Vaistų kainos kyla. Ar valdžia pažabos farmacininkų apetitus?

Vaistų kainos Lietuvoje auga, kaip ir maisto prekių bei paslaugų kainos. Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga įsitikinęs, kad vaistų kainų augimu suinteresuoti ir vaistinių tinklai, ir didmenininkai, ir farmacininkai: „Kiekvienas iš jų turi tikslą uždirbti. Ir – kuo daugiau. Kitas klausimas – kiek valstybė gali ar negali nuspėti tuos vaistų brangimo triukus bei sudėlioti saugiklius.“

Sveikatos apsaugos ministerijoje šiuo metu rengiamas planas, kuris leistų ligoninėms vaistus pirkti pigiau, o buvusi sveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė ketina iš naujo teikti įstatymo pataisas, įteisinančias kontrolinius vaistų pirkimus.

Praėjusią savaitę prezidentūroje vyko pasitarimas, kurio metu buvo aptariamas Konkurencijos tarybos ir Valstybės kontrolės tyrimas, įrodęs, kad Lietuvoje nėra teisinio mechanizmo, suteikiančio galimybes vaistų rinkoje atsirasti pigesniems generiniams vaistams (vaistams, kurių patentinis laikas jau pasibaigęs – LRT.lt).

Pasak ministro, tam nepakanka vien teisinių dokumentų – būtinas ir vaistininkų bei medikų supratimas.

Ir gydytojas ligoniams gali pasakyti, kad, jei veiklioji vaisto medžiaga ta pati, tai geriau pirkti pigesnį, o ne brangesnį vaistą. Apie tai ligonius gali informuoti ir vaistininkai.

„Todėl turėtume ne tik teisės aktus keisti, bet ir medikų, vaistininkų bei visuomenės požiūrį. Tačiau, jei sukurtume tokias sąlygas, kad valstybė suteiktų galimybes įsigyti tik pigiausius vaistus, tai žmonės ims skųsti, jog taip apribojamos jų teisės rinktis. Todėl supratimo reikia iš abiejų pusių“, – teigė A. Veryga.

Stebuklingos piliulės nėra

Paklaustas, kaip vis dėlto galima būtų pažaboti farmacininkų ir vaistininkų apetitus, ministras prisipažino vieno ir aiškaus atsakymo neturįs: „Čia stebuklingos piliulės nėra, bet dabar ieškome tam būdų ir paspaudimo mechanizmų. Beje, su panašiomis problemomis susiduria ir kitos šalys. Jei pradėtume taikyti drastiškas farmacininkų ar tiekėjų spaudimo priemones, jie galėtų susitarti ir nevežti kokių nors būtinų vaistų. Ir ką mes tuomet darytume? Be vaistų juk negyvensim. Todėl ir reikia visiems tartis.“

Čia stebuklingos piliulės nėra, bet dabar ieškome tam būdų ir paspaudimo mechanizmų. Beje, su panašiomis problemomis susiduria ir kitos šalys.

A. Veryga taip pat atkreipė dėmesį, kad įvairios šiuolaikinės technologijos atpigina daugybę prekių, bet tik ne vaistus, nes be jų žmonės negeli išsiversti. Tuo vaistų gamintojai bei pardavėjai ir naudojasi.

Sieks užkirsti kelią medikų papirkinėjimui

Vieša paslaptis, kad farmacinės firmos, veikiančios Lietuvoje, jau ne vienerius metus vežioja medikus į įvairias konferencijas ar keliones esą tam, kad jie susipažintų su farmacijos naujovėmis, o iš tikrųjų tikslai kiti – siekiama, kad, sugrįžę namo, savo pacientams gydytojai išrašinėtų būtent tų geradarių firmų platinamus vaistus.

„Viena vertus, gerai, kad medikai nuvažiuoja į tarptautines konferencijas, nes iš savų algų to negalėtų padaryti. Kita vertus, blogai, kai kuriami mechanizmai, kuriais medikams atsilyginama už tam tikras paslaugas arba jiems taip daroma įtaka. Todėl dabar diskutuojame apie fondo atsiradimą, per kurį farmacininkai galėtų paremti medikus. Šį fondą galėtų valdyti įvairios draugijos arba podiplominiai universitetų skyriai“, – kalbėjo ministras.

Kainų reguliavimo mechanizmai – skirtingi

Buvęs sveikatos apsaugos ministras, Europos Komisijos narys Vytenis Andriukaitis, bandęs pažaboti vaistų kainas Lietuvoje, praėjusią savaitę taip pat dalyvavo pasitarime prezidentūroje.

Jis pastebėjo, kad  vaistų kainų reguliavimo mechanizmai Europos Sąjungos (ES) šalyse narėse yra skirtingi. Kartais nutinka ir taip, kad patys naujausi vaistai mažų šalių net nepasiekia dėl jų nedidelių rinkų.

„Mano galva, vaistų kainos turėtų būti stebimos kiekvieną dieną ir žiūrima, kur šuo pakastas, jei kainų kilimui nėra jokios logiškos priežasties. O, jeigu yra pagrįstų priežasčių, būtinas kuo platesnės diskusijos apie tai ir kuo didesnis skaidrumas“, – įsitikinęs eurokomisaras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

jei liks laiko

jei liks laiko portretas
netrukdykit verygos su vaistu kainomis jis dabar kovoja su alhogolio prekyba druskos cukraus ir mesos vartojimo sumazinimu ir korupcija jei liks laiko prieis ir prie vaistu tokio ministro dar nebuvo valio isskirtiniam psichatrui

Ne farmacininkų, o farmacijos kompanijų - VAISTŲ GAMINTOJŲ

Ne farmacininkų, o farmacijos kompanijų - VAISTŲ GAMINTOJŲ portretas
Atskirkite terminus "farmacininkas" (suprantame kaip vaistininkas) ir farmacijos kompanija - VAISTŲ GAMINTOJA. Dažnas sutapatina ir savo pyktį išlieja nieuokuo dėtai vaistinės darbuotojai - farmacininkei.

tiesa

tiesa portretas
bedante valdzia....ka isrinkote,ta ir turite
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių