Seimo pirmininko pavaduotojais tapo R.Baškienė, A.Nekrošius, G.Kirkilas, I.Degutienė

  • Teksto dydis:

Antradienio naktį išrinkti keturi Seimo pirmininko pavaduotojai.

Jais tapo Rima Baškienė, Arvydas Nekrošius, Gediminas Kirkilas bei Irena Degutienė.

A. Butkevičius neišrinktas

Išrinkti premjero pareigas einantį A.Butkevičių parlamento pirmininko pavaduotoju neužteko balsų. Už jo kandidatūrą balsavo 66 politikai, prieš buvo 53, 14 susilaikė.

Tiek Socialdemokratų partijos frakcijos seniūnė Irena Šiaulienė, tiek Valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos seniūnas Ramūnas Karbauskis sakė, kad A.Butkevičiaus kandidatūra gali būti teikiama pakartotinai.

„Nepakako balsų. Buvo sutarimas, bet, matyt, nepakankamai atsakingai (laikytasi), ir įtariame, kad ir partnerių balsų (trūko), nes skaičiuojant, kiek trūko balsų, mano frakcija visa turėjo nebalsuoti, taip negali būti. Mes tarsimės, žiūrėsime rytoj blaivia galva, Seimas tik pradėjo darbą, dar turime galimybes išsitaisyti, Seimų istorijoj tai nieko naujo“, – po nesėkmingo balsavimo žurnalistams sakė I.Šiaulienė.

„Valstiečių“ vadovas R.Karbauskis neabejojo, kad pakartotinai teikiant A.Butkevičiaus kandidatūrą reikiamas balsų skaičius būtų surinktas.

„Aš matau pagal skaičius, kad kyla klausimas, ar visi šimtu procentų balsavo, bet mes turime ketinimą rytoj (antradienį – BNS), jei bus toks sprendimas iš abiejų pusių, perbalsuoti dėl kandidato. (...) Mes bet kokiu atveju turime ramiai pašnekėti abiejose frakcijose, ir aš manau, kad perbalsuojant surinksime balsų daugumą“, – situaciją komentavo R.Karbauskis.

Jis pripažino, kad pavienių balsų „prieš“ galėjo būti tiek iš socialdemokratų, tiek iš „valstiečių“ frakcijų.

Tuo metu kiti Seimo pirmininko pavaduotojai patvirtinti didele balsų persvara. Už R.Baškienę balsavo daugiausia – 105 – parlamentarų, prieš buvo 15, susilaikė 14. I.Degutienė gavo 101 politiko palaikymą, prieš buvo 18, susilaikė 16.

G.Kirkilas išrinktas 96 parlamentarams balsavus „už“, 20 – „ prieš“ ir 19 susilaikius. Už A.Nekrošių buvo 82 Seimo nariai, prieš – 24, susilaikė 27.

R.Baškienę bei A.Nekrošių pareigas delegavo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, A.Butkevičių bei G.Kirkilą – Socialdemokratų partija, I.Degutienę – didžiausią opozicinę frakciją turinti Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai.

G.Kirkilas ir I.Degutienė Seimo vicepirmininkų pareigas ėjo ir praėjusios kadencijos Seime. Pirmininko pavaduotojai rinkti slaptu balsavimu.

Naujoji dauguma planuoja mažinti parlamento pirmininkų pavaduotojų skaičių nuo šiuo metu Seimo statute leidžiamų septynių iki penkių.

Žadėjo būti darbšti

R.Baškienę bei A.Nekrošių į šias pareigas delegavo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, A.Butkevičių bei G.Kirkilą – Socialdemokratų partija, I.Degutienę – didžiausią opozicinę frakciją turinti Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai.

Prisistatydama „valstiečių“ atstovė R.Baškienė teigė būsianti darbšti parlamento pirmininko pavaduotoja. Kaip moters politikės pavyzdį Seime ji nurodė konservatorę Ireną Degutienę, vyrą – socialdemokratą Česlovą Juršėną.

Pretendentė iš Seimo tribūnos priminė Politikų elgesio kodekso normas: pagarba žmogui ir valstybei, teisingumas, sąžiningumas, skaidrumas, viešumas, padorumas, nesąvanaudiškumas, atsakomybė.

„Kad Seimas įgytų didesnį žmonių pasitikėjimą, darnus darbas Seime, visuomenės informavimas, didesnis dėmesys kiekvieno žmogaus problemos sprendimui“, – savo darbo orientyrus vardijo R.Baškienė.

J.Razma ragino balsuoti pagal sąžinę

Socialdemokratas A.Butkevičius žadėjo, kad eidamas Seimo vicepirmininko pareigas daugelį klausimų spręs ieškodamas kompromisų. Tuo metu opozicija kritikavo valdančiųjų pasirinkimą į šias pareigas teikti A.Butkevičių, argumentuodama, kad kadenciją baigiančios Vyriausybės vadovas prarado rinkėjų pasitikėjimą.

„Šis teikimas į pirmininko pavaduotojus yra netinkamiausias ir nepriimtiniausias. Aš kviečiu rinkimus laimėjusią Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungą į šį teikimą žiūrėti rinkėjų akimis. Jūs ėjote su permainų ženklu, kitokia pozicija nei rinkėjai matė buvusios Vyriausybės veikloje. Ar tinka šioje situacijoje, kai rinkėjai pasisakė už permainas ir kukliai palaikė buvusiuosius, siūlyti jų lyderį į aukštas pareigas Seime?“ – klausė konservatorius Jurgis Razma.

Opozicijos atstovas taip pat kvietė valdančiuosius pasisakyti prieš A.Butkevičiaus kandidatūrą, nepaisant koalicinio susitarimo.

„Slaptame balsavime yra galimybė balsuoti pagal sąžinę“, – priminė J.Razma.

Konservatorė I.Degutienė teigė, kad jos, opozicijos atstovės, kandidatūros teikimas į Seimo vadovybę yra vienas iš demokratijos požymių.

„Gera opozicija visuomet yra didelis postūmis valdančiajai daugumai“, – sakė ji.

Kita vertus, jis apgailestavo, kad bus vienintelė opozicijos atstovė Seimo vadovybėje, nepaisant to, kad Seimo statute šiuo metu numatyta, jog opozicijai turi būti pasiūlomi du arba trys parlamento vicepirmininkų postai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ajė

Ajė portretas
Nieko baisaus-rinks,kol išrinks.Nesvarbu kompetencija,svarbiausia.kad būtų vienybė,nors ir prieš savo sąžinę.

Anonimas

Anonimas portretas
Pavaduotojai labiau patyrę nei pats pirmininkas "žalias".

Valio

Valio portretas
Neišrinko prietaiso
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių