„Valstiečiai“ jau persigalvojo: Transporto komiteto nebesteigs

Vyriausybės programoje numatę, kad Seime bus įsteigtas Transporto komitetas, „valstiečiai“ dabar jau svarsto, kad galbūt užtektų ir pakomitečio ar komisijos, kuri rūpintųsi viešojo transporto, eismo saugumo, šešėlio automobilių versle klausimais.

Savo ruožtu buvęs susisiekimo ministras Rimantas Sinkevičius įsitikinęs, kad tokio komiteto ar pakomitečio kūrimas – perteklinis dalykas.

R. Karbauskis abejoja, kad galėtų būti įkurtas Transporto komitetas

„Viešojo transporto, darnaus judumo plėtrai koordinuoti įsteigsime Transporto komitetą Seime“. Tokį uždavinį vyriausybės programoje išsikėlę valdantieji iškart pradėjo abejoti jo įgyvendinimu. LRT.lt apklausti Lietuvos  valstiečių ir žaliųjų sąjungos bei Socialdemokratų partijos atstovai teigia, kad tokio komiteto nė nereikia.

„Komitetas? Negalėčiau dabar atsakyti. Tikriausiai tos dalies nesu įdėmiai perskaitęs. Čia gal komisija turima omeny? Abejočiau, ar galėtų būti komitetas. Bet pakomitetis ar komisija būti galėtų, ir dėl to problemų nekiltų“, – komentavo LVŽS lyderis Ramūnas Karbauskis.

Įkurti tokį komitetą sumanęs LVŽS pirmininko pavaduotojas, Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto vicepirmininkas Tomas Tomilinas teigia, kad tokia formuluotė buvo LVŽS programoje, o „jei išliko vyriausybės programoje, tikriausiai kalbama apie pakomitetį“.

Komitetas? Negalėčiau dabar atsakyti. Tikriausiai tos dalies nesu įdėmiai perskaitęs. Čia gal komisija turima omeny?

„Išliko vyriausybės programoje? Mes turėjome politinę nuostatą, kad būtų logiška turėti ir komitetą. Dabar diskusijos dėl komitetų įvyko, ir to pasiūlymo mes nepateikėme. Vyriausybė negali užsiimti Seimo komitetų tvarkymu, matyt, čia techninė klaida. Čia, žinoma, kalba eina apie pakomitetį. Dabar vyksta diskusija dėl vienos iš Seimo komisijų darbotvarkės praplėtimo. Gali būti Energetikos komitete, kuris apimtų ir darnią plėtrą, tai ten įeitų ir transportas. Bent jau tokia yra mintis“, – LRT.lt aiškino T. Tomilinas.

Pasak jo, realiausia, kad toks pakomitetis galėtų būti įkurtas per pusmetį: „Tai dabar tikrai nėra pirmas prioritetas darbotvarkėje. Duokite pradėti dirbti vyriausybei. Susisiekimo ministras suburs komandą, suformuos priemonių planą ir tada bus aišku. Iš Seimo pusės yra akivaizdi problemos konstatacija.“

Kam apskritai to reikia

LVŽS pirmininko pavaduotojas T. Tomilinas teigia, kad Seime niekas nesirūpina transportu ir esą nėra transporto politikos priežiūros.

„Nors tuo klausimu yra net atskira ministerija, bet Seime – toks apsileidimas... Nėra nei parlamentinės kontrolės ir strateginės vizijos, nei kasdienio rūpesčio tokiais dalykais, kaip saugus eismas, viešasis transportas, šešėlinės ekonomikos problemos, susijusios su automobilių verslu. Yra didžiulės problemos, galima ištraukti iš šešėlio pinigus. Tikrai yra labai daug erdvės darbui, o Seime niekas to nedirba. Tai yra sena idėja, jau prieš penkerius metus galvojau apie šią spragą. Šiuo metu ieškome racionalių sprendimų, kaip ją užpildyti nekuriant naujų institucijų“, – idėją aiškino T. Tomilinas.

Parlamentaro teigimu, viešasis transportas Lietuvoje merdi ir esą nėra jokios vizijos ir strategijos. „Vilniuje viešasis transportas miršta, ir taip neturi būti civilizuotoje europietiškoje sostinėje“, – pridūrė T. Tomilinas.

Savo ruožtu R. Karbauskis teigė, kad viešasis transportas Lietuvoje neturėtų būti privatizuojamas ir reikia sukurti sistemą, kuri veiktų efektyviai ir kuria žmonės naudotųsi. „Pateiksiu pavyzdį. Dvi ministerijos turėtų būti iškeltos į Kauną. Turi būti labai gerai organizuotas transporto ryšys, kad tie žmonės, kurie važiuotų dirbti iš Vilniaus į Kauną traukiniais, vėliau galėtų rinktis kitas transporto priemones, ir viskas būtų darnu“, – aiškino LVŽS lyderis.

Kaip teigia T. Tomilinas, yra didžiulis apsileidimas valstybės strategijų lygmenyje,  ir niekas nesirūpina viešuoju transportu, taip pat – transporto politika ilgalaikėje perspektyvoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

koks

koks portretas
dar komitetas juk reikia kuo maziau biurokratizmo o ka kalbejot?.. o dabar?... ar neuztenka1 susisiekimo ministerijos irviskas tai 1 kalbejot o kita?... matosi /geri/ patarimai is buvusiu
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių