V. Landsbergis siūlo L. Kasčiūną mesti iš partijos (narystė sustabdyta metams)

Ilgametis konservatorių vadovas, pirmasis šalies vadovas atkūrus nepriklausomybę Vytautas Landsbergis siūlo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Priežiūros komitetui šalinti iš partijos politinės korupcijos byloje apklaustą Lauryną Kasčiūną.

I. Degutiene pasitiki

„Iš STT tyrimų, pagrįstai ar nepagrįstai dozuojamų spaudoje, atrodo, kad mūsų partijoje veikė „MG Baltic“ įtakos agentas, gaudavęs iš ten pinigų savo įkurtai organizacijai ir mėginęs paveikti aukštą Seimo ir partijos pareigūnę Ireną Degutienę tos verslų kompanijos naudai“, – sakoma V. Landsbergio laiške Priežiūros komiteto nariams.

„Netikėti I. Degutiene neturim pagrindo. Todėl turiu pagrindo nuomonei ir siūlymui, kad tokių neaiškių veikėjų kaip L. Kasčiūnas mūsų partijoje nebūtų“, – laiške partijos etikos sargams siūlo V. Landsbergis.

Partijos vadovas Gabrielius Landsbergis sako susilaikysiantis nuo komentarų dėl L. Kasčiūno situacijos, kad Priežiūros komitetas priimtų savarankišką sprendimą.

„Aš principingai laikiausi nesikišimo strategijos, ir taip labai sudėtingi sprendimai ir situacija, ir Priežiūros komitetas turi turėti galimybę priimti savarankiškus sprendimus. Kaip vadovas, kuris teikia kai kuriuos Priežiūros komiteto žmones ir pirmininką, susilaikysiu nuo vertinimo“, – BNS sakė G. Landsbergis.

Opozicinės TS-LKD Priežiūros komitetas Seimo nario L. Kasčiūno elgesį per susitikimą su buvusiu koncerno „MG Baltic“ viceprezidentu svarstys penktadienį.

Anot komiteto vadovo Valdo Benkunsko, bus vertinama, ar L. Kasčiūnas laikėsi įstatų reikalavimo nedaryti žalos partijai savo elgesiu ją diskredituojant.

Dienraštis „Lietuvos rytas“ trečiadienį paskelbė, kad politinės korupcijos byloje Seimo vicepirmininkei konservatorei I. Degutienei Specialiųjų tyrimų tarnyboje (STT) teko lankytis dėl tuomet dar parlamentaro mandato neturėjusio dabartinio frakcijos kolegos L. Kasčiūno. Jis yra dirbęs I. Degutienės padėjėju.

Kaip rašo „Lietuvos rytas“, pareigūnai įtarė, kad konservatorius už finansinę paramą su juo susijusiai asociacijai iš tuometinio „MG Baltic“ viceprezidento Raimondo Kurliansko gavo užduotį įtikinti ilgametę Biudžeto ir finansų komiteto narę I. Degutienę balsuoti už liberalo Šarūno Gustainio pataisą dėl vartojimo kreditų.

Tuomet į apklausą buvo iškviesta I. Degutienė. Politikė dienraščiui tvirtino kol kas negalinti atskleisti apklausos detalių, tačiau pripažino, kad į STT jai teko eiti dėl L. Kasčiūno: „Jis netiesiogiai prašė paramos Š. Gustainio teiktai pataisai, bet aš atsakiau, kad nesuktų galvos – niekam netarnavau ir netarnausiu.“

Straipsnyje taip pat minimas partijos lyderio Gabrieliaus Landsbergio liudijimas – šis politikas buvo keliskart susitikęs su R. Kurliansku.

L. Kasčiūnas „MG Baltic“ byloje yra liudytojas. Įtarimai pateikti buvusiam liberalų lyderiui Eligijui Masiuliui, Seimo nariui Gintarui Steponavičiui, eksparlamentarui Šarūnui Gustainiui, buvusiam „darbiečiui“ Vytautui Gapšiui ir buvusiam „MG Baltic“ viceprezidentui R. Kurlianskiui bei trims juridiniams asmenims – Liberalų sąjūdžiui, Darbo partijai bei koncernui „MG Baltic“.

Narystė sustabdyta metams

Opozicinės Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Priežiūros komitetas nutarė Seimo nario Lauryno Kasčiūno narystę partijoje sustabdyti metams, pranešė Priežiūros komiteto vadovas Valdas Benkunskas.

Tokios bausmės politikas sulaukė dėl savo elgesio bendraujant su buvusiu koncerno „MG Baltic“ viceprezidentu Raimondu Kurlianskiu.

„Priežiūros komitetas konstatavo, kad L. Kasčiūnas susitikdamas su ponu R. Kurlianskiu, vėliau teikdamas prašymus Irenai Degutienei sukūrė situaciją, kuri daro žalą partijai, yra neleistina nei partijos nariui, nei atitinka partijos vertybes. Dėl to už padarytą žalą  L. Kasčiūnui pritaikyta partinės atsakomybės sankcija – narystės suspendavimas vieniems metams“, – žurnalistams po posėdžio sakė V. Benkunskas.

Klausiamas, kodėl L. Kasčiūnas nešalinamas iš TS-LKD, kaip siūlė buvęs ilgametis partijos vadovas Vytautas Landsbergis, Priežiūros komiteto vadovas teigė, jog kol kas remiamasi tik žiniasklaidos paskelbta informacija. Anot jo, paaiškėjus daugiau detalių dėl L. Kasčiūno vaidmens politinės korupcijos byloje Priežiūros komitetas pasilieka teisę sprendimą peržiūrėti.

„Šiandien mes turime tik vieno dienraščio paskelbtą informaciją, labai tikimės, kad per tuos metus byla atsidurs teisme ir galėsime įsitikinti, ar tos interpretacijos ir bandymas žaisti žodžiais yra tiesa, ar netiesa, ir visada galėsime savo sprendimą peržiūrėti“, – sakė V. Benkunskas.

Anot Priežiūros komiteto vadovo, L. Kasčiūnas netenka visų turėtų pareigų partijoje, o tapti pilnateisiu nariu jis vėl galės po metų.

„Sprendimas dėl tolesnės jo narystės gali būti priimamas po metų. Priežiūros komitetas pasilieka teisę bet kada jį peržiūrėti, jei paaiškėtų objektyvių duomenų iš dabar jau netoli teismo proceso esančios liberalų korupcijos bylos“, – pabrėžė konservatorius.

L. Kasčiūnas BNS sakė sutinkantis su Priežiūros komiteto sprendimu ir tikisi, kad toliau dirbs TS-LKD frakcijoje.

„Priimu garbingai. Toliau dirbsiu frakcijoje, darbuosimės“, – sakė L. Kasčiūnas.

Klausiamas, ar nesijaučia per griežtai nubaustas, Seimo narys sakė manantis, kad „buvo galima priimti paprastesnį sprendimą“, bet jo neginčija.

„Dabar reikia dirbti, yra ką veikti, aš turiu daug idėjų, ir informacinio saugumo srityje, ir šeimos politikos srityje, ir migracijos politikos srityje. Stengiuosi būti aktyvus, daug planų turiu, tikrai galiu dirbti“, – kalbėjo parlamentaras.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų lyderis Gabrielius Landsbergis sakė kol kas nematantis priežasčių L. Kasčiūnui nedirbti konservatorių frakcijoje.

„Aš pasitikiu Priežiūros komiteto sprendimais, komitetas tikrai turėjo priimti sudėtingą sprendimą, ir aš jį gerbsiu. Manau, kad partijoje neturėtų būti dvejonių dėl šio sprendimo objektyvumo“, – BNS sakė G. Landsbergis.

„Dėl frakcijos, kol kas nematau (šalinimo – BNS) priežasčių, manau, kad suspenduotas narys gali dirbti“, – sakė konservatorių vadovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

zxc

zxc portretas
Dėve dėve kiek čia šizikų ant Landsbergio loja. "KGB" sako. Būtų KGB, tai Lietuva būtų nepriklausomybę mačius kaip savo ausis.

ooo

ooo portretas
Nusibodo Lansbergio bergždia kalba,eik tu jau į pensiją.

Dzukelis

Dzukelis portretas
Konservatorių partija reikia is viso UŽDRAUSTI, kaip ypač kenkejiska LIETUVAI nes ji brudnesne nei komunistu partija, o jos patrona ir ikureja DEDULE už ypač kenksmingus veiksmus pries Lietuva už beatodairiška kirsinima BAUSTI!!!
VISI KOMENTARAI 61

Galerijos

Daugiau straipsnių