželiuose, mokyklose, stovyklose ar socialinės globos įstaigose negali būti siūloma pieno produktų su glajumi, glaistu, šokoladu ar kremu, valgomųjų ledų, rūkytų mėsos gaminių, džiūvėsėliuose voliotų ar pabarstyti kepti mėsos, žuvies gaminiai, padažai su spirgučiais, silkė. Taip pat ribojami didžiausi cukraus, druskos kiekiai, nustatyta, kad ne mažiau nei trečdalį patiekalo turi sudaryti daržovės, privalo būti siūlomas vegetariškas patiekalas.

Komentaras

Donatas Garbauskas, UAB „Pontem“ generalinis direktorius

Esame socialiai atsakinga įmonė, nuolat organizuojame ir remiame edukacinius sveikos mitybos, sveikos gyvensenos ugdymo projektus, saviraiškos bei sporto renginius vaikams.  Puikiai suprasdami, kad mitybos kultūra pradedama ugdyti  šeimoje, savo sąskaita organizuojame švietėjiškus renginius tėvams ir vaikams, bendruomenėms apie sveikatai palankesnę mitybą ugdymo įstaigose. 2016 m. rudenį VšĮ „Tikra mityba“ mus pakvietė į edukacinį seminarą mitybos klausimais. Vėliau lektorė R. Bogušienė mus pakvietė į Kaune jos organizuojamus mokymus apie sveikatai palankią mitybą. Renginys pasirodė aktualus ir įdomus, todėl, siekdami ugdyti vaikų sveikos mitybos įpročius, pradėjome bendradarbiauti su VšĮ „Sveikatai palankus“ dėl sveikatai palankios mitybos švietimo bei skatinimo ugdymo įstaigose.

Pirmasis renginys vyko sausį Kėdainiuose. Pasiklausyti paskaitos ir paskanauti mūsų valgyklų darbuotojų pagamintų sveikesnių patiekalų beveik dešimtyje rajonų susirinko šimtai klausytojų – pedagogai, tėvai, dietistai, VMVT, visuomenės sveikatos biurų atstovai. 2017 m. rudenį tęsėsi gražus bendradarbiavimas edukuojant plačiąją visuomenę mitybos klausimais. Edukacinis projektas pavyko, tęsėsi lygiai metus, mokslo metų mėnesiais. Gauta šimtai padėkų ir atsiliepimų apie įdomų, gražų renginį.  Esame įsitikinę, kad tai – pavykęs, gražus, naudingas edukacinis projektas ir labai skaudina, kad, kaip dažnai pas mus nutinka, gražūs, geri, prasmingi darbai ir iniciatyvos sumenkinamos, iškraipomas jų vertinimas, kažkam siekiant keistų, sunkiai suprantamų tikslų. 2018 m. vasario 1 d. bendradarbiavimo sutartis su VšĮ „Sveikatai palankus“ nutraukta.

Projekto įgyvendinimo metu, R. Bogušienei paprašius, tapome jos knygos spaudos „Sveikatai palankus technologinių kortelių ir valgiaraščių rinkinys“ rėmėjais. Knyga buvo išleista 2017 m. spalį. Sutartyje numatyta, kad mes apmokame tik knygos spaudos kaštus, jokių autorinių teisių neįgyjame, jokios nei finansinės, nei kitokios naudos negauname, taip pat niekaip neturime įtakos nei turinio, nei pardavimo kainai, nei platinimo būdui.

Įstatymų kūrime nedalyvaujame ir niekaip jiems neturime įtakos – juos tik įgyvendiname. Esame tokie pat rinkos dalyviai, kaip ir visi kiti.

Visuomeninio maitinimo paslaugas teikia labai daug įmonių, priešingai nei mano VPT atstovai, todėl manome, kad būtų puiku, jog tokie edukaciniai projektai dažniau būtų organizuojami plačiajai visuomenei.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Gggg

Gggg portretas
Kodėl savivaldybės duoda leidimus nuodyti vaikus su purvinais katinu mėsos kebabais prie mokyklų

Taip

Taip portretas
Valio verygai,lauk visus konservatpalaikiu vagis ,tik ta boba reiktų pasodinti už aferą

Mama

Mama portretas
Kadangi musu mokyklos valgykloje (Vyduno) vyrauja totali anarchija, as tikrai dziaugiuosi pasikeitimais. Kiek kartu vaikai buvo sunegalave, kiek kalbeta per susirinkimus ir i direktoriu kreipemes, niekas nepadejo. Toks nereagavimas kelia visokiu negeru minciu. Tikiuosi bent dabar bus tvarka.
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių