Valdantieji sureagavo į kritiką: derybas dėl švietimo vertina optimistiškai

Nepaisant kelių opozicinių partijų atstovų kritiškų pastabų dėl Partijų nacionalinio susitarimo dėl švietimo, valdantieji optimistiškai vertina galimybes susitarti su visomis parlamentinėmis partijomis.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS–LKD) frakcijos Seime seniūnė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė tikisi, kad dauguma visų frakcijų narių nuoširdžiai įsitrauks į derybas.

„Kai man teko būti pirmame susitikime, tai tikrai pakankamai konstruktyviai kalbėjo minėtų partijų (LVŽS ir Darbo partijos – ELTA) atstovai“, – teigė Seimo pirmininkės pavaduotoja.

ELTA primena, kad Partijų susitarimo dėl švietimo pasirašymo galimybę skeptiškai įvertino Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) lyderis Ramūnas Karbauskis ir Darbo partijos frakcijos narys Andrius Mazuronis.

Kol kas neigiamo įspūdžio iš „valstiečių“ atstovų Seime nebuvo galima susidaryti. Tai gal jie patys dar nėra sutarę.

R. Morkūnaitė-Mikulėnienės teigimu, net jeigu kai kurie parlamentarai nesutiktų pasirašyti Nacionalinio susitarimo, Seimo frakcijose vis tiek atsiras narių, kurie norės kalbėtis ir ieškoti bendrų švietimo problemų sprendimo būdų.

Konservatorės nuomone, iš „valstiečių“ Nacionalinį susitarimą kritikuoja tik R. Karbauskis, kuris nebėra Seimo narys.

„Seime nebesančio LVŽS pirmininko lūpomis komentuojama, kad nebus to susitarimo. Ar jis čia už visą bendruomenę kalba, ar už frakciją? Kol kas neigiamo įspūdžio iš „valstiečių“ atstovų Seime nebuvo galima susidaryti. Tai gal jie patys dar nėra sutarę“,– R. Karbauskio abejones dėl susitarimo pasirašymo vertino TS–LKD frakcijos seniūnė.

A. Žukauskas: opozicija turės susitaikyti, kad kažkas bus daroma ir be Nacionalinio susitarimo

Seimo švietimo ir mokslo komiteto pirmininko Artūro Žukausko teigimu, Vyriausybė sieks savo tikslų, net jeigu visoms partijoms nepavyktų susitarti dėl tam tikrų švietimo kokybės gerinimo priemonių.

„Jeigu dėl kažko nepavyktų susitarti, kažkas neatsirastų susitarime, tai nereiškia, kad Vyriausybės programa nebus vykdoma“,– Eltai tvirtino Švietimo ir mokslo komiteto pirmininkas.

Tačiau Nacionalinis susitarimas, jo teigimu, turi apimti visas Seime esančias partijas. Jeigu dokumente nebus įvardijama daug konkrečių priemonių, tai, anot A. Žukausko, nėra problema, nes ši ir kiekviena būsima Vyriausybė galės įgyvendinti visas priemones, kurios tiesiog neprieštaraus pasiekto susitarimo turiniui.

Jeigu dėl kažko nepavyktų susitarti, kažkas neatsirastų susitarime, tai nereiškia, kad Vyriausybės programa nebus vykdoma.

„Tai bus dokumentas, dėl kurio visi sutaria. Opozicija, kol ji nėra valdžioje, turės susitaikyti, kad Vyriausybė kažką daro ir be to susitarimo. Kai į valdžią ateis kita politinė jėga, ji irgi kažką darys, bet tie veiksmai neturėtų kirstis su Nacionaliniu susitarimu“,– sakė Laisvės frakcijos Seimo narys.

Jis akcentavo, kad tikisi, jog frakcijoms teikiant siūlymus Nacionaliniam susitarimui, jie bus grindžiami mokslo principais ir analizėmis.

„Mūsų siūlomos priemonės yra ne vaizduotės padarinys, jos yra identifikuotos apklausiant suinteresuotus asmenis. Tai yra objektyvūs dalykai. Norėtųsi remtis daugiau moksliniais, analitiniais metodais, o ne „pageidavimų koncerto“ surašymu“, – sakė Laisvės frakcijos narys A. Žukauskas.

A. Sysas: mūsų niekaip neriboja kitų opozicinių frakcijų veiksmai

Socialdemokratų (LSDP) frakcijos Seime seniūno Algirdo Syso teigimu, galima susitarti, kad švietimo kokybę reikia gerinti, tačiau Nacionalinio susitarimo pasirašymo sėkmė priklausys nuo to, ar pavyks susitarti dėl konkrečių priemonių, kurios užtikrintų švietimo finansavimo didinimą, švietimo kokybės gerinimą.

„Jeigu bus bandoma remtis tik gražiais žodžiais ir gerais norais, tai vargu ar tai bus galima pasiekti“,– sakė A. Sysas.

Jeigu bus bandoma remtis tik gražiais žodžiais ir gerais norais, tai vargu ar tai bus galima pasiekti.

„Viskas remsis į konkrečius darbus. Manau, nėra nė vieno nario Seime, kuris nenorėtų, kad švietimo lygis būtų geresnis, kad galimybės visiems vaikams būtų vienodos, bet kai reikia priimti konkrečius sprendimus, tai suveikia kažkokios antgamtinės jėgos“,– Eltai teigė LSDP frakcijos seniūnas.

Tačiau jis, priešingai, nei kai kurie opozicinių LVŽS ar Darbo partijų atstovai, nėra linkęs iš karto atmesti šio dokumento pasirašymo galimybės. Socialdemokrato nuomone, reikėtų palaukti galutinio dokumento varianto ir tuomet vertinti, ar jį reikėtų pasirašyti.

„Jeigu kažkas nepasirašo, mūsų tai niekaip neriboja. Jeigu tai yra dokumentas, kuris atitinka mūsų rinkimų programą, siekius ir tikslus, kodėl galim nepasirašyti?“,– teigė A. Sysas.

Ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė pavasario pradžioje inicijavo pirmąjį susitikimą su politinių partijų frakcijų Seime paskirtais atstovais, skirtą Nacionaliniams susitarimui dėl švietimo. Švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė teigė, kad partijų susitarimą dėl švietimo tikimasi patvirtinti per pavasario sesiją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių