V. Ušackas jungiasi prie tarptautinės Ukrainos draugų grupės

Diplomatinę tarnybą baigęs Vygaudas Ušackas prisijungė prie vadinamosios Ukrainos draugų grupės, kurioje dirba buvę valstybių ir vyriausybių vadovai bei aukšti pareigūnai.

Pakvietė buvęs Danijos premjeras

V.Ušackas BNS sakė, kad prisijungti prie iniciatyvos jį pakvietė grupės iniciatorius, buvęs NATO generalinis sekretorius ir Danijos premjeras Anders Fogh Rasmussen (Andersas Fouhas Rasmusenas). Pernai Danijos politikas buvo paskirtas Ukrainos prezidento Petro Porošenkos patarėju.

„Konfliktas Ukrainoje nė dienai negali iškristi iš ES ir NATO darbotvarkės. Turime padėti Ukrainos žmonėms išvengti nusivylimo pasirinkta europine kryptimi ir užtikrinti nuolatinę Vakarų paramą Kijevo reformų kelyje. Sėkminga, stipri ir europietiška Ukraina reiškia ne tik stabilesnę ES kaimynystę. Ji turi galimybę tapti pavyzdžiu pilietiškai Rusijos visuomenės daliai“, - teigė V.Ušackas.

Anot jo, grupės tikslas rengti strateginius ir subalansuotus debatus apie Ukrainą Vakarų valstybių sostinėse, teikti patarimus dėl būtinų reformų Kijeve.

Grupei priklauso buvę Švedijos, Lenkijos, Slovakijos premjerai Carlas Bildtas (Karlas Biltas), Wlodzimierzas Cimoszewiczius  (Vlodzimiežas Cimoševičius), Mikulašas Dzurinda, Estijos eksprezidentas Toomas Hendrikas Ilvesas, aukšti pareigūnai iš Prancūzijos, Vokietijos, JAV ir Britanijos.

V.Ušackas paskutinius ketverius metu buvo Europos Sąjungos ambasadorius Rusijoje, 2008-2010 metais ėjo Lietuvos užsienio reikalų ministro pareigas.

Sankcijos atliko prevencinį vaidmenį

Kadenciją baigiantis Europos Sąjungos ambasadorius Rusijoje V. Ušackas pareiškė, kad Bendrija nesieja galimo taikdarių dislokavimo ginkluoto konflikto krečiamoje Rytų Ukrainoje su Maskvai paskelbtų sankcijų laipsniško atšaukimo klausimu, sakoma trečiadienį dienraščio „Kommersant“ paskelbtame interviu.

„Tokios pozicijos Europos Sąjunga nesilaiko, bet visos ES šalys nori pamatyti pažangą normalizuojantis padėčiai Rytų Ukrainoje“, – sakė lietuvis diplomatas.

Pasak jo, Minsko taikos susitarimai, kad ir kokie būtų trapūs, vis dėlto tapo šio konflikto sprendinio bendru pamatu.

„Deja, šie susitarimai ne visiškai įgyvendinami. Manau, šiuo metu (Rusijos prezidento Vladimiro) Putino pateikti ir anksčiau (Ukrainos) prezidento (Petro) Porošenkos išsakyti pasiūlymai dėl būtinybės įvesti į Donbasą (Rytų Ukrainą) taikdarių pajėgas turėtų būti nagrinėjami atsižvelgiant į Minsko susitarimus“, – aiškino V.Ušackas.

„Šis žingsnis būtų svarbus normalizuoti mūsų santykiams, nes dabartinis status quo neatitinka nei Rusijos, nei Ukrainos, nei ES, nei Donbase gyvenančių žmonių interesų“, – pabrėžė jis.

ES ambasadorius pridūrė, kad Rusijai taikomų sankcijų tikslas yra daryti spaudimą Maskvos sprendimams.

„Ir esu įsitikinęs, kad šia prasme sankcijos atliko prevencinį vaidmenį. Prisiminkite: dar prieš trejus metus žodį „Novorosija“ girdėdavome ne vien iš „nepriklausomų“ ekspertų, bet ir rimtų politinių veikėjų lūpų. Šis projektas turbūt turėjo apimti reikšmingą Ukrainos teritorijos dalį. Dabar apie jį nebegirdime, ir manau, kad tai iš dalies yra Vakarų sankcijų poveikio rezultatas“, – pažymėjo V.Ušackas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kaip sako rusu patarle

kaip  sako  rusu  patarle portretas
,,,takix druzej ,za xuj y v muzei,,,, [ tokius draugus uz byrkos kabint muziejuose,,,]

hmm

hmm  portretas
Jankių subinlaiža Oi kaip jie visi bėgs greitu laiku nes stovėti prie tautos sienos nenorės

Anonimas

Anonimas portretas
Soroso globalistu-liberastfasistu BYBCIULPYS jungiasi prie Kijevo sionistiniu fasistu gaujos draugeliu. Nu nu, sudas prie sudo. Chohliandijai liko gyventi suskaiciuotos dienos. Desningumas - lietuviski pridurkai kaip visad paskutiniai ir kaip visada prie sudo kruvos. Cha cha cha .....
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių