V. Pranckietis: „Naisių vasaros“ scenarijus irgi kultūra

Kitų metų biudžetas tampa naujosios vyriausybės, kurios dar nėra, ir naujojo Seimo, kuris šią savaitę pradėjo darbą, rūpesčiu. Prezidentė jau pateikė Seimui ministro pirmininko Sauliaus Skvernelio kandidatūrą, kitą savaitę jis, matyt, be didesnio pasipriešinimo taps vyriausybės vadovu ir paskelbs savo ministrus. LRT televizijos laidoje „Savaitė“ – pokalbis su naujuoju Seimo pirmininku Viktoru Pranckiečiu.

– Kitų metų biudžetas dabar turbūt bus svarbiausias darbas pradėjusiam dirbti Seimui. Ar jūs esate susipažinęs su šituo biudžetu?

– Sakyčiau, nesu susipažinęs detaliai, bet jo problematika man jau žinoma. Valstybės kontrolė pareiškė pastabas. Tos pastabos yra esminės, turėtume peržiūrėti.

– Deficitas per didelis. Ką ketinate daryti? Ar buvo apie tai kalbama?

– Pradėjus dirbti spėti aptarti viską per keturias dienas, kai formuojamos struktūros, daromi visi planai... Detaliai į biudžetą kol kas dar „neįėjome“, bet tam dabar yra formuojama vyriausybė. Vyriausybės premjeras turės tai perimti. Taip, apie tai turėsime diskutuoti.

– Ar žinote, kodėl tas deficitas yra toks išaugęs? Kokia to priežastis?

– Pagavote, negalėčiau taip jau drąsiai pasakyti.

– Tai socialinis modelis. Koks jo likimas? Tai priklausys nuo Seimo.

– Kalbame apie socialinio modelio stabdymą kažkuriam laikui. Kalbame apie tai, kad jį reikėtų atidėti iki pusės metų. Atidėti todėl, kad jis nepagrįstas biudžetu.

– Pusmečiui bus atidėtas socialinis modelis ar Darbo kodekso galiojimas?

– Darbo kodekso galiojimas.

– O pats socialinis modelis?

– Na, tai turbūt jis taip pat sąlyginai turėtų kažkiek nusikelti.

– Bet kiek konkrečiai – metams, pusmečiui?

– Turime svarstyti. Per keturias dienas negalime suformuoti visos ateities politikos.

– Jūsų partijos pirmininkas yra sakęs, kad pirmenybė suteikiama profesionalams. Kaip čia dabar išeina, kad Seimo pirmininkas – agronomas, ministru pirmininku bus kelių policininkas, Kultūros komitetui vadovaus irgi agronomas ir ūkininkas, o Sveikatos komitetui – teologijos profesorė. Gal mes tą profesionalumą kažkaip ne taip supratome?

– Turbūt kad ne taip supratote. Manau, kad ateiti į politiką kada nors yra laikas. Joje pasirodyti taip pat turėtų būti skiriama laiko. Turbūt nebūtinai reikėtų iš karto kalbėti „na, kas čia jūs tokie“.

– Ne tą noriu pasakyti. Aš nieko prieš, kad jūs užėmėte tas pareigas, bet aš tik noriu pasakyti, kad, jeigu žmogus deklaruoja, kad tik profesionalai gali dirbti atitinkamose srityse, tai tiesiog „nesueina galai“. Gal buvo paskubėta apie tuos profesionalus kalbėti?

– Manau, kad vis dėlto vyriausybė, ponas Skvernelis pasirinks asmenis, kurie ir jūsų norus tenkins. O komitetų sąranga yra truputį kitokia. Jau esu minėjęs, kad danai į komitetus kviečia kitų sričių profesionalus, kad jie galėtų tokiu „svetimu“ žvilgsniu žiūrėti į tai, kas vyksta toje srityje.

– Gerai, bet kažkodėl Kultūros komiteto pirmininkas yra ūkininkas, o jo pavaduotojas – buvęs kultūros ministras, buvęs ambasadorius prie UNESCO. Ar jums tai logiška?

– Logiška. Labai gerai, kad ambasadorius prie UNESCO [yra pavaduotojas]. Tikrai skatinau, kad jis ten atsirastų.

Jeigu jūs kalbate apie pirmininką ūkininką, tai siūlyčiau labai to žodžio vengti, nes jis seniai buvęs tame ūkyje ar ūkiuose. Jeigu jūs pažiūrėtumėte visus kitus jo darbus ir projektus, turbūt nedrįstumėte sakyti, kad tai nebuvo kultūrinė veikla. Tai projektai, kurie rodomi ir per šią [LRT] televiziją, ir per kitas televizijas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Pirmininkas VIKTORAS...VIKTORAS...kažkur jau girdėta...

Anonimas

Anonimas portretas
Viskas gerai su tuo Pirmininku. Bet "Naisių vasara" lyginti su Lietuvos kultūra NETINKA. Na, toks Boleko ir Lioleko serijalas apie kaimą. Žurnalistė normaliai iškamantinėjo naują pirmininką. Kad tauta jį išrinko dar nieko nereiškia. Tauta apsižioplinusi gali ir durnių išrinkti. Normalus žmogus pats apsipras ir kitus pamokys.

Agnė

Agnė portretas
Pranckietis neskiria kultūros apskritai, nuo pigių serialų kutūros. Čia ir bėda.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių