V. Pranckietis tikisi rasti sprendimą dėl skolinimosi gynybai ir partijoms

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis tikisi iki pirmadienio rasti sprendimą, kaip elgtis dėl parlamente įstrigusio projekto, suteikiančio leidimą valstybei skolintis gynybai bei naujai įsikūrusioms partijoms finansuoti.

„Seimo pirmininkas pasisako už abiejų projektų – tiek skolinimosi gynybos finansavimui užtikrinti, tiek partijų dotacijoms skirstyti – priėmimą. Vis dėlto, pasak Seimo pirmininko, šie projektai neturėtų būti tapatinami. Šiuo metu dėl partijų finansavimo vyksta politinės diskusijos ir tikimasi iki pirmadienio rasti sprendimą“, – teigiama Seimo pirmininko atstovės BNS atsiųstame komentare.

Į Seimo pirmininką V. Pranckietį ketvirtadienį kreipėsi didžiausios opozicinės Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos seniūnas Gabrielius Landsbergis. Jis prašė parlamento vadovo grąžinti į svarstymo ir pataisų teikimo stadiją 2018 metų valstybės biudžeto ir savivaldybių biudžetų finansinių rodiklių patvirtinimo įstatymo 15 straipsnio pakeitimo projektą.

„Kreipiuosi į Jus kviesdamas pademonstruoti mūsų visų valstybės, o ne tam tikrų partijų, nacionalinius interesus atitinkančią poziciją, kaip yra tikimasi iš Jūsų – vieno iš trijų aukščiausių valstybės pareigūnų – poziciją užimančio asmens, ir neberemti politinės korupcijos Seime, o tvirtai atsistoti Lietuvos krašto gynybos ir Konstitucijos pusėje“, – teigė G. Landsbergis.

Praėjusią savaitę Seime įstrigo biudžeto įstatymo pakeitimo projektas, juo buvo numatyta leisti Vyriausybei skolintis, siekiant padidinti krašto apsaugos finansavimą iki NATO standarto gynybai skirti 2 proc. bendrojo vidaus produkto.

Tačiau „valstiečių“ atstovė Agnė Širinskienė pasiūlė tokį pat mechanizmą taikyti ir po Seimo rinkimų susikūrusios politinės partijos veiklai finansuoti. Šiam pasiūlymui pritarta, bet opozicija blokavo viso įstatymo pakeitimo priėmimą.

Valdantieji siekia valstybės dotaciją skirti daugumai priklausančiai Lietuvos socialdemokratų darbo partijai (LSDDP), įsikūrusiai skilus Lietuvos socialdemokratų partijai. Opozicija tai vadino politinė korupcija, siekiant nusipirkti partnerių paramą.

A. Širinskienė ketvirtadienį BNS sakė nei galinti atsiimti savo pataisą, nei matanti tam pagrindą.

„Atsiimti pasiūlymo galimybės neturiu ir nematau jokio pagrindo tam. Skaidrus partijų finansavimas turi būti užtikrintas“, – sakė ji.

Konservatoriaus siūlymą grįžti į projekto svarstymo stadiją Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkė vadino manipuliavimu statutu.

„Kadangi balsuojant dėl pataisos jokių pažeidimų nebuvo padaryta, dabar yra vienintelis statutinis kelias – priimti visą įstatymo pakeitimą arba atmesti“, – BNS sakė A. Širinskienė.

Premjeras Saulius Skvernelis yra minėjęs, kad jeigu valstybei nebus leista pasiskolinti naujai partijai finansuoti, ši liks be dotacijos.

Jis tvirtino, kad siūlomas pakeitimas yra techninis.

„Niekas dėl to nenukentės. Iš kitų partijų niekas nebus atimta. Nieko bendro su gynybos finansavimu tai irgi neturi. Jeigu kam nors tai nepriimtina, jei tas pasiūlytas Vyriausybės būdas yra netinkamas, reikia jį atsiimti. Mes tikrai finansuosime bet kokiu atveju savo įsipareigojimus gynybai, bet politinių partijų finansavimas liks toks, koks yra. Politinė partija – Lietuvos socialdemokratų darbo partija – negaus lėšų iš biudžeto, nes kito kelio, techninio kelio nėra tiesiog“, – trečiadienį Vyriausybėje žurnalistams sakė premjeras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Zelemunčikas

Zelemunčikas portretas
Manyk iš naujo.Kalčiausias Brežnevas.

O aš manau

O aš manau  portretas
Širinskienė teisi, konservatoriai ar ne 2010 m įteisino, kad partijos bus finansuojamos iš valstybės biudžeto? Kodėl dabar konservatoriams tai yra blogis ir pavojus saugumui ? Konservatoriški liberalūs dvigubi standartai ?

Zelemunčikas

Zelemunčikas portretas
Didžiasias Pranckiečio galvos skausmas tai partijos ir nežinia kam reikalinga gynyba.Vienam duosi,kitam neliks.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių