„Valstiečiai“ siūlo aiškintis situaciją žemės ūkyje 1991-2016 metais

Valdantieji „valstiečiai“ siūlo atlikti parlamentinį tyrimą dėl padėties žemės ūkio sektoriuje 1991–2016 metais.

Partijos lyderis Ramūnas Karbauskis kartu su keliasdešimt bendražygių penktadienį įregistravo projektą, kad būtų tiriama, kaip vyko žemės perkėlimas ir žemės ūkio paskirties žemės įsigijimo reguliavimas.

„Valstiečiai“ taip pat nori įvertinti Europos Sąjungos fondų paramos žemės ūkio sektoriui skirstymo skaidrumą per 25 nepriklausomybės metus iki jiems ateinant į valdžią.

Pagal projektą, būtų tiriami ir trąšų, žemės ūkyje auginamų augalų sėklų rinkos reguliavimo pokyčiai, žemės ūkio mokslo ir inovacijų politika.

Parlamentinio Kaimo reikalų komiteto vadovas „valstietis“ Andriejus Stančikas, paklaustas, kaip reaguoja, kad komitetas turės analizuoti 1991–2016 metų įvykius žemės ūkio sektoriuje, atsiduso: „Ech, plaučių uždegimas man. (...) Ką darysi, matyt, teks tirti. Bus duotas uždavinys ir darysime.“

Pasak parlamentaro, dauguma komiteto narių vienaip ar kitaip susiję su žemės ūkiu, todėl, jis abejoja, ar požiūris į tyrimą bus teisingai vertinamas (visuomenės – BNS).

A. Stančikas neatmeta, kad komitetas gali nesutikti imtis tyrimo. Šią vasarą jis kartą dėl darbų gausos jau atsisakė tokio tyrimo. Tada komitetui aiškintis žemės reikalų situaciją nuo 1991 metų pasiūlė parlamentarė Agnė Širinskienė.

„Iš dalies ir dabar pritariu komiteto nariams, ar verta mums veltis į šitą tyrimą. Mano akimis, šiandien tai nėra aktualus klausimas, kur reikėtų kelti tas bangas ir kažką dar tirti. Šiaip visiems, žiūrint į pagrindinius įstatymus, kurie savo laiku buvo atsiradę, jų aiškios pasekmės – jie buvo negeri. Bet šiandien jų neatsuksime atgal. Tokio rakto neturime“, – kalbėjo Kaimo reikalų komiteto pirmininkas.

Seimo opozicijoje esančių konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis tokią iniciatyvą pavadino politinės archeologijos komisija.

„Sprendžiant pagal tekstą, kuris registruotas, tai yra vėl eilinės politinės archeologijos komisija. Akivaizdu, R. Karbauskis nėra pasiruošęs daryti jokių objektyvių tyrimų nei apie šiuo metu kylančias problemas, nei žemės koncentracijas, trąšas, skolinimus ir vekselius, kad galėtų būti susiję su jo verslu“, – teigė G. Landsbergis.

Pasak jo, tyrimu „valstiečiai“ galbūt siekia rasti „kokį būdą opoziciją prispausti ir menkinti, ir niekinti Lietuvos demokratiją“.

Anksčiau Seimo valdantieji atmetė opozicijos siūlymą atlikti parlamentinį tyrimą dėl žemės ūkio reikalų. Opozicija tuomet kėlė klausimus dėl dirbamos žemės įsigijimų, į Lietuvą iš trečiųjų šalių įvežamų trąšų, augalų apsaugos priemonių, technikos pardavimų, grūdų ir aliejinių augalų, sėklų rinkų pasidalinimo, grūdų elevatorių valdymo. 

Grupė Seimo narių iš opozicijos savarankiškai, visuomeniniais pagrindais nutarė nagrinėti koncentracijos žemės ūkyje problemas, jau apklausė pirmuosius liudytojus, o tyrimą planuoja baigti iki metų pabaigos. Laikinosios darbo grupės vadovas yra konservatorius Jurgis Razma.

Ši iniciatyva kilo po pranešimų apie R. Karbauskiui priklausančio „Agrokoncerno“ veiklą ir naudojimąsi politiko šeimos narių oficialiai valdoma žeme.

„Valstiečiai“ siūlo, kad Seimo Kaimo reikalų komitetas tyrimą atliktų iki kitų metų spalio 1 dienos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Che: "Seimo opozicijoje esančių konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis tokią iniciatyvą pavadino politinės archeologijos komisija" - broileriukas nerimsta kad žemė po Dėdulės kojomis ima degt?

Anonimas

Anonimas portretas
Neįtikėtina,bet faktas.Ramūnas jau apsirūpino popieriais,kad 35.000 ha lietuviškos žemelės nusipirko už kuklius savo komsorgo ir tėvo kolūkio pirmininko atlyginimus,o Agrokoncerną jam padovanojo brolis iš Rusijos.Šaunu,tik žiūrėkit,ksyvos šiais technoligijų laikais lengvai padirbamos.

Palaikau siūlymą

Palaikau siūlymą  portretas
gana konservlibams kvailinti žmones. Pagarba ,,valstiečiams,,
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių