Vėl griebiasi idėjos apriboti žurnalistų darbą Seime

  • Teksto dydis:

Seimo valdyba ketina rengti diskusiją dėl žurnalistų darbo parlamente sąlygų, svarstant galimybę sukurti zonas, į kurias žiniasklaida negalėtų patekti.

Trečiadienį Seimo valdyba nutarė surengti tokią diskusiją, gavusi dvylikos žiniasklaidos priemonių atstovų kreipimąsi dėl rengiamų Viešosios informacijos rengėjų ir skleidėjų atstovų akreditavimo Seimo kanceliarijoje tvarkos aprašo pakeitimų.

„Susipažinome su pateiktu raštu ir nutarėme darbiniame pasitarime, kada vyks diskusija, pakviesime gerbiamą (Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininką Dainių) Radzevičių, kad jis girdėtų iš pirmų lūpų ir parneštų žinią, ir jūs žinotumėt, kokie klausimai svarstomi“, - po posėdžio žurnalistams sakė parlamento pirmininkė „darbietė“ Loreta Graužinienė.

Anot jos, dėl žurnalistų darbo Seime reikia rasti kompromisą, kad „visiems turi būti patogu ir komfortiška dirbti“.

Pasiūlymus, kaip apriboti žurnalistų judėjimo laisvę Seime, pateikęs Seimo vicepirmininkas „tvarkietis“ Kęstas Komskis teigė taip pat esąs už diskusiją.

Kitas vicepirmininkas socialdemokratas Algirdas Sysas sakė manąs, kad reikėtų apriboti žurnalistų judėjimą parlamento rūmuose, nes taip esą yra užsienyje.

„Manau, kad turėtume perimti kitų Europos parlamentų patirtį. Manau, kad nė vienas Seimo narys laisvai negali ateiti į jūsų redakciją ar televiziją ir vaikščioti ten, kur jis nori. Yra tam tikros tvarkos, Europos parlamentuose yra vietos žurnalistams, teko lankytis ne viename parlamente ir mačiau, kaip tai vyksta. Tokio vaikščiojimo neteko matyti nei Bundestage, nei Švedijos parlamente, nei Lenkijos, nei Čekijos. (...) Yra vieta, kur Seimo nariai turi ateiti ir duoti interviu, Seimo pirmininkė gali turėti atskirą vietą duoti interviu“, - kalbėjo A.Sysas.

Paklaustas, kuo dabartinė tvarka, kai Seime akredituoti žurnalistai gali patekti į visus parlamento rūmus, trukdo Seimo darbui, politikas pripažino, kad netrukdo.

„Kuo trukdo? Aš nemanau, kad ji kažkuo trukdo, aš kalbu aplamai apie tvarką, - aiškino jis. - (...) Pasikviesime, padiskutuosime, gal nieko nebus. Gi Lietuva yra tokia šalis, kur daug šneka, o rezultatas - nulis.“

K.Komskis Seimo valdybai yra pateikęs siūlymus uždrausti patekti į kai kurias Seimo zonas čia dirbantiems žurnalistams bei taikyti jiems kitus apribojimus. Jis pasiūlė riboti žurnalistų galimybes patekti į kai kurias Seimo rūmų erdves ir zonas. Pavyzdžiui, į koridorius su Seimo narių kabinetais žiniasklaida parlamentaro siūlymu galėtų patekti tik su apsaugininkų palyda. Jis taip pat nurodo, kad žiniasklaidos darbą Seime prižiūrėti turėtų Vadovybės apsaugos departamento bei Seimo ryšių su visuomene skyriaus darbuotojai.

„Tvarkietis“ taip pat siūlo nustatyti aprangos kodą oficialiuose renginiuose Seime besilankantiems žiniasklaidos atstovams, t.y. leisti dalyvauti renginiuose tik „dalykiškai ir tvarkingai“ apsirengusius žiniasklaidos atstovus.

Pats K.Komskis nurodo, kad siūlyti pakeitimus nusprendė dėl kai kurių pramoginio turinio televizijos laidų.

Susirūpinimą dėl šių žurnalistų darbo sąlygas bloginančių siūlymų išreiškė dvylikos nacionalinių redakcijų atstovai.

„Esame įsitikinę, kad dalis siūlomų pakeitimų gerokai apsunkintų žiniasklaidos darbą Seime, suvaržytų žurnalistų teisę rinkti informaciją apie parlamento darbą ir ją pateikti šalies gyventojams“, - rašoma Seimo valdybai adresuotame rašte.

Jį pasirašė dienraščių „Lietuvos rytas“ ir „Lietuvos žinios“, naujienų portalų delfi.lt., lrytas.lt, alfa.lt, naujienų agentūrų BNS, ELTA, „Lietuvos ryto“ televizijos, InfoTV, LRT, LNK, Žinių radijo atstovai.

„Seimui, kaip Tautos atstovybei, tarp valstybės institucijų tenka išskirtinė vieta. Svarstant žurnalistų akreditavimo parlamente taisyklių pakeitimus remtis reikalavimais, kurie žiniasklaidos atstovams yra taikomi vykdomosios valdžios ir kitose valstybės institucijoje, būtų nekorektiška pirmiausia rinkėjų atžvilgiu. Tik demokratinio parlamentarizmo tradicijų tąsa užtikrintų rinkėjų teisę į objektyvią, išsamią ir nešališką informaciją“, - teigiama kreipimesi.


Šiame straipsnyje: žurnalistaiSeimasSeimo valdyba

NAUJAUSI KOMENTARAI

opa pa pa

opa pa pa portretas
mus atstovaujantys musu tarnai bijo savo seimininko?jeigu apie uzsieni, tai partijos turi pacios save islaikyt, o ne uz mokesciu moketoju pinigus pripult prie lovio.ka apie tai pasakytu musu gerove besirupinantys valdziagyviai?

YES

YES portretas
Komskis dėl savo pimpaliuko pergyvena. O ko eina į tą Seimą ? Žurnalistai mums praneša žinias iš Seimo tiesiogiai.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių