V.Baltraitienė: V.P.Andriukaitis nepaaiškino, kodėl Rusijai nusiųstas siūlymas tartis

  • Teksto dydis:

Už sveikatą ir maistą atsakingas eurokomisaras ES ministrams neatsakė, kaip ir kodėl Rusijai buvo pasiūlyta pačiai nuspręsti, kurioms šalims panaikinti maisto produktų embargą. Lietuvos žemės ūkio ministrės teigimu, komisaras tikino, jog pasisako už vieningus sprendimus, tačiau apie pasiūlymą Rusijai nekalbėjo.

„Komisaras Vytenis Povilas Andriukaitis išdėstė, kad jokių dvišalių susitarimų nebus, pasisako už vieningus sprendimus, bet taip ir nebuvo atsakyta, kaip tas laiškas atsirado (komisaro direktorato vadovo Ladislavo Mikoas (Ladislavo Miko) laiškas Rusijos veterinarijos tarnybai - BNS). Ir neatsakė į klausimus, ar su jo žinia šitas laiškas buvo išsiųstas, ar ne. Tai tas neaiškumas toks ir liko, jokių sprendimų nepriimta. Ne visos valstybės dalyvavo diskusijoje, tos dalyvavo, kurioms, manom, labiausiai rūpi, kurios arčiausiai Rusijos“, - interviu LRT radijui pirmadienį sakė Virginija Baltraitienė, kuri dalyvavo pirmadienį Briuselyje vykusioje Europos Sąjungos (ES) žemės ūkio ministrų taryboje.

Pasak jos, nors buvo aiškinama, kad laišku siekta panaikinti tik draudimus dėl afrikinio kiaulių maro įvežti mėsą, akivaizdu, kad kalbama ir apie kitą produkciją, tad tai galima vertinti kaip dvišalius susitarimus.

„Buvo kalbama, kad čia tik dėl mėsos, dėl afrikinio kiaulių maro, bet iš tiesų laiške yra labai aiškiai parašyta, kad dėl pieno ir mėsos aukštos kokybės produktų, delikatesinių produktų su geografine nuoroda, kad pati Rusija, įvertinusi jų kokybę, galėtų leisti įvežti į Rusiją. Čia mes aiškiai matome, kad einama prie dvišalių susitarimų“, - tikino ministrė.

Jos nuomone, jeigu EK visgi susitartų su Rusija, pastaroji galėtų iš valstybių reikalauti nuolaidų už galimybę išvežti maisto produktus.

„Tikiuosi, kad neįvyks susitarimas, nes kitu atveju Rusija galės pradėti manipuliuoti ir kelti tam tikrus reikalavimus kiekvienai valstybei, kurie gali būti visiškai nesusiję su žemės ūkiu, bet jei norėsite išvežti savo žemės ūkio produkciją, turėsite daryti nuolaidas kažkur kitur“, - teigė V.Baltraitienė.

Sausio viduryje Berlyne susitikę ES Sveikatos ir maisto saugos generalinio direktorato vadovas L. Mikoas ir Rusijos veterinarijos ir fitosanitarijos tarnybos („Rosselchoznadzor“) vadovas Sergejus Dankvertas tarėsi dėl embargo atšaukimo. Kaip rašoma L.Miko laiške S.Dankvertui, pagal Rusijos draudimo atšaukimo mechanizmą ES išduotų veterinarijos sertifikatus, o Rusija, atlikusi patikras, spręstų, kurios valstybės narės juos atitinka.

Rusijai pernai rugpjūtį paskelbus draudimą žemės ūkio ir maisto produktų importui iš Vakarų, ES ūkininkai ir eksportuotojai prarado šimtus milijonų eurų.

Tačiau dalis ES valstybių narių įspėja, jog Maskva šia nauja tvarka naudosis, kad atsilygintų ES šalims, kurios Maskvos atžvilgiu nusiteikusios draugiškai, ir nubaustų savo priešininkus.

Tačiau EK atstovas spaudai Enrico'as Brivio'as (Enrikas Brivijas) BNS teigė, kad su Rusija kalbama ne apie politinį embargą, o apie sanitarijos ir fitosanitarijos reikalavimus. Anot jo, šiuo metu EK laukia Rusijos atsakymo, tačiau tikėtina, kad fitosanitarijos apribojimai kiaulienai ir bulvėms artimiausiu metu turėtų būti panaikinti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

andriukaitis

andriukaitis portretas
taip atsidėkoja ruskiams už savo ištremtą į sibirą šeimą, už motinos kančias. bet nieko nuostabaus, kaip mokėjo "sureguliuoti" Lietuvos sveikatos apsaugos sistemą, taip dabar "reguliuoja" ES sveikatą ir maistą. Vienodi su ušacku, kaip du vandens lašai.

idiotui RUSAS

idiotui RUSAS portretas
labai apsirikai, tai ruskynas šliaužioja prieš Europą ir šliaužios dar daugiau, bet visiems, kaip įprasta, skelbs, kad ES nuolaidžiauja, tačiau šią ruskyno politiką seniai visi perprato. Tad tokiems, kaip tu, belieka staugti ir staugti už nuvertėjusius rublius.

polikelis

polikelis portretas
gali rusija neimt musu produktu,europa su rankom atples. ha ha ha zemdirbiai dabar taps milijonieriais.ura partijai!
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių