Valdantieji renkasi aptarti kitų metų biudžeto projekto

Valdantieji „valstiečiai“ ir socialdemokratų darbo frakcija renkasi aptarti parlamentiniuose komitetuose baigiamą svarstyti 2018 metų biudžeto projektą.

16 valandą prasidedančiame frakcijų posėdyje dalyvaus premjeras Saulius Skvernelis, finansų, sveikatos ir socialinės apsaugos ir darbo ministrai.

„Valstiečių“ lyderis R.Karbauskis sako, kad Vyriausybės pateiktas projektas „šiam momentui yra optimalus“ ir nemano, kad po svarstymų komitetuose biudžeto projektas kardinaliai pasikeis, nes jis „duoda gerą pagrindą ekonomikos ir gyventojų pajamų augimui perspektyvoje“.

„Jis liks perteklinis. Prioritetai ir liks tokie, kokie buvo numatyti – gal su nedidelėm korekcijomis kažkokiomis. Jis kaip ir tuos pagrindus sudeda, kad galėsime jau kitais metais, o 2019 metais ypatingai daugiau skirti lėšų toms visuomenės grupėms, kurios šiandien patiria spaudimą iš kainų augimo ir taip toliau“, – pirmadienį BNS teigė R. Karbauskis.

Jis pabrėžė, kad biudžeto projekte nėra paslėptų lėšų rezervų, jis yra įtemptas ir daugiau išlaidų didinti nebegalima.

Ekonomikos komiteto pirmininkas Virginijus Sinkevičius mano, kad dalis parlamentarų dar nori diskusijos apie smulkaus verslo apmokestinimą.

Seimo Biudžeto ir finansų komitetas pasipriešino Vyriausybės siūlymui sumažinti apyvartos ribą, kurią peržengę verslo liudijimų turėtojai nebegalėtų mokėti fiksuoto pajamų mokesčio ir todėl jiems tektų registruoti kitą verslo formą. Komitetas nusprendė, kad dirbantieji su verslo liudijimais, kaip ir dabar, galės toliau užsiimti šia veikla, kol jų metų apyvarta pasieks 45 tūkst. eurų. Vyriausybė siūlė šią ribą sumažinti iki 35 tūkst. eurų.

V. Sinkevičius teigimu, koalicijos pasitarime bus apžvelgti ir Seimo narių siūlymai biudžete numatyti papildomus finansavimus, kurių Biudžeto ir finansų komitetas net nesvarstė ir leido apsispręsti Vyriausybei.

„Nauji projektai nebus traukiami į valstybės investicijų programą, tik skiriama lėšų tiems, kurie jau pradėti ir yra baigiamojoje stadijoje, tačiau ir ten peržiūrimas jų reikalingumas“, – prieš koalicijos posėdį sakė V. Sinkevičius

Seimas kitų metų svarbiausio šalies pajamų ir išlaidų plano pirmojo svarstymo imsis šį ketvirtadienį. Po pirmojo biudžeto svarstymo Seime dokumentas paprastai grąžinamas Vyriausybei tobulinti, o galutinai priimamas gruodį.

Biudžete projekte numatytos lėšos „vaiko“ pinigams, biudžetininkų algų ir senatvės ir šalpos pensijų, taip pat MMA kėlimui, paliekama pridėtinės vertės mokesčio lengvata šildymui. Numatyta atsisakyti papildomo neapmokestinamųjų pajamų dydžio, kuris dabar taikomas vaikus auginantiems tėvams. 

Siūloma įvesti progresinį tarifą prabangiam nekilnojamajam turtui, padidinti akcizą dyzeliniams degalams, dėl to jų kaina padidėtų apie 2 proc., o „žymėtam dyzelinui poveikis būtų apie 4 centus“. Minimali mėnesinė alga nuo kitų metų didės 20 eurų iki 400 eurų.

Biudžeto pajamos kitąmet sieks 16,082 mlrd. eurų - 37 proc. BVP (2017 metais - 35,8 proc.), išlaidos - 15,839 mlrd. eurų, arba 36,4 proc. BVP (2017 metais - 35,7 proc.).


Šiame straipsnyje: valdantiejibiudžeto projektas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių