V. Uspaskichas: Apeliacinio teismo nuosprendį vertinu kaip išteisinimą (interviu)

  • Teksto dydis:

Darbo partijos „juodosios buhalterijos“ byloje nuteistas europarlamentaras Viktoras Uspaskichas teigia Apeliacinio teismo nuosprendį vertinantis kaip išteisinimą.

„Palyginus su pirmos instancijos (teismo nuosprendžiu – BNS), vertinu kaip išteisinimą ir lenkiu galvą prieš šituos teisėjus, kad jie atlaikė visus spaudimus ir suteikė vilčių žmonėms, ne tik man, bet visiems žmonėms, kad Lietuvoje gali vis dėlto gali įsigalėti teisingumas nepasiduodant spaudimui“, – pirmadienį interviu BNS sakė V.Uspaskichas.

Lietuvos apeliacinis teismas pirmadienį išteisino buvusį Darbo partijos vadovą V.Uspaskichą, Seimo narį Vytautą Gapšį ir buvusią partijos finansininkę Mariną Liutkevičienę dėl sukčiavimo, tačiau pripažino kaltais dėl vadinamosios juodosios buhalterijos.

V.Uspaskichui skirta 6,8 tūkst. eurų bauda, V.Gapšys nubaustas 3,6 tūkst. eurų, M.Liutkevičienė – 5,7 tūkst. eurų baudomis.

Prieš pustrečių metų – 2013 metų liepos 12 dieną – Vilniaus apygardos teismas V.Uspaskichui už sukčiavimą ir apgaulingą buhalterinės apskaitos tvarkymą buvo skyręs ketverių metų laisvės atėmimo bausmę. M.Liutkevičienei tuomet skirti vieneri metai nelaisvės, V.Gapšys nubaustas bauda.

– Bet tai nėra išteisinimas, jūs vis tiek esate pripažinti kaltais pagal vieną iš kaltinimų. Kodėl sakote, kad esate išteisintas, kaip tai pagrindžiate?

– Ne, aš sakau, kad, palyginti su pirma instancija, tai yra išteisinimas. Tai pirmas dalykas. Kitas dalykas. aš irgi sakiau teisme, kad galiu pripažinti save kaltu, kad nederamai kontroliavau buhalteriją, darbą ir taip toliau, bet aš tikrai neužsiėmiau „juodąją buhalterija“. Mane galima nubausti kaip vadovą, kuris neprižiūrėjo tinkamai, bet tik tiek kaltės.

– Prokuroras svarsto galimybę apskųsti šitą sprendimą Aukščiausiajam Teismui. Jūsų nuomone, kokie galimi tolesni teismų sprendimai šitoje byloje?

– Prokuroras gali paduoti kur nori, jis turi tam teisę, bet jeigu būtų žurnalistai, ir jūs taip pat, sąžiningesni, citavę eksperto išvadas, kurias jis paskelbė Apeliaciniame teisme… Jis pasakė, kad dokumentais pagrindžiama yra tik 70 tūkst. iš 24 mln. litų. Visa kita yra sugalvota. (…) Bet jūs to nerašote, jums tai neįdomu, tegul jis (prokuroas - red.)paduoda, kur nori, jis paduos ten, nueisim iki Strasbūro. Koks čia skirtumas, jeigu jau labai norės tą daryti.

- Ar skirtą baudą greitai žadate sumokėti?

– Kai tik gausiu nuosprendį, taip greitai ir sumokėsiu. Sumokėjimas neužkerta kelio dalyvauti toliau.

– Ką reiškia dalyvauti toliau, ar jūs irgi dar skųsite nuosprendį, sieksite visiško išteisinimo?

– Aš nesu specialistas šitoje srityje, man paaiškins mano advokatai, ką toliau galima ir reikia daryti.

– Ar šitas teismo sprendimas gali turėti kokios nors įtakos jūsų sprendimui trauktis iš politikos, kaip esate paskelbęs?

– Aš jau pasitraukiau iš aktyvios politikos ir tikrai nesiruošiu grįžti.

– Bet kodėl? Jeigu jaučiatės išteisintas, tai galbūt tai kaip tik yra didesnis paskatinimas toliau dalyvauti?

– Ne, ne, aš jau priėmiau sprendimą ir priėmiau sprendimą dar iki nuosprendžio. Aš nusprendžiau anksčiau, todėl kad man, negimusiam Lietuvoje, bet kokį rezultatą čia pasiekti reikia dešimt kartų daugiau energijos išeikvoti, daugiau sveikatos ir nervų negu paprastam lietuviui, tad nėra prasmės.

– Bet jeigu jūs priėmėte sprendimą trauktis iš politikos, kodėl neatsisakote Europos Parlamento nario mandato?

– Aš pasitraukiau iš aktyvios politikos, tai yra iš partijos narių, iš partijos vadovo. Nesiruošiu dalyvauti artėjančiuose rinkimuose.

– Jūsų vienas iš koalicijos partnerių Petras Gražulis svarsto tokią sąmokslo teoriją, neva galėjo būti susitarimas su aukščiausia Lietuvos valdžia, kad jeigu V.Uspaskichas pasitrauks iš politikos, teismo sprendimas bus gerokai švelnesnis. Kaip tai komentuotume?

– Sąmokslo teorija ir lieka sąmokslo teorija. Aš pasakiau, kad pasitraukiu iš politikos savo valia, niekas manęs nestumia. Pasitraukiu dėl to, kad nematau prasmės dalyvauti politikoje, nes reikia eikvoti labai daug jėgų, palyginti su paprasta veikla. Yra ir kitų užsiėmimų gyvenime.

– Ką veiksite, jeigu traukiatės iš aktyvios politikos?

– Baigsiu kadenciją Europos Parlamente, dabar baiginėju mokslus kitoje sferoje, nesusijusioje su verslu ir politika. Mane šitas mokslas traukia, jo pagrindu parašiau ir knygą. Ji bus, ko gero, ne paskutinė. Matyti, kad ji turi didelį pasisekimą, ji dar nebaigta, bet mano svetainėje dėl jos apsilankė jau 16 tūkst. žmonių. Pusė iš jų atsisiuntė knygą.

Man patinka, kad pirmas mano „blynas“, pirmoji knyga sulaukė tokio didžiulio susidomėjimo. Tai tik pradžia, noriu šios knygos pagrindu kurti centrą, kuris teiks paslaugas žmonėms, norintiems gyventi sveiką, ekologišką gyvenimo būdą visose srityse. Manau, kad taip daugiau padėsiu žmonėms nei būdamas politikoje.

– Nors sakote, kad nesate aktyvioje politikoje, bet įdomu, kaip prognozuojate artėjančius Seimo rinkimus? Su kokiomis politinėmis jėgomis matytumėte Darbo partiją koalicijoje po rinkimų?

– Nenoriu kištis į šitą dalyką, bet tikrai būtų malonu matyti partiją koalicijoje su liberalais arba konservatoriais.

– Kodėl ne su socialdemokratais?

– Aš ir knygoje rašau apie tai, kad konservatoriai yra labiau prognozuojami ir daug sąžiningesni savo santykiuose su partneriais. Tai daug kartų įrodė ir Andrius Kubilius. Liberalai – dar kol kas toks „tamsus arkliukas“, neaišku, dar kaip jie elgsis būdami valdžioje. Nes jie buvo valdžioje ir su konservatoriais, ir su socialdemokratais, bet esminių pasiūlymų ir sprendimų nebuvo matyti. Tad sunku pasakyti, ar jie nori į valdžią tik valdžios, ar padaryti ką nors gera. Todėl sakau tiesiog iš patirties.

– Knygoje rašote, kad po pastarųjų Seimo rinkimų kalbėdami su socialdemokratais sakėte, jog Algirdo Butkevičiaus kandidatūrą į premjerus paremsite, jeigu Darbo partijos byla bus nagrinėjama objektyviai. Ar šie jūsų paliudijimai knygoje nerodo, kad bylą teisme vis dėlto bandyta spręsti politiniu lygiu?

– Ar jūs juodai ant balto skaitote ir netikite tuo, ką skaitote? Ten viskas parašyta, kaip buvo, kaip yra. Mes nenorime, kad politikai kištųsi, norime, kad bylą nagrinėtų teismai, o ne politikai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

OKULTIZMU SINKRETU SUSIDOMĖJO?

OKULTIZMU SINKRETU  SUSIDOMĖJO? portretas
USPASKICHKnyga , tai vertimas iš jo paminėtų diplomuotų kelių psichologų, okultistų, kitų religijų plagijatas sinkretas… Sumaišo viską ne psichologas iš diplomuotų psichologų kelių,bet okultizmu paskanintos neva trečio tūkstantmečio psichologijos… Tarsi būtų blynas keptas kaimyno, bet valgyti siūlomas mums krikščionims… visiškai netinkamas. TEGUL TAS PLAGIJUOTOJAS – SINKRETAS TOKIU bjauriu blynu maitina SAVUOSIUS… Mums tokie sinkretizmai yra NUODAS DVASIAI. NEBENT JIS MASKVOJE _- prakikavo tai,RUOŠĖSI VALDYTI MUS , KAIP STALINAS OKULTIZMO IR RELIGIJŲ SINKRETIZMU? TIESIOG APIE TAI NET RAŠOMA.

as

as portretas
kaip apie ministre kuri prisipažino apie niekinius 100,- litų, visa valdžia smerkia ,lyg patys niekada nieko nemokėjo Kaip čia su DP akivaizdi nesąmonė,visi tyli burnas užčiaupę. Gėda visiems ,o teismuose teisybės dar ilgai nebus

ESMĖ

ESMĖ portretas
Netgi akivaizdaus sukčiaus negali pavadinti VAGIMI. Mūsų šalies tiesos ir moralės nuosmukis. Prie ko čia Prezidentė ar Seimas, jeigu teisėjai akivaizdžiai spjauna mums visiems į veidą ir mes bejėgiai ką padaryti. Patys komentuoja, kad byla buvo 10 metų vilkinama, bet viskas vyko įstatymų rėmuose ???? Didesnio absurdo nesurasi. Taigi Seimo dauguma yra potenciali nusikaltėlių banda, nes jie savų neatiduos ir nepasmerks, bet vaikščios švytinčiomis akimis. Nebesinori ateinančių rinkimų.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių