„Valstiečiai“ ragina D. Šakalienę atsisakyti parlamentaro mandato

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga ragina pas liberalus perėjusią Seimo narę Dovilę Šakalienę atsisakyti parlamentaro mandato.

„Aišku, Seimo nariai, kurie ateina į rinkimus su tam tikrom partijom, jie turi dėti mandatus ir atitinkamai leisti dirbti kitiems“, - BNS ketvirtadienį sakė partijos lyderis Ramūnas Karbauskis.

„Žmogus, kuris šneka apie sąžinę, šiuo atveju galėtų būti pavyzdžiu padėdamas mandatą“, - pridūrė jis.

Politikas teigė abejojantis, ar D.Šakalienė taip ir pasielgs.

„Valstiečiai“ išplatintame pranešime paragino „pagal partijos rinkimų sąrašą daugiamandatėje apygardoje išrinktą Seimo narę Dovilę Šakalienę atsisakyti Seimo nario mandato“.

Žmogus, kuris šneka apie sąžinę, šiuo atveju galėtų būti pavyzdžiu padėdamas mandatą.

Apie perėjimą į Seimo Liberalų sąjūdžio frakciją pranešusi D.Šakalienė sakė esanti nusivylusi „valstiečių“ pozicija dėl vaiko teisių apsaugos reformos ir supratusi, kad „vertybės skiriasi šviesmečiais“.

R.Karbauskis pripažįsta, kad tarp „valstiečių“ frakcijos ir parlamentarės buvo didelių vertybinių skirtumų: „Matyt, tai galėjo būti pagrindinis motyvas, kodėl buvo pasirinktas toks kelias“.

„Tuo labai stebėtis netenka, nes iš karto po rinkimų vyko tokie vertybiniai disputai. Matyt, buvo padarytos klaidos, kada galvodami apie iš tikrųjų labai rimtas problemas ir kviesdamiesi žmones neįvertinome, kad matymas po rinkimų taip kardinaliai išsiskirs“, - pridūrė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas.

Jis tvirtino nesantis susirūpinantis, kad „valstiečių“ frakcija ims byrėti, nes „dėl visai kitų dalykų“ ji turėtų padidėti, o ne sumažėti. Konkrečių pavyzdžių politikas neįvardijo.

V. Pranckietis: D. Šakalienė pasielgė labai negarbingai

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis sako, kad parlamentarė Dovilė Šakalienė pasielgė labai negarbingai, iš „valstiečių“ frakcijos pereidama pas liberalus.

Parlamento vadovas žadėjo inicijuoti pataisą, kuri ribotų galimybę pagal sąrašą išrinktiems Seimo nariams pereiti į kitas frakcijas. Pati D.Šakalienė laikosi pozicijos, kad „valstiečiams“ ji neskolinga, nes prisidėjo prie partijos programos ir pati atnešė „valstiečiams“ balsų.

„Ji pasielgė labai negarbingai, labai negarbingai, nes ji rinkimuose naudojosi tik „valstiečių“ pinigais, visai reklamai ir visiems važinėjimams. Už ją visur buvo sumokėta, todėl mes inicijuosime rinkimų įstatymo pataisą, kuri apribos galimybę išrinktiems pagal sąrašą Seimo nariams tapti laisvaisiais agentais ir kaip krepšininkams keliauti iš komandos į komandą. Jos pasirinkimas yra labai negarbingas jos pačios atžvilgiu“, – sakė V.Pranckietis.

Klausiamas, ar D.Šakalienės pasitraukimas gali būti susijęs su „valstiečių“ inicijuota Seimo Savižudybių ir smurto prevencijos komisijos, kuri ji yra pavaduotoja, pertvarka, V.Pranckietis atsakė: „Manau, kad perėjimas susijęs su asmeninėmis ambicijomis, kurios išlipa virš pačios Seimo narės“.

„Valstiečių“ deleguotas premjeras Saulius Skvernelis sakė apgailestaujantis, kad D.Šakalienė paliko frakciją, bet kartu pastebėjo, kad Seimo nario mandatas – laisvas, ir nebuvo kadencijos, kad nebūtų į kitas frakcijas perėjusių parlamentarų.

„Man gaila, tai antras frakcijos narys, kuris išeina, aš manau, kad tikrai galėjo darbuotis šioje frakcijoje, jai buvo galimybės realizuoti save, aš tik galiu asmeniškai apgailestauti“, – ketvirtadienį žurnalistams sakė premjeras, – „Turbūt nebuvo nei vieno Seimo, kad nebūtų perėjimų iš vienos frakcijos į kitą frakciją. Tai kiekvieno Seimo nario laisvas sprendimas, taip, resursai buvo panaudoti, ir informaciniai, ir finansiniai, dalyvaujant rinkimuose, yra tokia apsisprendimo dilema, bet kiekvienas Seimo narys išrinktas laisvas ir jis apsisprendžia apie savo politinę ateitį“.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcija savo ruožtu paskelbė, kad D.Šakalienė turi atsisakyti mandato, bet pati parlamentarė tvirtina frakcijai nesanti skolinga, nes rengė dalį programos, pati atnešė populiarumo taškų.

Seimo narė D.Šakalienė nusprendė palikti „valstiečių žaliųjų“ frakciją Seime ir pereiti į Liberalų sąjūdžio grupę. Komentuodama pasitraukimo priežastis ji sakė nusivylusi „valstiečių“ pozicija dėl vaiko teisių apsaugos reformos ir supratusi, kad „vertybės skiriasi šviesmečiais“.

„Įstrigo vaiko teisių reforma ir aš supratau, kad tai, ką aš parašiau valstiečiams, visas minkštąsias socialinės politikos priemones, ir smurto įveikimo reformą, tai buvo, tikiu, geri norai politinės kampanijos metu, bet tai įstrigo. Ir šiandien darbotvarkėje nebus naujo Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo, naujo, modernaus, progresyvaus“, – BNS ketvirtadienį Seime sakė D.Šakalienė.

„Aš nelabai matau prasmės būti su žmonėmis, su kuriais mano vertybės skiriasi šviesmečiais“, – pridūrė parlamentarė.

Vėliau žurnalistams komentuodama pasitraukimo priežastis ji sakė matanti galimybę su liberalų frakcija siekti tikslų, su kuriais ėjo į rinkimus.

„Aš manau, kad „valstiečiams“ atnešiau nemažai balsų, parašiau jiems didžiąją dalį socialinės politikos programos, ir ta pati vaiko teisių reforma, kurios labai laukia visuomenė, iš tiesų visa tai buvau atnešusi jiems, bet jei to nereikia, tai galima daug ką padaryti su kita frakcija, daug ką galima padaryti su pačia visuomene“, – kalbėjo Seimo narė.

Klausiama, kodėl su „valstiečiai“ ėjo į rinkimus, jei mato tokius didelius vertybių skirtumus, D.Šakalienė atsakė tikėjusi, kad partijos siūloma socialinė politika bus jautri, spręs žmogaus teisių klausimus, tuo tarpu pradėjusi dirbti pamatė, kad dalis frakcijos narių laikosi, anot jo, archajiško požiūrio į socialinius klausimus.

„Valstiečiai“ tuo metu (per kampaniją) buvo šventai įsitikinę ir man sakė, kad jie nori kitokios socialinės politikos, tokios, kurioje paslaugos vaikams ir šeimoms būtų teikiamos jų nerūšiuojant, kur kiekvienas vaikas būtų saugus, socialinės politikos, kuri būtų jautri, kuri išspręstų smurto ir žmogaus teisių problemas, kuriose esame paskendę daug metų“, – sakė Seimo narė.

Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas žurnalistams sakė, kad D.Šakalienės perėjimas į jų frakciją – natūralus, taip pat stebėjosi Seimo pirmininko pasipiktinimu dėl panaudotų resursų.

„Mes praėjusiais metais pavasarį kalbėjome, kad Dovilė dalyvautų mūsų sąraše, atsitiko kitaip, ji irgi prisidėjo prie mūsų programos dalies rašymo, tai natūralus aljansas. Ir tas aljansas yra ne rinkimų kampanijos metu išleistų pinigų požiūriu, o vertybiniu požiūriu. Man tikrai keista, kai vienas iš valstybės vadovų labai skaudžiai junta: „Mes išleidome pinigus“. Ar čia apie pinigus kalba? Kalba turi būti, ką žmogus nori daryt ir gali daryt“, – sakė E.Gentvilas.

Po D.Šakalienės pasitraukimo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų frakcijoje lieka 56 parlamentarai, Liberalų sąjūdžio frakcijos narių skaičius bus 14.

D.Šakalienė nėra partijos narė, bet į Seimą pateko su „valstiečių“ sąrašu. Ji turi psichologijos išsilavinimą, anksčiau daugiau kaip dešimtmetį dirbo Žmogaus teisių stebėjimo institute.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Baisu

Baisu portretas
kai vagia svetimi, bet kai tarp savu atsiranda vagis jau slykstu...

KONSTITUCIJA

KONSTITUCIJA portretas
Taigi, žinom: "Pareigas eidami Seimo nariai vadovaujasi Lietuvos Respublikos Konstitucija, valstybės interesais, savo sąžine ir negali būti varžomi jokių mandatų" (K.59str.4d.), taip kad R.Karbauskis sakydamas kad "Seimo nariai, kurie ateina į rinkimus su tam tikrom partijom, jie turi dėti mandatus ir atitinkamai leisti dirbti kitiems" paprasčiausiai parodo kad nežino Konstitucijos. BET - čia kaip tik išryškėja esamo Seimo rinkimų įstatymo (SRĮ) ANTIKONSTUCINGUMAS: kas (po tokio perėjimo) pagal dabar galiojantį SRĮ papultų į Seimą jei toji D.Šakalienė išvis išeitų (numirtų), kurio sąrašo 'parinktasis' taptų 'nusipelniusiu'. O kadangi "Konstitucija yra vientisas ir tiesiogiai taikomas aktas" (K.6str.1d.), tai AIŠKU kad esamas SRĮ paprasčiausiai PRIEŠTARAUJA Konstitucijai: į Seimą galima patekt TIK per visuotinius rinkimus, o ne per kažkieno voliuntaristiškai kažkada sudarytus sąrašus (o jei tos 'partijos' išvis nebėra?)

Liberalai neturi vertybių

Liberalai neturi vertybių portretas
Liberalai pas save priima visokiausias šiukšles.
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių