„Valstiečiai“ kaltina R. Žemaitaitį galimu interesų konfliktu

Valdančiųjų „valstiečių“ atstovai kaltina Seimo Sveikatos reikalų komiteto vicepirmininką „tvarkiečių“ vadovą Remigijų Žemaitaitį galimu interesų konfliktu. Jeigu jis nebus atšauktas iš pareigų, žadama inicijuoti nepasitikėjimą juo.

Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė „valstietė“ Agnė Širinskienė ketvirtadienį per spaudos konferenciją Seime pranešė, kad jos pavaduotojas galėjo pažeisti įstatymus, nes aktyviai dalyvavo rengiant ir svarstant Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas, tuo metu jis pats ir jo šeimos nariai valdo dvi bendroves, kurios verčiasi restoranų verslu. Svarstyti alkoholio prieinamumo apribojimai palietė ir kavines.

„Šie apribojimai būtų palietę taip pat ir Seimo nario turtinius interesus, nes jis yra ir vienas iš akcininkų vienos iš įmonių, kuri valdo vieną iš kavinių“, – teigė A.Širinskienė.

Ji tvirtino, kad R.Žemaitaitis šio savo ir artimųjų verslo nėra deklaravęs kaip galimo intereso konflikto.

„Seimo nario tėvas, mama ir brolis valdo visos eilės įmonių akcijas ir šie asmenys deklaracijose nėra nurodyti, tai UAB „Dervira ir partneriai“ bei UAB „Dervira“, kurios, be kita ko, verčiasi ir kavinių verslu, turi, mūsų žiniomis, mažiausiai dvi kavines. Kaip žinia, Seimo narys Remigijus Žemaitaitis aktyviai dalyvavo svarstant Alkoholio kontrolės įstatymą ir būtent tuos klausimus, kurie buvo susiję su kavinių veiklos apribojimais, tai ir reklama, ir prekybos stacionari vieta šalia kavinių“, – tvirtino Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė.

Tampa tradicija, kai interesų konfliktai yra nematomi, nematoma reikalo nusišalinti.

„Tas dalyvavimas buvo sistemingas. Seimo narys balsavo tiek dviejose Sveikatos reikalų komiteto posėdžiuose, tiek ir svarstymo bei priėmimo stadijoje plenariniame posėdyje, kartu aktyviai pasisakydamas už alkoholio prekybos apribojimų kavinėse netaikymą“, – pridūrė ji ir pabrėžė, kad įstatymas tokiais atvejais reikalauja, jog pareigūnas nusišalintų nuo klausimų svarstymo.

A.Širinskienė pabrėžė, kad Seimo narys yra registravęs pasiūlymų, kad būtų panaikintos kai kurios kavinių, restoranų veiklą ribojančios normos.

Politikė taip pat pranešė, kad R.Žemaitaičio šeimos nariai turi medienos verslą, o Seimo narys balsavo dėl Miškų įstatymo pakeitimo bei rengė jam pataisas.

Sveikatos apsaugos ministras „valstietis“ Aurelijus Veryga savo ruožtu teigė, kad interesų konfliktą būdamas Seimo Sveikatos reikalų komiteto nariu gali patirti ir konservatorius Antanas Matulas.

„Jo sūnus vadovauja vienai iš asmens sveikatos priežiūros įstaigų. Šitas Seimo narys taip pat nematė reikalo nusišalinti nuo balsavimo, nuo sprendimų, kai buvo kalbama apie atsakomybę gydymo įstaigų vadovams“, – teigė A.Veryga.

„Tampa tradicija, kai interesų konfliktai yra nematomi, nematoma reikalo nusišalinti“, – per spaudos konferenciją teigė jis.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis pranešė, kad „valstiečiai“ kreipėsi į „Tvarką ir teisingumą“, kad ši atšauktų savo deleguotą narį iš komiteto. Anot jo, jeigu to nebus padaryta, valdantieji bus priversti skelbti nepasitikėjimą juo.

„Mūsų frakcija kreipėsi į opozicinės „Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos narius ragindami atšaukti savo atstovą Remigijų Žemaitaitį iš pareigų, kurias eina, ir iš komiteto nario, nes jeigu neatsitiks dabar, tokiu atveju po išvadų ir Seimo Etikos ir procedūrų komisijos, ir Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos mes būsime priversti skelbti nepasitikėjimą ir tada jau balsuoti komitete“, – sakė R.Karbauskis.

R. Žemaitaitis: „valstiečiai“ nemoka skaityti deklaracijų

Valdančiųjų „valstiečių“ atstovams kaltinant Seimo Sveikatos reikalų komiteto vicepirmininką „tvarkiečių“ lyderį Remigijų Žemaitaitį galimu interesų konfliktu, parlamentaras atšauna, kad šeimos verslas yra deklaruotas, o „valstiečiai“ nemoka skaityti deklaracijų. 

R.Žemaitaitis abejoja, ar frakcija jį atšauks iš Sveikatos reikalų komiteto, ko reikalauja „valstiečiai“, pasak kurių, to nepadarius žadama inicijuoti nepasitikėjimą parlamentaru.

„Tegu inicijuoja tą nepasitikėjimą. Stiprybės ir sveikatos jiems, tepadeda Dievas. Iš komiteto jie negali atšaukti, matyt jie nesuvokia, ką šneka. Ir jeigu frakcija neatšaukia, kas tada? Ir viskas“, - BNS teigė R.Žemaitaitis.

Jis pripažino, kad „valstiečių“ pretenzijas „tvarkiečių“ frakcija apsvarstys.

„Įtrauksime į darbotvarkę. Pasijuoksime iš negebėjimo ir nemokėjimo skaityti deklaracijų ir kažkokią nuomonę suformuluosime“, - sakė R.Žemaitaitis.

Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė „valstietė“ Agnė Širinskienė ketvirtadienį per spaudos konferenciją Seime pranešė, kad jos pavaduotojas R.Žemaitaitis galėjo pažeisti įstatymus, nes aktyviai dalyvavo rengiant ir svarstant Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas, nors jis pats ir jo šeimos nariai valdo dvi bendroves, kurios verčiasi restoranų verslu. Svarstyti alkoholio prieinamumo apribojimai palietė ir kavines.

A.Širinskienė tvirtino, kad R.Žemaitaitis šio savo ir artimųjų verslo nėra deklaravęs kaip galimo intereso konflikto. Tuo metu R.Žemaitaitis tikina, kad ryšius su šeimos narių valdomomis bendrovėmis yra deklaravęs.

„Įeikite į deklaraciją ir pamatysite, kad viskas deklaruota ir sutvarkyta yra,“ - BNS pareiškė parlamentaras.

Tarp Vyriausioji tarnybinės etikos komisijos (VTEK) elektroninių deklaracijų yra dvi R.Žemaitaičio privačių interesų deklaracijos. Abejose - 2012 metų rugpjūčio ir 2017 metų kovo - deklaracijose nurodyti R.Žemaitaičio ryšiai su  bendrovėmis „Dervira ir partneriai“ bei „Dervira“.  

R.Žemaitaičio teigimu, ryšius sus įmonėmis yra deklaravęs nuo 2009 metų.

„Nemato, riboto proto, neskaito“, - paklaustas, kodėl „valstiečiai“ nepamatė dviejų deklaracijų, tvirtino R.Žemaitaitis.

Pasak jo, tik viena įmonė turi dvi kavines.

R.Žemaitaitis sako, kad jis priešingai, negu teigia A.Širinskienė, teikė pataisas, kuriomis siekė ne geresnių ar išskirtinių sąlygų kavinėms, o siūlė jų veiklą sulyginti, kad, pasak R.Žemaitaičio, visi „prekybos taškai turėtų vienodas sąlygas“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Laisve

Laisve portretas
Uzdaryti ta kiaule i garda

jonas

jonas portretas
jau visiems senei aisku kai tik seimo narys smarkiai rekia pries nauja potvarki tai zinok kad turi savo interesu.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių