„Valstiečiai“ tarpusavyje nesutaria, ar su Rusija reikia draugauti

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) atstovai Seime nesutaria dėl kultūrinio ir kitokio bendradarbiavimo su Rusija.

„Turėtų būti bendradarbiavimas, ir paprasti kultūros, sporto žmonės neturi jokių tiesioginių pavojų. [...] Su kaimynais reikia draugauti. Kad ir turi ketinimų kitų, geriau draugauti ir žinoti, ką jie galvoja, o ne kovoti“, – LRT.lt teigia parlamentaras „valstietis“ Kęstutis Smirnovas. Dar atviresnis – jo bendražygis Dainius Kepenis: „Girdime, kad Lietuva – antras Rusijos priešas po Amerikos. Ar tai mums patinka? O jei draugaujame, pasišnekame, sako, kokie mes čia priešai... Nuo seno buvome kaimynai, bendri bėgimai, festivaliai, sveikatos mokyklos... Po to kažkaip nebegalima, nebereikia, atšalo santykiai. Manau, taip negerai.“

Idėja patiko ir A. Vinkui, ir V. Pranckiečiui

Idėją glaudžiau bendradarbiauti su kaimynine Rusija pasiūlė Seimo narys, buvęs ambasadorius Maskvoje Antanas Vinkus. Jis BNS teigė matantis galimybes bendradarbiauti kultūros, medicinos ir turizmo srityse.

„Kiekvienas kontaktas su kaimynais yra būtinas. Kontaktus lemia keli dalykai. Pirma, kad judėjimas būtų iš abiejų pusių, vienas į kitą. Antra, kad būtų pagarba vienas kitam, nepaisant to, kokio dydžio valstybė, ir kad būtų tam tikras pasitikėjimas srityse, kuriose galvojama bendradarbiauti“, – sakė A. Vinkus.

Manau, reikėtų bendradarbiauti, ir dar, svarbiausia, tai yra mūsų kaimynė. Su kaimynais reikia draugauti. Kad ir turi ketinimų kitų, geriau draugauti ir žinoti, ką jie galvoja, o ne kovoti.

Kaip skelbė BNS, pastaruosius kelerius metus Lietuvos parlamento kontaktų su Rusijos Dūma nebuvo, nors tarpparlamentinių ryšių grupė veikė.

Galimus kontaktus su Rusija A. Vinkus taip pat aptarė su Seimo pirmininku Viktoru Pranckiečiu. „Kalbėjome apie tai, kokiose srityse mes galėtume daug nuveikti. Profesorius pristatė savo viziją, kad tai yra kultūra, kad tai yra medicina, kad tai yra asmeninės pažintys senos išsaugotos. Tokiose veiklose mes ir matome bendradarbiavimą su šia didžia šalimi“, – žurnalistams sakė parlamento vadovas.

Siūlo draugauti, o ne kovoti

Seimo jaunimo ir sporto reikalų komisijos pirmininkas „valstietis“ K. Smirnovas įsitikinęs, kad reikalingas bendradarbiavimas kultūros ir sporto srityse. Jo žodžiais, paprasti kultūros ir sporto žmonės dėl to neturi jokių tiesioginių pavojų.

„Manau, reikėtų bendradarbiauti, ir dar, svarbiausia, tai yra mūsų kaimynė. Su kaimynais reikia draugauti. Kad ir turi ketinimų kitų, geriau draugauti ir žinoti, ką jie galvoja, o ne kovoti“, – apie Rusiją atsiliepė buvęs bušido kovotojas K. Smirnovas.

Portalui LRT.lt politiko pasiteiravus, kaip galėtų atrodyti tas bendradarbiavimas, atsakė: „Čia jau labai plati sritis, reikia tik fantazijos. Įvairiai gali būti. Ir savivaldybės lygmenyse vyksta bendradarbiavimai su vienais ar kitais miestais, draugauja savivaldybės su Rusijos savivaldybėmis ar Kaliningrado srityje. Natūraliai vyksta bendradarbiavimas, nieko dirbtinai nedaro. Yra įvairiausios programos.“

K. Smirnovo teigimu, kokią įtaką visa tai gali turėti Lietuvai, priklausytų nuo to, kokio lygio būtų bendradarbiavimas. „Kodėl paprasti Lietuvos ar kitos šalies piliečiai yra kalti, jei yra vienos ar kitos valstybės koks nors politinis požiūris?“ – klausė K. Smirnovas.

Savo ruožtu LVŽS frakcijos Seime narė Vida Ačienė teigė neapsisprendusi, ar dėl glaudesnio bendradarbiavimo idėja yra gera, ar bloga. „Iš vienos pusės, kultūra turėtų būti nesusijusi su politika, bet pats gerai suprantat, kad tai turbūt neįmanoma“, – LRT.lt atsakė V. Ačienė.

Parlamentarės teigimu, pradėti bendradarbiauti su Rusija esą reikėtų labai atsargiai, pradedant nuo kultūros. „Jei tas bendradarbiavimas pereina į kokį stiprų politinį dalyką, tada galbūt reikėtų šiek tiek pristabdyti, bet, mano nuomone, tik geri santykiai veda prie tam tikrų gerų derybų ir prie saugumo – taip pat. Jei pradėsime nuo kultūros ir matysime, kad nėra kažkokio neigiamo politinio atspalvio, kodėl gi nepradėjus bendradarbiauti?“ – svarstė politikė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tikroji Aksioma

Tikroji Aksioma portretas
įspėju kad mano nikas ,,Aksioma"buvo pavogtas tvartelinių, išprievatrautas užsidėti beretę ir apsimesti manimi

Anonimas

Anonimas portretas
aksiomai,žiūrėk,kad tavęs vietoi lenino nepalaidotų,nes ir rusijoi pilna tokių,kaip landzbergis,kurie už leniną galvą deda

Aksioma

Aksioma portretas
Putino Rusija ir RUSAI - tai dvi skirtingos sąvokos, kurias ne visi supranta. Jeigu Putinas , tai dar nereiškia, kad jis tipiškas rusas. Putinas - sovietiko su savo Leninu mauzoliejuje. Kai palaidos Leniną, gal kitaip ir Rusija atrodys.
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių